Hirdetés

iPad vs. iPad mini - melyik a jobb választás?



|

Nyilván abból nem is indulhatunk ki, hogy valaki, aki táblagépet akar venni, az ne iPad-et vegyen. A kérdés csak az, hogy melyiket?

Hirdetés

Pár hete összefoglaltuk már, mik a lehetőségeitek, milyen iPad-ekből választhattok, ha az egyik legjobb táblagépet választjátok a piacon. Generációról generációra haladva veséztük ki az előnyöket és hátrányokat, most azonban a legújabb generációs iPad és iPad mini lesz terítéken.

Nincs olyan egyszerű dolga a vásárlónak, ha iPad vásárlásra adja fejét. Legalábbis annyira nincs könnyű dolga, mint egy évvel ezelőtt. Akkor még csak az iPad és az iPad 2 volt piacon, a méret, kinézet és a kijelző nagyjából egyezett, egyedül a belbecsben voltak különbségek. Azóta kaptunk egy iPad 3-at (vagy új iPad-et), majd pedig a szokásos egy év helyett pár hónap után egy negyedik generációs, ráncfelvarrott iPad-et.

A ráncfelvarrott jelző nem véletlen, hiszen alig-alig változott valamit a készülék. A külső szinte érintetlen maradt (kivéve a Lightning csatlakozót), a belső pedig - bár a tesztek alapján gyorsult -, a gyakorlatban, egy átlag felhasználó szemével ez a sebességnövekedés alig-alig vehető észre. A nagy innováció tehát elmaradt, nem kaptunk akkora újdonságot, mint anno az iPad 2 után az új iPad személyében.

Viszont kaptunk egy csodálatos új eszközt, az iPad mini-t. A tabletpiac egyértelműen a kisebb kijelzők irányába fordult, sikerre volt ítélve a Nexus 7 és a Kindle Fire is, az Apple-nek is lépnie kellett – amit még időben meg is tett. Az iPad mini minden részletében szerethető eszköz lett. A kidolgozás minősége, a súlya, a megjelenése egyértelműen azt sugározza: ez kell!

iPad tulajdonosként eleinte szkeptikusan fogadtam a mini-t. Egyértelmű, hogy a tabletpiacon tapasztalható helyzet miatt szükség volt rá, de azon gondolkodtam: kinek kellhet egy mini, ha ugyanazon az áron megkapja mondjuk használtan, még garanciával az iPad 3-at. Vagy nem is kell használtan keresgélni, a negyedik generációs iPad eljövetelével az új iPad 3-ak árait jócskán lefaragták a viszonteladók, így azok az iPad mini árait karcolták, karcolják felülről. Ebben a helyzetben van olyan ember, aki a kisebb, és kevesebb pixelszámmal “büszkélkedő” eszközt választja?

Léteznek ezek a felhasználók, méghozzá nem is kevesen (3 millió eladott iPad mini a megjelenést követő 3 nap alatt, ugye…). Bevallom őszintén, az iPad mini kipróbálása után meg is értem őket. Tegyük fel, van otthon egy iMac-ed, vagy egy asztali PC-d, van egy iPhone-od, a munkába az előbbit ugye nem cipelheted magaddal, az utóbbi pedig kevés bizonyos műveletekre, kicsi a kijelző. Netezéshez egy nagyobb részletességet mutató, méretben is megnövelt kijelzőjű eszköz kell Neked, viszont a hordozhatóság is fontos. És ekkor megakad a szemed az iPad mini-n. Valljuk be, az iPad sem az a nehéz eszköz, azonban ha olcsóbb áron elérhető egy kicsit kisebb, de fele olyan könnyű eszköz, miért ne választanád azt? A mobilitás, a minél könnyebb használhatóság lobog a szemed előtt, mikor megveszed ezt a kecses és forradalmi tablet-et.

Kétséged ne legyen afelől, hogy jól választottál. Imádni fogod az első perctől fogva. Javaslat az iPad tulajoknak: próbálják ki az eszközt, használják 1-2 órán át, biztosan fel fog ötleni bennük a csere lehetősége. Való igaz, a kijelző nem Retina, mindössze 1024x768-as pixelszámmal kecsegtet, viszont az iPad 2-nél még így is jobb képet ad, köszönhetően a kisebb kijelzőn megjelenő magasabb pixelsűrűségnek. Talán ennyiben ki is merül a negatív dolgok listája, a többi adat a pozitív összképet segíti elő. Adott egy majdnem 300 grammos eszköz, melyet tényleg élvezet használni. Nagyobb testvérével is ez a helyzet, de egy kecsesebb és könnyebb eszközt szívesebben tart az ember a kezében. Technikailag ugyan lassabbnak kellene lennie mondjuk egy iPad 3-nál, azonban talán az erőforrásigényesebb játékokon kívül sehol máshol nem észlelhető kimutatható, a felhasználó által érzékelhető különbség.

Otthoni használatnál viszont az iPad 3, vagy a legújabb iPad a jobb választás. Nem kell egész nap hordozni, vigyázni rá, otthon bármikor felkapjuk, használjuk. A Retina kijelző szemet gyönyörködtető, élvezet vele minden egyes oldalt, videót megtekinteni, viszont a súlya egy idő után zavaró tényező lehet – egy kézben tartva ugyanis hamar nehézzé válhat.

A cím adott: melyik a jobb választás? Az iPad, vagy az iPad mini? A kérdésre nem adható egyértelmű válasz, mindig az adott felhasználót, az ő szokásait kell figyelembe venni, majd ezek alapján mérlegelni. Ha csak otthon, ágyban vagy a nappaliban lenne a leginkább használva az eszköz, filmnézésre, levelezésre, netezésre, akkor talán a nagyobb képernyőmérettel megáldott iPad a nyerő. Nem kell hordozni, otthon várja gazdáját. Ha viszont cipelnénk magunkkal, dolgoznánk rajta, leveleznénk munka közben, és képesek vagyunk megkötni azt a kompromisszumot, hogy a kisebb kijelzőn kevesebb képpont foglal helyet, akkor az iPad mini lehet a megfelelő társunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.