Hirdetés

A Google elárulta, miért hívják Gemininek a mesterséges intelligenciáját



|

Valószínűleg sokat kellene találgatni, hogy kikövetkeztessük a helyes választ.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 őszi megjelenése válság-üzemmódba kapcsolta a Google-t, mivel a cégnél úgy vélték, hogy a minden kérdést megválaszoló szolgáltatás veszélyeztetheti a keresőjük piaci fölényét. Erre válaszul néhány hónappal később kiadták a saját fejlesztésű Bard chatbotot, amit kezdetben a PaLM nagy nyelvi modell (LLM) hajtott, majd tavaly májusban áthelyezték a Geminire, átvéve annak nevét is.

Így aztán a Duet AI-t is magába olvasztó Gemini napjainkra a Google-féle mesterséges intelligenciás megoldásokat átfogó branddé vált, s ha már a csapból is ez a név folyik a keresőóriásnál, most elárulták, miért is hívják így az AI-szolgáltatásaikat.

Hirdetés

A Google ugyanis nemrég egy blogposztot szentelt a témának, amiből kiderül, hogy egyrészt az asztrológia, vagyis a csillagjóslás is szerepet kapott a név kiválasztásában. Latinul ugyanis Gemininek hívják az ikrek csillagjegyet, amit a téma hívői szerint kettős személyiség jellemez, a Google-nél pedig úgy gondolták, hogy ez a nagy nyelvi modelljükre is igaz, mivel az egyszerre képes alkalmazkodni és kapcsolódni többféle emberhez, miközben több perspektívából is látja a dolgokat.

Az ihlet másik részét pedig a NASA 1961 és 1965 között futott Gemini-programja adta, melynek célja a későbbi Holdra szálláshoz (Apollo-program) szükséges technológia kifejlesztése és tesztelése volt. Ennek során az amerikaiak kétszemélyes űrjárműveket használtak, amelyeket a Titan rakéta juttatott az űrbe, s a Google-féle Gemininek is Titan volt a kezdeti kódneve. Amikor aztán felvetődött, hogy inkább Gemininek kellett hívni, a csapatban nagy egyetértést uralkodott:

"Azonnal el voltam ragadtatva a névtől, mert az LLM-ek képzésének monumentális erőfeszítése egybecsengett a rakéták indításának szellemével. Nagyon találó volt, hogy a legambiciózusabb projektet, amelybe valaha is belevágtunk, Gemininek nevezzük el."

- emlékezik vissza Oriol Vinyals, a Gemini társ-technikai vezetője. Magyarán ha legközelebb a Google Gemini szolgáltatásait használod jussanak eszedbe a horoszkópok és a hidegháborús űrverseny, hiszen végső soron mindkettőnek szerepe van abban, hogy a keresőóriás ezt a márkanevet választotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.