Hirdetés

Ezeket az alkalmazásokat érdemes magaddal vinned, ha nyaralni mész



|

Telefont nyomkodni a hotelszobában egyenesen bűnnek számít, ha épp nyaralsz. De ez nem jelenti azt, hogy a mobil ne lehetne a segítségedre. Mutatjuk, hogyan.

Hirdetés

Újra itt a nyár, hamarosan vége az iskolának, ez pedig egyet jelent azzal, hogy kezdődik a nyaralási szezon is. A családok többsége erre az időszakra időzíti az éves kikapcsolódást, amely jó esetben egy régóta vágyott úti cél kipipálását is jelenti egyben. Abban alighanem mindenki egyetért, hogy az utazás az egyik legjobb dolog a világon. Új országokat, új kultúrát megismerni felejthetetlen élmény - persze csak akkor, ha minden simán megy. Az alábbiakban összeszedtük azokat a telefonos appokat, amelyek segíthetnek abban, hogy az utazással minden rendben legyen.

Tervezz okosan!

Alapvetően telefonos appokban érdemes gondolkodni, hiszen a mobil mindig kéznél lesz a nyaralás során is, valamint a legtöbb alkalmazás működik offline is, a bennük tárolt információk (például foglalási adatok, útvonalak) akkor is hozzáférhetők, ha éppen nincs internetkapcsolat. Mégis, vannak olyan feladatok, amiket kényelmesebb PC-n elvégezni, ha van rá lehetőség. Ha például a Gmailben jelölnéd be, hogy milyen látnivalókat szeretnél megnézni, akkor azt megteheted a PC-s böngészőben is, ha előtte bejelentkezel saját Google-fiókodba: ilyenkor a listák automatikusan elérhetővé válnak a telefonos appban is. Ez a trükk nemcsak a Google Térképre érvényes, hanem több, a cikkben bemutatott szoftvernél is alkalmazható.

Hirdetés

Google Térkép

Az utazás tervezésekor az egyik legjobb app vitathatatlanul a Google Térkép, amely nemcsak az úti cél kiválasztásában segíthet, hanem rögtön abban is, hogy az adott helyen milyen látnivalókat érdemes megnézni. A Térkép tömve van hasznos adatokkal, ha például tudod, hogy milyen látnivalók érdekelnek, akkor rögtön azt is megnézheted, vannak-e elérhető áron szállások a környéken. A Térkép ezenkívül - a legtöbb városban - a tömegközlekedési hálózatot is tartalmazza, így látni fogod, hogy a szállás és az érdekesebb helyek között hogyan közlekedhetsz.

A Google Térkép hasznosabb funkciói közé tartozik, hogy a fontos látnivalókat elmentheted listába, a listát pedig megoszthatod barátaiddal vagy családtagjaiddal. Noha főleg online működésre tervezték, lehetőség van arra is, hogy előre letöltsd a térképet; a látnivalók, éttermek és útvonalak ráadásul offline is kereshetők maradnak, persze a valós idejű információk nélkül.

Tripadvisor

A látnivalókból illik felkészülni előre, elvégre az értékes idő a nyaralás során jobb, ha nem azzal telik, hogy ülsz a hotelszobában, és azon gondolkodsz, mit is szeretnél megnézni. Erre a feladatra ugyan a Google Térkép önmagában is alkalmas, de vannak nála sokkal jobb platformok is. Például a TripAdvisor - amely nemcsak úti cél alapján segít összeválogatni az érdekességeket, hanem akár komplett városnéző túrákat vagy egynapos túrákat is ajánl, illetve érdeklődési kör szerint is lehet szűrni. A mobilappban az elmentett látnivalókat térképen is meg tudod nézni, de a leghasznosabb az, hogy rövid leírások segítenek eldönteni mindenről (legyen az egy múzeum, egy séta útvonal, egy étterem stb.), hogy valóban érdemes-e ellátogatni oda, vagy az indokoltnál nagyobb a felhajtás.

Expedia

Ha saját magad tervezed az utazást, akkor legalább a kereséshez jó eséllyel valamilyen gyűjtőoldalt fogsz használni, amellyel nemcsak repülőegyet, hanem szállást, autót és élményeket is könnyen találhatsz. Általánosságban jobb, ha a repülőjegyet közvetlenül a légitársaságnál foglalod le (feltéve, hogy megtalálod ugyanazon az áron), mert ha bármilyen probléma van, akkor a légitársaság rugalmasabb tud lenni a megoldások tekintetében.

Ha viszont az Expedia gyűjtőoldal mellett döntesz, akkor mindenképp töltsd le a platform mobilos alkalmazását is, hiszen így a foglalási adatok mindig kéznél lesznek. Továbbá értesítést is kapsz arról, ha például törölték a járatod, megváltozott az indulási időpont vagy módosult a szállodai foglalás. Természetesen nemcsak az Expedia használható erre a célra, hanem - többek között - a Kayak, az Orbitz, a Momondo, a Skyscanner és így tovább.

