Hirdetés

Ezeket a szolgáltatásokat nyírta ki 2021-ben a Google



|

A keresőóriás idén is gyakran nyúlt a kaszához, mutatjuk az áldozatokat.

Hirdetés

A Google portfóliója bővelkedik az elképesztően népszerű szolgáltatásokban, elég csak a Gmailre, az Androidra, a Docsra vagy a Drive-ra gondolni. A keresőóriás ugyanakkor híres arról, hogy egyszerre rengeteg vasat tart a tűzben, folyamatosan keresve az újabb sikertermékeket.

A módszer velejárója, hogy a számos próbálkozás között gyakoriak az olyan projektek, amelyek nem váltják be a cég reményeit, vagy csak simán eljár felettük az idő, ezért rövidebb-hosszabb pályafutás után búcsút kell vennünk tőlük.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a 2021-es áldozatokat, az elkaszálásuk dátumával és az életciklusuk hosszával, az ünnepi hangulatban emlékezzünk meg róluk gyorsan.

Hirdetés

AngularJS (December 31., 2010-2021)

Az Angular JavaScript egy nyílt forráskódú keretrendszer webes alkalmazások fejlesztéséhez, ami a továbbiakban simán csak Angular néven folytatja a pályafutását.

Museletter (December 20., 2021-2021)

A Museletter egy hírlevelek készítésére használható eszköz lett volna, ám még a megjelenésig sem jutott el, a Google már a fejlesztés alatt elkaszálta.

Google Toolbar (December, 2000-2021)

A Google böngészők bővítménye még az ezredfordulón jelent meg, olyan funkciókkal, mint az integrált keresés és fordítás,  vagy a felugró ablakok blokkolása. A mai böngészőkben viszont javarészt okafogyottá vált a használata, így igazából az a csoda, hogy egész idáig húzta.

Google My Maps (Október 15., 2014-2021)

A Google My Maps egy dedikált androidos alkalmazás volt saját, egyedi térképek készítéséhez, október óta viszont csak a Google Maps webes felületén érhetők el a funkciói.

Google Bookmarks (Szeptember 30., 2005-2021)

Ez egy web-alapú könyvjelzős platform volt, ami a Google különböző szolgáltatásaiba integrálta az elmentett webhelyeinket.

Chatbase (Szeptember 27., 2017-2021)

A Chatbase egy elemzési eszköz a Google Dialogflow chatbotjához, amit szeptemberben beleolvasztottak magába a Dialogflowba.

Fitbit Coach és Fitstar Yoga (Július 30., 2013-2021/2014-2021)

A Google 2019-ben vásárolta fel a fitneszkütyüket gyártó Fitbitet, idén pedig a márka két appjától is elbúcsúzott. A Fitbit Coach videó-alapú edzéseket biztosított, a Fitstar Yoga pedig ugyanezt tette, de a jógára koncentrálva. Július 30-ával mindkét app funkcióit integrálták a FitBit Premium előfizetős szolgáltatásba.

Tour Builder (Július 15., 2013-2021)

A Tour Builderrel a Google Földben készíthettünk  interaktív túrákat, funkciói nagy része ma a Projects in Google Earth-ben érhetők el.

Expeditions és Tour Creator (Június 30., 2015-2021/2018-2021)

Az Expeditions elsősorban diákoknak szólt, akiket VR-alapú bemutatókra invitált olyan nevezetes helyeken, mint az Amerikai Természettudományi Múzeum, vagy a Koreai Nemzeti Múzeum. A Tour Creator pedig az Expeditions-bemutatók elkészítésére szolgáló eszköz volt.

Poly (Június 30., 2017-2021)

A 2017-ben elindított Polyt 3D-s objektumok tárházának szánta a Google, amelybe az alkotók szabadon tölthették fel a munkáikat és hozzáférhettek mások által kreált objektumokhoz is. Végül nem lett túl sikeres, így csak 4 évet élt meg.

