Hirdetés

Deepfake- és hanggenerátort, saját chipeket és mást is hozott a Microsoft AI-eseménye - itt van minden bejelentés



|

A redmondiak rendíthetetlenül hisznek a mesterséges intelligenciában, így számos izgalmas szolgáltatással gyúrnak rá a témára.

Hirdetés

A maga 2,74 billió dolláros piaci kapitalizációjával a Microsoft az Apple nyakában lihegve továbbra is a világ második legértékesebb tőzsdei vállalata, a redmondiak azonban nem ülnek tétlenül a Windows, a Microsoft 365 és az Azure-szerverszolgáltatások révén felhalmozott babérjaikon, hanem az elmúlt év során jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy a ChatGPT-vel berobbant mesterséges intelligencia-lázat kihasználva új lendülettel alapozzák meg a jövőbeli sikereket.

Azt egyelőre lehetetlen megmondani, hogy az AI-offenzíva végül tényleg akkora jelentőségű lesz-e a cég számára, mint azt Satya Nadelláék szeretnék, avagy a megboldogult Windows Phone és a Cortana után szabadon inkább a kudarcos próbálkozások sorát fogja gyarapítani, a tegnap este lezajlott Microsoft Ignite 2023 konferencia azonban egész tiszta képet adott arról, hogy a közeljövőben mit tartogat számunkra a vállalat mesterséges intelligenciás víziója. Lássuk a rendezvény legfontosabb bejelentéseit!

Hirdetés

Saját fejlesztésű AI-chipek

Kezdjük is rögtön a műsor legnagyobb szenzációjával: a Microsoft váratlanul bejelentette, hogy a saját lábára áll a mesterséges intelligenciás hardvereket illetően, és házon belüli chipekkel fogja biztosítani az AI-szolgáltatásokhoz szükséges erőforrásokat. A cég összesen két hardvert leplezett le az Azure Maia 100 AI Accelerator és az Azure Cobalt 100 CPU képében, melyek közül az előbbit kifejezetten MI-modellek futtatására, az utóbbit pedig általánosabb jellegű feladatok elvégzésére tervezték.

Az új chipeket a jövő év elején kezdik alkalmazni az Azure adatközpontokban, ahol olyan szolgáltatások támogatására használják majd őket, mint a Copilot asszisztens, a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI modelljeihez fűződő Azure OpenAI Service és a redmondiak többi generatív megoldása. Ez pedig csak az út kezdete, a cég ugyanis közölte, hogy már most fejlesztik a Maia-hardverek következő generációját. A Microsoft részéről bölcs döntésnek tűnik a függetlenedés, a piacvezető Nvidia chipjei körül ugyanis óriási a tolongás, így a saját fejlesztésű erőforrások megteremthetik az ellátásbiztonságot a vállalat számára.

Viszlát, Bing Chat!

Erről a fejleményről külön cikkben is beszámoltunk, így itt csak röviden vázoljuk a helyzetet. A Microsoft úgy döntött, hogy mostantól Copilot néven forgalmazza a tavasszal debütált Bing Chat szöveggenerátort, ami a ChatGPT-t is hajtó GPT nyelvi modellre épül. A hivatalos indoklás szerint a lépés a redmondi szolgáltatások egységesítését szolgálja, de valószínűleg inkább az áll a hátterében, hogy a Bing még az AI-jal felturbózva sem volt képes növelni a részesedését a keresőpiacon a Google-lel szemben, holott annak rivális Bard chatbotja egyelőre jóval szerényebb teljesítményt mutat, mint az OpenAI technológiáját meglovagoló Bing Chat, vagyis immáron Copilot.

Copilot a csapból is

S ha már a Copilotnál tartunk, az általunk is tesztelt AI asszisztens a Microsoft 365 irodai programcsomag és a Windows után a vállalati szolgáltatásokat is teljesen az uralma alá szeretné hajtani, a Microsoft ugyanis több olyan változtatást is bejelentett az üzleti szektort célozva, amelyek az új megoldás köré épülnek. Az egyik ilyen a Copilot from Azure, ami a Google-féle Duet AI-hoz hasonlóan egy AI-alapú segédet takar kifejezetten a felhős ügyfelek számára. Az Azure Portalba integrált megoldás egyebek mellet hibaelhárításra és alkalmazások konfigurálására is használható.