TripIt

A foglalási adatokat és minden más, az utazáshoz kapcsolódó információt tudod tárolni ebben az appban, ami elsősorban akkor lehet hasznos, ha saját magad intézed a foglalást, és azokhoz jellemzően szolgáltatók saját felületeit használod.

PackPoint

Az előkészületekben, elsősorban a pakolásban segít a Pack Point, amely a desztináció, az utazás hossza, az utazás jellege, valamint további személyes paraméterek alapján tesz javaslatot arra, hogy mit érdemes magaddal vinni. Az app kiválóan személyre szabható, többek között meg lehet adni azt is, hogy lesz-e lehetőséged kimosni a ruháidat, illetve ha valamilyen speciális élményt is tervezel, akkor azt is számításba tudja venni. Az alkalmazás automatikusan számol a várható időjárással is - és mivel pakolni jellemzően az utazás előtti napokban szokás, az időjárás-előrejelzés megbízhatósága is bőven megfelelő.

TimeShifter

Ha csak Európába utazol, semmi probléma, de ha Amerika vagy Ázsia, netán Ausztrália felé veszed az irányt, akkor érdemes előre számolni az időeltolódással, és felkészíteni a szervezetedet arra, hogy 6-8 órával előbb vagy később fogsz aludni. Az app a cirkadián ritmust is figyelembe véve fogalmaz meg ajánlásokat (például azt, hogy mikor feküdj le, és mikor ne fogyassz koffein tartalmú italokat), amiket ha betartasz, akkor pár nap alatt, már itthon át fogsz tudni állni az új "időszámításra". Többé-kevésbé persze, mert tökéletes eredményt sajnos nem lehet elérni, például azért, mert a nap nem akkor süt, amikor szeretnéd - de tapasztalatból mondjuk, hogy ég és föld a különbség az utazási élményben TimeShifterrel és nélküle.

Utazz okosan!

Menet közben is jól jön a segítség - az okostelefonos appok pedig természetesen ezúttal sem hagynak cserben.

CheckMyTrip

Ha végre eljött az utazás napja, szükség lesz egy olyan appra, ami a foglalási adatokat tartalmazza - ha aggregátor oldalt használtál a foglalásra, vagy bevetetted a TripIt-et, akkor ez a feladat le is van tudva. Ha viszont saját magad intéztél mindent, akkor érdemes lehet néhány extra segítséget igénybe venni. A legtöbb légitársaság által használt foglalási rendszer üzemeltetője, az Amadeus például saját appot hozott létre a repülőjegyek tárolásához; a CheckMyTrip szinte az összes légitársaság jegyét látja; a nagyok közül kivételt az American Airlines, valamint a fapados társaságok jelentenek. A CheckMyTrip helyett használhatod természetesen a légitársaság saját alkalmazását is (már ha van neki). A repülőjegynél kiemelten fontos, hogy legyen a telefonodon app, ami kezeli a foglalást, mert így mindenfajta változásról automatikusan értesülsz - gyakori eset például, hogy ha nem éred el a csatlakozó járatot, akkor menet közben a légitársaság automatikusan átfoglalja a jegyed egy későbbi járatra. Ilyenkor az appon belül rögtön megérkezik a frissítés, nem kell az ügyfélszolgálattal bajlódni.

FlightRadar24

A FlightRadar24 minden kereskedelmi repülőgépjáratot folyamatosan követ, elsősorban arra tudod használni, hogy megnézd, a te járatoddal minden rendben van-e. A szolgáltatónál kereshetsz járatszám vagy útvonal alapján is. Nemcsak azért ajánljuk, mert a saját járat információit láthatod benne, hanem azért is, mert azt is meg tudod nézni, hogy a gép által teljesített korábbi járat hogyan alakul. Ha például Qatar Airwaysszel utazol Dohába, akkor a Doha-Budapest járat információi alapján is következtethetsz arra, hogy számítanod kell-e késésre vagy sem.

Google Fordító

A Google Fordító cikkünk bármely szekciójába kerülhetett volna, mi magához az utazáshoz vesszük, egyszerűen azért, mert már a repülőgépen vagy az átszálló repülőtéren is előfordulhat olyan eset, hogy nem tudsz a személyzettel kommunikálni. A Google Translate - feltéve, hogy előre letöltöd a szótárakat - nemcsak online, hanem akár offline is tud működni, így biztosan nem kell többé kézzel-lábbal történő kommunikációra hagyatkoznod. Online persze sokkal jobban használható, hiszen pontosabb, és online kapcsolat szükséges ahhoz is, ha a kamerát szeretnénk használni arra, hogy táblákról, menükről vagy más idegen nyelvű információkról fordítást készítsünk.

Nézz várost okosan!

A korábban említett szoftverek közül több is van, amit a célállomáson is bevethetsz. Ilyen a Google Térkép és a Google Fordító is. De vannak további alkalmazások és platformok is, amiket érdemes  a nyaralásod során használni.

