Hirdetés

A Google villantott valamit az I/O 2024-es előadásán, ami egy régen kukázott projekt felélesztését is jelentheti



|

Úgy tűnik, hogy az AI színre lépésével a keresőóriás érdeklődése ismét lángra lobbant az okosszemüvegek iránt.

Hirdetés

Sokáig úgy tűnt, hogy a Google fogja elhozni a széles körben használható okosszemüvegeket, hiszen a vállalat már 2013-ban előállt a Google Glass első verziójával, ám a korai kezdés ellenére valahol útközben zátonyra futottak a fejlesztések, és tavaly elkaszálták az egész termékvonalat, valamint a 2022-ben demózott, élő fordításokat végző Project Irisből sem lett semmi.

Most azonban a mesterséges intelligenciás szolgáltatások apropóján a Google váratlanul leporolta az okosszemüveges koncepciót, rögtön meg is mutatva, hogy most éppen milyen szerepet szán egy ilyen eszköznek.

Tegnap este zajlott le az I/O 2024 fejlesztői konferencia ünnepélyes megnyitója, amely főként az AI-jal kapcsolatos bejelentéseket hozott, köztük az alábbi videós bemutatóval a Project Astráról. Ez gyakorlatilag a Google víziója a mesterséges intelligenciás okos asszisztensek jövőjéről, vagyis arról, hogy a későbbiek során miként segíthetik ezek a szolgáltatások a mindennapjainkat.

Hirdetés

A keresőóriás elképzelésében pedig az algoritmusok az okostelefonunkon vagy akár egy szemüvegen keresztül is a kezünk alá dolgozhatnak: az alábbi film főszereplője 1:30 környékén egy okosszemüvegre vált a Pixel mobiljáról, amely a lencsére kivetített pont pozicionálásával elemzi a beépített kamerája által látottakat.

A videóból sajnos nem derül ki, hogy a Google pontosan milyen szemüveget használt, és a demó leírásában is csak annyi szerepel, hogy egy prototípust láthatunk az anyagban. A korábbi, elkaszált projektek fényében nem vennénk mérget rá, hogy valaha is lesz ebből megvásárolható termék, de kizárni sem lehet a dolgot.

Annál is inkább, mivel a tech világ most lázasan igyekszik kitalálni, milyen új hardvereket lehetne rásózni a vásárlókra a mesterséges intelligenciás lázat meglovagolva. Ékes példái ennek a Humane okoskitűzője, az Ai Pin és az okostelefonok babárjaira törő Rabbit r1, ám az első tesztelői benyomások alapján egyik sem fog forradalmat kirobbantani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.