Google Play Movies & TV (Június 15., 2011-2021)

A Google Play Filmek és TV-vel filmeket és sorozatokat vásárolhattunk, június óta viszont már a több funkciót kínáló Google TV részét képezik ezek a szolgáltatások.

Measure (Június 8., 2016-2021)

A Measure-rel fizikai méréseket végezhettünk a kibővített valóság segítségével, ami a Google ARCCore AR-platformján alapult.

Zync Render (Június 1., 2014-2021)

A Zync Render egy felhő alapú renderelő szolgáltatás volt vizuális effektekhez és animációkhoz. Olyan filmek elkészítése során használták, mint az Amerikai botrány, a Transformers 3., vagy a Star Trek - Sötétségben, de ez nem bizonyult elégnek a fennmaradásához.

Timely (Május 31., 2013-2021)

Az egykori Timely Alarm Clock alkalmazás egy innovatív órás app volt, amely eszközökön keresztüli szinkronizálást és egyéb hasznos funkciókat nyújtott. A Google még 2013-ban vásárolta fel, de valószínűleg csak a mögötte álló tudás miatt, mert sosem szentelt nagy erőforrásokat  a továbbfejlesztésére.

Google Shopping alkalmazás (Április, 2019-2021)

A Google bevásárlós szolgáltatása ma is elérhető, a natív androidos alkalmazást viszont áprilisban elkaszálták, helyette a weboldalon nézelődhetünk tovább.

Google Public Alerts és Google Crisis Map (Március 31., 2012-2021/2011-2021)

A Google 2012-ben állt elő a vészhelyzetek esetén bevethető lakossági riasztásokkal, melyeket március óta a keresőben és a Google Mapsben érhetünk el a különálló Public Alerts szolgáltatás helyett. Ehhez kapcsolódtak a Crisis Map weboldal egyedi térképei is, amiket a Google Földbe és a Google Mapsbe integráltak.

Google Go Links (Március 31., 2010-2021)

A Google Go Linkset Google Short Links néven is ismerhettük, ami jobban elárulja, hogy főként linkek lerövidítésére szolgált, de egyedi domain neveket is támogatott a Workspace és a G Suite felhasználóinak.

Google Cardboard (Március, 2014-2021)

A 2014-ben bemutatott Google Cardboard megpróbálta kartonpapírral és mobiltelefonokkal kiváltani a méregdrága virtuális valóság-headseteket. Nem sikerült neki, a próbálkozás 7 évet élt meg.  

Swift for TensorFlow (Február, 2018-2021)

A Swift for Tensorflow az Apple Swift programozási nyelvét igyekezett kombinálni a gépi tanuláshoz készült TensorFlow Python-alapú, nyílt forráskódú könyvtárával. Ennek célja az lett volna, hogy megkönnyítse az almás nyelvet használó programozók számára a gépi tanulásra épülő appok fejlesztését.

Tilt Brush (Február, 2016-2021)

A Tilt Brush-sal 3D-s alkotásokat készíthetünk virtuális környezetben. A Google ugyan már nem foglalkozik vele, de a GitHubon elérhetővé tette a projekt dokumentációját, így nyílt forráskódú programként élhet tovább.

Loon (Január, 2013-2021)

A Loon volt a Google egyik legfurcsább vállalkozása: óriási lufik segítségével juttatott volna internetet a világhálótól elzárt vidékekre. Végül azért fulladt kudarcba, mert nem sikerült megtérülő üzleti modellt találni hozzá. Sebaj, Elon Musk Starlink műholdjai lassan megoldják a feladatot.

App Maker (Január, 2016-2021)

Az App Maker vállalkozások számára könnyítette meg a saját alkalmazásuk elkészítését, amihez még programozási tudásra sem volt szükség, hasonlóan a webes honlapszerkesztőkhöz.

Ha bővebben is érdekel, mi mindent kaszált el a Google az elmúlt években, érdemes tenni egy kört a Google Graveyardnak is hívott Killed by Google-gyűjteményben, ami jelenleg 245 tételt listáz, köztük olyan nevezetes áldozatokkal, mint a Google+, az iGoogle és a Google Reader.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.