Google Lens

Ha kamerával szeretnél fordításokat készíteni, arra a Google Lens is kiválóan alkalmas, ez az app azonban sokkal többet tud: kamerán keresztül felismeri a látványosságokat, nevezetességeket, híres festményeket és így tovább. Korábban a Googles tudta mindezt, a Google Lens félig-meddig a nyomdokaiba lépett, de nem mindig ad közvetlen információkat, néha csak egy Google keresés eredményeit mutatja meg.

Waze

Navigációra nemcsak a Google Térkép, hanem a Waze is képes; viszont ezt az appot autós navigációra hegyezték ki, tehát elsősorban akkor ajánlott, ha autót is bérelsz. Amellett, hogy gyorsan és megbízhatóan működik, akkor is nagy segítséget jelent, ha a tervezett útvonal alapján például tankolást kell beiktatni. Gyalogos vagy helyi tömegközlekedéshez viszont a nyaralási helyen is a Google Térkép a megfelelő választás.

Easy Currency Converter

Térjünk át kicsit a pénzügyekre is, hiszen ez is fontos! Mivel Magyarországon forintban számolunk, az agynak nehéz átállnia arra, ha más az árfolyam - a dollár és az euró nem nagy gond, de Ázsiában rengeteg olyan ország van, ahol ezresek helyett milliókban kell gondolkodni. Az átváltás nem mindig egyszerű, ezért jó ha van kéznél egy olyan app, amivel bármilyen összeget pillanatok alatt tudsz ellenőrizni - és akkor biztosan nem fog előfordulni veled, hogy 10 ezer forintért vásárolsz meg egy utcai árustól egy legyezőt.

Revolut

Ha megszoktad, hogy itthon mindig bankkártyával fizetsz, és ezt a gyakorlatot szeretnéd külföldön is folytatni, akkor érdemes lehet egy Revolut bankkártyát igényelned. Ez akkor is jó megoldás lehet, ha pár nappal utazás előtt jut eszedbe a dolog, mert egy virtuális bankkártya a telefonodon azonnal használható lesz. Így legalább azokon a helyeken, ahol van érintésmentes fizetés, fogod tudni használni.

A Revolut előnye a hazai bankok többségével szemben az, hogy középárfolyamon, és - csomagtól függően meghatározott havi keretösszegig - ingyenesen tudsz pénz váltani. Érdemes a választott deviza számára egy alszámlát létrehozni, és arra még az utazás előtt áttenni a pénzt, mert a Revolut hétvégén csomagtól függetlenül felszámít tranzakciós díjat. (Mindig ellenőrizd, hogy mennyi a havi átváltási keret, mert afölött díjat kell fizetni, bár jellemzően még így is sokkal jobb az árfolyam annál, mintha hazai bank kártyájával fizetnél.)

A Revolut azért is hasznos, mert új szolgáltatásként mobilinternetet is vásárolhatsz kedvező áron - ennek azonban előfeltétele, hogy telefonod támogassa az elektronikus SIM-et.

ProtonVPN

A VPN-t mindenképpen ajánljuk, ha szállodában vagy ingyenes Wi-Fi-re csatlakozva internetezel, de egy ilyen szolgáltatás akkor is hasznos lehet, ha olyan országban jársz, ahol egyes szolgáltatók tiltottak - tipikusan Kínára gondolunk, ahol normál esetben nincs Google, nincs Facebook és még sok más app sem. A VPN-szolgáltatók többsége fizetős, a ProtonVPN viszont akár ingyenesen is használható; igaz kevés kilépő szerverrel és nem csúcssebességgel. Ha sokat utazol, a fizetős szolgáltatókat is nézd meg, illetve ha profi NAS-od van otthon, akkor a VPN-t jó eséllyel azon keresztül is meg tudod oldani.

Skype

Végül, de nem utolsósorban hasznos lehet, ha magaddal viszed a Skype-ot is, vagy valamilyen más VoIP-et támogató szolgáltatást. Furcsa lehet ilyet mondani a csevegő programok korában, de gondolj csak bele; könnyen előfordulhat még így is, hogy olyasvalakit kell felhívnod, akinek nincs okostelefonja. Családon belül főleg nagyszülőkre gondolhatsz, de megeshet az is, hogy a munkahelyen kell felhívnod valakit, vagy hivatalos ügy miatt kell hívást indítanod. Ha van Microsoft 365 előfizetésed, akkor havi 60 percet ráadásul ingyen telefonálhatsz, de ettől eltekintve is jóval olcsóbban tudsz külföldről telefonálni, mintha ugyanezt a szolgáltatód csomagjával tennéd meg.

A cikkben szereplő alkalmazásokat egyéni preferencia szerint válogattuk ki, elsősorban saját tapasztalatokra támaszkodva. A lista messze nem teljes, és persze minden feladatra vannak más jelöltek is - ezért az itt szereplő szoftvereket inkább csak kedvcsinálónak ajánljuk, hogy ötletet adjunk, milyen feladatokra érdemes appot keresni. Ha te más appot használsz, vagy kihagytuk a kedvencedet, írd meg nekünk kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.