Hirdetés

Hivatalos: a Microsoft felvásárolja a Nokia javát|

2014 elején a redmondiakhoz kerül a finn vállalat teljes mobilgyártása.

Hirdetés

Az IFA 2013 előtti készülékdömpingre várva sokkoló hírre ébredtek ma reggel a mobilos világ történései iránt érdeklődők, ugyanis a Nokia bejelentette az Eszközök és szolgáltatások üzletágának Microsoft általi felvásárlását. Az üzlet két részből áll: a 2012-ben 14,9 milliárd eurós bevételt hozó divízióért 3,79 milliárd eurót fizet a redmondi vállalat, továbbá letesz az asztalra még 1,65 milliárd eurót a Nokia komplett szabadalmi portfóliójának 10 éves licenceléséért.

Hirdetés


Az üzlet hivatalosan 2014 első negyedévében kerülhet véglegesítésre, a végösszeg 5,44 milliárd euró, avagy nagyjából 7,2 milliárd dollár. Összehasonlítási alapul a Skype-ot 2011-ben 8,5 milliárd dollárért vásárolta fel a Microsoft. A Nokia akvizíciója hivatalosan még nincs kőbe vésve, ám szükséges részvényesi felhatalmazás és hatósági jóváhagyás elméletben pusztán formaság.


Pontosan mit jelent ez a vásárlók számára?
A Microsoft gyakorlatilag megvásárolta az átlagos fogyasztók által ismert Nokiát, az üzlet véglegesítése után az utóbbi évtizedekben a közönség által megszeretett telefonmárka nem lesz többé, a redmondi vállalat nem licencelte meg a brandnév használatát. Az üzlet véglegesítése után Microsoft Asha és Microsoft Lumia telefonok kerülnek majd a boltok polcaira.

 


Mi lesz a Nokiával?
A Nokia piaci értékének feléért a legfontosabb divízióját adta el a Microsoftnak. A finn gyártónak három fő üzletága marad: a hálózati infrastruktúrát fejlesztő és telepítő Nokia Networks, a térképészeti és helyalapú szolgáltatásokat nyújtó HERE, továbbá a hálózati technológiák licencelésért és fejlesztésért felelős Advanced Technologies.


A Microsoft az elkövetkező négy év során mindenképp licencelni fogja a térképészeti divízió szolgáltatását, amelynek köszönhetően a vételi áron felül komoly mennyiségű bevétel fog stabilan becsorogni a Nokia kasszájába.


Az akvizíció véglegesítésével nagyjából 32 ezer főnyi Nokia-alkalmazott hirtelen a Microsoftnál fog dolgozni, közülük 4700-an találhatóak Finnországban. Leépítésekről és egyéb kellemetlen fejleményekről egyelőre nem érkezett információ.


Stephen Elop
A Nokia jelenlegi vezérigazgatójának kinevezésekor megtartott sajtókonferencián jóízű kuncogást keltett egy újságíró kérdése, miszerint a korábban Microsoftnál dolgozott férfi a vállalat trójai lova lenne-e. A nemleges választ is nevetgélés fogadta, bár némileg rosszindulatúbb.


Az igazság valószínűleg az lehet, hogy ötlet szintjén ez is benne lehetett a pakliban, ám a Symbiannal akkoriban mélyrepülésben lévő Nokiánál nem lehetett tudni, hogy mi történik a Windows Phone rendszerre való átállás után. Az akvizíció befejeztével Elop visszamegy a Microsofthoz, Julie Larson-Green társaként a fogyasztói hardverek fejlesztéséért felelős üzletág menedzselését kapja feladatul.


Miért jó ez a Microsoftnak?
Az egy éven belül leköszönő Steve Ballmer „eszközök és szolgáltatások” típusú céggé kívánja alakítani a Microsoftot, amely portfóliójából nem hiányozhatnak a telefonok sem. Elméletben a vállalat összehozhatna magának egy teljesen saját mobilos részleget, ám mindent nulláról kezdeni évekbe kerülhetne, sokkal gyorsabb és kifizetődőbb egy megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező gyártó – vagy jelen esetben divízió – felvásárlása.


Ezen felül Redmond a Nokia szabadalmaiért sem viccből fizet, ezek nélkül a riválisok szétszedhetnék a szabadalomsértési perek során.


(A felső kép forrása: Nokia Official / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.