Ami pedig a többi újdonságot illeti, érkezik a kifejezetten az ügyfélszolgálati munka megkönnyítését és hatékonyabbá tételét szolgáló Microsoft Copilot for Service, valamint a Copilot Studio is, amivel a vállalati ügyelek könnyedén összeköthetik a mesterséges intelligenciás asszisztens a saját adatbázisaikkal, az egyéni igényeikre szabott Copilotokat hozva létre. A legérdekesebb fejlesztés viszont talán a Copilot in Dynamic 365 Guides, amit elsősorban a HoloLens 2 AR-szemüveghez terveztek a terepen való felhasználásra.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás a szemüvegen keresztül, a generatív AI tudását kihasználva képes lehet megmondani, hogy például mekkora erővel kell meghúzni egy csavart, vagy hogy milyen pozícióban kell beszerelni egy adott alkatrészt. Abszolút ipari célú megoldásról van tehát szó, ami a gesztusvezérlést is támogatja.

Azure AI Speech - ne félj a deepfake-től!

A Microsoft nem riad vissza a deepfake-ekben rejlő biztonsági kockázatoktól, az Ignite 2023-on ugyanis egy saját kapcsolódó szolgáltatást is leleplezett a cég az Azure AI Speech képében. A jelenleg tesztverzióban elérhető, több nyelven is működő funkció fotók és hanganyagok feldolgozásával bárkiről elkészít egy digitális avatart, ami aztán tetszőleges forgatókönyveket játszik el a kívánt személy hangján és képmásával, vagy a háttérben dolgozó GPT 3.5 nyelvi modellel alkotott válaszokat ad. A redmondiak ugyanakkor nem dobják a lovak közé a gyeplőt, a kezdetben ugyanis csak korlátozott számú ügyfél számára engedélyezik az egyedi avatárok generálását, míg a többség csupán előre elkészített dizájnok közül választhat.

Itt azonban még nincs vége, a cég ugyanis egy dedikált hanggenerátort is prezentált: a Personal voice egy mindössze egyperces minta alapján másodpercek alatt lemásolja egy adott ember hangját, amit a Microsoft elsősorban egyedi audio-asszisztensek létrehozására szán.

A jogi aggályokkal persze itt is Dunát lehetne rekeszteni, ezért a redmondiak ebben az esetben is szigorúan korlátozták a hozzáférést, és egy beleegyező nyilatkozatot is kérnek az ügyfelektől arról, hogy azok nem fogják a felhasználóik által generált, "nyílt végű" tartalmak felolvasására használni a digitálisan lemásolt orgánumokat.

Teams-nyalánkságok

Végezetül pedig a Microsoft videokonferencia-platformja, a Teams is beható mesterséges intelligenciás kezelésen esik át, több újdonságot is bedobva a repertoárba. Az egyik ilyen az AI-alapú  zajszűrés, ami a zavaró háttérzajokat és mások hangját is képes kitakarni, hogy érthetőbbé tegye az éppen beszélő fél mondókáját. Az AI pedig a vizuális hatásokat is megpiszkálja, a látványos "decorate your background" funkcióval ugyanis gombnyomásra feldíszíthetjük a hátterünket, vagy rendet rakhatunk a szobánkban - sajnos mindkettőt csak virtuálisan. A rossz hír, hogy a hangszűréssel ellentétben a díszítés/rendrakás csupán a Teams Premium ügyfelek számára érkezik, mindkét megoldás esetében 2024 elejére ígért rajttal.

A Microsoft emellett a lecsengett metaverzum-trendet sem engedi el, amelyet a januárban debütáló "immersive Spaces" funkció igyekszik összeboronálni a jóval divatosabb AI fogalmával. Ezzel tetszőleges virtuális tereket hozhatunk létre a Teamsen belül, ahol avatarokkal tarthatunk meetingeket. Ennél valószínűleg jóval többeket érint, hogy a vállalat a jövőben egybegyúrja a különböző ütemezési eszközeit, köztük a Microsoft To Do-val, a Microsoft Plannerrel és a Microsoft Projecttel, így azok egy "egységesített élményként" válnak elérhetővé a Teams alkalmazáson belül valamikor 2024 tavaszán, míg a webes rajtot a következő év későbbi szakaszára ígéri az üzemeltető.

Ha részletesebben is érdekelnek az elhangzottak, no és persze van rá elég időd, az alábbi videóban teljes hosszában visszanézheted az Ignite 2023 összes bejelentését:

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.