Miben más egy gamer és egy munkára való monitor?



|

Nem biztos, hogy a legdrágább monitor mindenre jó lesz, tudatosan kell választanunk.

Többször is írtunk már arról, hogy a monitorválasztásnál nem elég a méretet és a felbontást megnézni, ha a lehető legjobb élményt akarjuk, más számokat is figyelembe kell vennünk. Azt is fontos tudni, hogy hiába választunk nagy méretű kijelzőt, ha túl közel ülünk hozzá, zavaró lesz, így érdemes az asztalunk méretéhez igazított megjelenítővel számolni.

Csábító értékeket láthatunk a videojátékos és a profi, munkára szánt, művészeket célzó monitorok esetében is, azonban a két termékkategóriában más a fontos, és sok kényelmetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha a saját igényeinkhez, szokásainkhoz igazítva választunk.

Mitől gamer a gamer monitor?

A játékosoknak első körben három tényezőt kell figyelembe venniük: a képátló méretét, a képernyő felbontását, valamint a frissítési gyakoriságot. A képátlóból, mint feljebb is írtuk, nem a legnagyobb a legjobb, hanem az, ami a gamer sarokba leginkább illeszkedik, de ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyik lenne az ideális, a felbontást is figyelembe kell vennünk. 

Ha 1 méterre ülünk a kijelzőtől, egy 24"-es vagy 27"-es, 1080p-s monitor kielégítő lesz, de 1440p-sből ilyen távolságnál már jobb a 32"-es, 80 centinél a 27"-es, 70 centinél pedig a 24"-es az optimális. Egy 27"-es, 4K-s monitort nézve 50 cm-ről látjuk a legszebb képet és így lesz minden a látóterünkben, 32"-nél pedig 60 cm az ideális távolság.

A frissítési gyakoriság tekintetében a 144 Hz most az ideális középút - örülhetünk, ha ennyi fps-t ki tudunk sajtolni a játékokból. Akinek bírja a gépe, vehet akár 360 Hz-es monitort is, de ez még egyelőre kevés játéknál válhat a hasznára.

Emellett a G-Sync- és FreeSync-támogatás is előny lehet, de ezt a legtöbb monitor tudja, aki pedig jelenlegi generációs konzolhoz (PS5-höz vagy Xbox Series X|S-hez) keres kijelzőt, jó, ha HDMI 2.1-eset választ. Minden szempontból kielégítő például a ROG Swift PG32UQ, egy 32"-es, 4K-s, IPS panellel ellátott monitor, ami 144 Hz-es frissítésre képes, és HDMI 2.1 csatlakozójának köszönhetően támogatja a játékok natív 4K melletti 120 fps-es futtatását. A DCI P3 színskála 98%-át képes megjeleníteni, és DisplayHDR 600 tanúsítvánnyal garantálja a korszerű játékélményt. Jó alternatíva lehet a ROG Swift PG279QM is, mely bár kisebb (27"-es, QHD felbontású (2560x1440)) cserébe 240 Hz-es és 1 ms-os válaszidővel garantálja, hogy a legjobb teljesítményt hozhassuk ki magunkból. A profi e-sport karrierre vagy pusztán platina rangra vágyóknak a 24,5"-es, 1080p-s felbontású, viszont 360 Hz-es frissítési gyakoriságra képes ROG Swift 360Hz PG259QNR-t tudjuk ajánlani, ami egyébként ugyancsak támogatja a 120 Hz-et a legújabb konzoloknál.

Miben más egy munkára szánt kijelző?

A grafikusok, videósok számára a nagy frissítési gyakoriság nem annyira fontos, de az, hogy a kép a lehető legélesebb, leginkább színhelyes legyen, valamint hogy kellő mennyiségű csatlakozót kapjanak, nagyon is. Az ASUS ProArt Display sorozatánál ezt tartották a tervezők leginkább szem előtt.

A ProArt PA329CV egy abszolút profi, 32"-es képátlóval rendelkező, 4K-s (3840x2160) felbontású monitor, ami 100%-ban meg tudja jeleníteni az sRGB színskála és a Rec.709 színskála minden színét, ΔE < 2 a színhelyessége (Calman hitelesítéssel), HDR-400-as, és LED háttérvilágítású IPS panelje 178 fokos betekintési szöget garantál. A felhasználói élményt az ASUS exkluzív ProArt Preset és ProArt Palette technológiái fokozzák, amik segítenek megtalálni a legjobb színeket, a szemünket pedig a kékfénycsökkentő funkció védi.

Ami a csatlakozókat illeti, az USB-C-n keresztül 90W-os áramátvitellel tölthetjük eszközeinket, gépünkhöz pedig DisplayPort vagy HDMI csatlakozón keresztül is kapcsolódhatunk. A kényelem érdekében néhány USB-csatlakozó is jár. A kijelzőt sokféleképp állíthatjuk, forgathatjuk és dönthetjük, ahogy épp kényelmes, és asztalra fogathatjuk, hogy ne foglaljon a szükségesnél több helyet.

A ProArt széria tehát a kreatív szakembereknek szól, őket szolgálja ki legjobban, és ugyan ezen termékcsalád tagjain is gyönyörűen mutatnak a játékok, ha számodra a gaming az elsődleges, lehet, hogy hiányolsz majd néhány tulajdonságot, ami a játékokhoz készült megjelenítőknél megtalálható.

Ha tehát játékosként keresel monitort, a képátló és felbontás mellett érdemes a képfrissítési rátát figyelembe venned, de ha grafikusként, videósként dolgozol, a színhelyesség legyen az egyik elsődleges szempont. Az ASUS kínálatában sokféle monitort találhatsz, biztos, hogy megleled majd a te igényeidnek leginkább megfelelőt is!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.