Ezekkel a praktikákkal védheted meg gyermeked az internet veszélyeitől



|

Megmutatjuk, hogy mobil eszközökön és számítógépen milyen beállítások lehetnek segítségedre abban, hogy megvédd gyermeked az interneten leselkedő veszélyektől. 

Hirdetés

Ha eljött az idő, és saját telefont, tabletet vagy számítógépet kap a gyermek, akkor érdemes tudnod, hogy szülőként új feladatok szakadnak a nyakadba: egyrészt új eszközök karbantartásáról kell gondoskodnod, másrészt ki kell alakítani az eszközhasználati szabályokat a gyermekkel annak érdekében, hogy a telefonnal, PC-vel töltött idő biztonságosan teljék. 

Tartsd frissen a kütyüket! 

Az első feladat viszonylag egyszerű, hiszen alapjáraton csak arról kell gondoskodni, hogy az operációs rendszer, valamint a telepített alkalmazások megkapják az aktuális frissítéseket; ha havonta egyszer kézbe veszed a dolgot, és mindent frissítesz, akkor ezzel a résszel nincsen gond. Természetesen a szoftveres feladatok itt azért még nem érnek véget: egy vírusirtóra mindenképp szükség van, amely Windows alatt lehet akár a beépített Defender is, mobilon pedig - szinte - bármelyik neves gyártó alkalmazása. Érdemes továbbá néhány beállítást is ellenőrizni: még mindig a Windowsnál maradva, kapcsold be a beépített Biztonsági mentés funkciót, és aktiváld a zsarolóvírusok elleni védelmet!

Ha ennyit megteszel, akkor asztali gépen ez már elég jó alapot jelent, de ne feledd azt sem, hogy a csemete biztosan fog internetezni, márpedig az internet a vírusok legfontosabb forrása. Ezért fontos, hogy a gyermek milyen böngészővel netezik.

Hirdetés

Bár sok az alternatív megoldás, a legjobb mégis az ismert szoftvereknél maradni; a Firefox, a Chrome és az Edge például figyelmeztet arra, ha a gyerek olyan jelszót választott, amely nem biztonságos, illetve sok esetben (de nem mindig) megjelölik a veszélyes (pl. Adathalász vagy vírust tartalmazó) oldalakat is. Bővítmények segítségével érdemes letiltani a reklámokat is - a gyermek szempontjából ez a legbiztonságosabb, mert így véletlenül sem fog szembejönni vele olyan reklám, amely nem neki való. Beépülő modul segítségével ajánlott az internetes címeket is szűrni a 18+-os tartalmak elkerülése érdekében - azonban ha van rá mód, akkor jobb ezt a problémát hálózat szintjén, a routernél kezelni. 

Ha a gyermek a közös PC-t használja, akkor mindenképpen legyen saját fiókja (és a fiók ne kapjon rendszergazdai jogosultságokat). Ha úgy gondolod, hogy szükséges, akkor a szoftverek telepítését a Csoportházirendek segítségével lehet tiltani, azonban tudni kell, hogy ez sem garancia arra, hogy a csemete nem fog új alkalmazást kipróbálni, mert rengeteg "hordozható" formában is elérhető szoftver van a neten, amelyeket letöltés után egyszerűen csak el kell indítani. 

Érintve már a mobil világot is, a szülői felügyelet alkalmazás telepítése is erősen javallott - amely a gyermek saját eszközein hatékony védelmet nyújt, de azt nyilván nem tudja megakadályozni, hogy a gyermek egy barátja telefonját kölcsönkérve azt nézzen meg, amit csak akar. Többféle szülő felügyelet megoldás közül is lehet választani; a legkézenfekvőbb viszont az operációs rendszerhez "közeli" megoldást választani. Ez iOS-en az integrált funkciókat jelenti, Androidon pedig a Family Linket. Egy kivétel van: mivel ez a két platform csak mobil kütyükön elérhető, ha egy füst alatt a windowsos PC használatát is szeretnéd korlátozni, akkor a Microsoft Family Safety a jobb választás. A szülői felügyelet platformok segítségével alapvetően az eszközzel eltölthető idő, a telepíthető alkalmazások és a korhatáros tartalmak menedzselhetők, de megnézhető például a telefon, tablet vagy notebook aktuális pozíciója is. Ez utóbbi rettentő hasznos lehet, mert gyorsan kiderül, ha a gyermek a kütyüt az iskolában vagy a nagyinál felejtette. 

Mobil eszközöknél a frissítések telepítése mellett kiemelten fontos, hogy a telefont képernyőzár is védje - még akkor is, ha a gyermek kicsi. Érdemes az elejétől fogja abba az irányba terelni midenkit, hogy a mobileszköz telis-tele van olyan adatokkal, amit jelszóval vagy ujjlenyomattal védeni kell. A gyerekeknél az ujjlenyomat-olvasó használata talán a legkényelmesebb, de arra figyelni kell, hogy amíg növésben vannak, addig az ujjlenyomat folyamatosan változik, ezért könnyen előfordulhat, hogy pár havonta frissíteni kell a tárolt ujjlenyomatot is. 

Sajnos a gyerekek életkorból adódóan még nem mindig tudnak vigyázni eszközeikre, ezért fontos, hogy a telefonra csak olyan dolgokat telepítsünk fel, amire valóban szükség van. Gondolunk itt például arra, hogy bármilyen csábítóan is hangzik, NFC-s bankkártyát például nem a legjobb ötlet a gyermek telefonján aktiválni. 

Tiltás helyett együttműködés 

Az előző részben felsorolt tippek segítségével egész jó hatékonysággal lehet ellenőrizni az eszközhasználatot (azért abba hitbe ne ringasd magad, hogy a szülői felügyelet és más beállítások tökéletesen megkerülhetetlenek), szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy emellett beszélgess is a gyermekkel. Fontos, hogy a csemete ne azt érezze egy-egy tiltás kapcsán, hogy autoriter döntés született "az ő érdekében", hanem azt, hogy valóban törődnek vele. Ehhez pedig szükséges, hogy a gyermeket partnerként kezeld. Egyszerű tiltás helyett meséld el, hogy miért nem szeretnéd például azt, hogy erőszakos játékkal játsszon, vagy hogy idejekorán naphosszat a közösségi oldalakon lógjon. A beszélgetés - vagy adott esetben akár a közös játék online vagy offline - azért is jó, mert megismerheted a gyerek "digitális világát", online barátait. Mert bármit is érzel, valójában nem ismered ezeket: a trendek olyan gyorsan változnak, hogy a 30-as generáció is csak pislog, ha meglátja, mi számít most trendinek a gyerekek körében. 

Fogd fel úgy a digitális tartalmakat is, mint az alkoholt, a cigarettát vagy a drogokat! Ezeket sem egyszerűen tiltani érdemes, hanem elmagyarázni a veszélyeket, akár olyan példákon keresztül, amelyek a rokonságban, baráti körben, tehát a gyermekhez közel történnek. Persze érhető, ha szülőként kényelmetlen beszélni például arról, hogy mi az a pornó - szakértők mégis egyetértenek abban, hogy a legjobb módja az, ha a gyermek megismeri azokat a tartalmakat, amelyek az interneten előbb vagy-utóbb (inkább előbb) szembejönnek vele. Mert nem az a kérdés, hogy szembejönnek-e majd vele, hanem csupán az, hogy mikor - és hogy a gyermek felkészülten várja-e a rá leselkedő veszélyeket vagy sem.

A közösségi oldalak kérdése talán a legösszetettebb. Bár számtalan tanulmány bizonyította, hogy ártalmasak az önértékelés, önkép szempontjából és szorongást válthatnak ki mindenkiben, de főként a fiatalokban, és elsősorban a lányokban, mégis olyan veszélyről van szó, amely nem feltétlenül látható azonnal. Sok szülő - főleg, ha maga is aktív a közösségi portálokon - akár még azt is gondolhatja, hogy a Facebook teljesen ártalmatlan. Ebben az esetben amellett, hogy elbeszélgetsz a gyermekeddel a közösségi média hatásairól, arról hogy mire jó és mire nem jó a Facebook, arról, hogy az Instagram 99 százalékban hamis képet fest a társadalomról és arról, hogy a TikTok kihívások sokszor veszélyesek, példát is kell mutatnod. Nyilván nem hiteles azt kérned egy kamasztól, hogy ne szórja tele az Instagramot szelfikkel, ha te is nap mint nap ugyanezt teszed.  

Mindig legyél ott 

Mindemellett biztosítsd gyermeked arról is, hogy számodra mindig az ő biztonsága, lelki fejlődése a legfontosabb, ezért ha bármilyen, számára zavaró, kényelmetlen helyzetben találja magát (felnőtt tartalom, erőszakos tartalom, bullying, stb.), még akkor is mellette állsz, ha esetleg a szabályok be nem tartása miatt történt meg mindez.

Hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.