Hirdetés

A Twitter letiltásával fenyegetőzik az Európai Unió



|

Az EU közvetlenül Elon Musknak jelezte, hogy továbbra is elvárja oldal szigorú moderálását.

Hirdetés

Elon Musk már jóval a Twitter októberi felvásárlása előtt bejelentette, hogy lazítani szeretne a mikroblog moderációs politikáján, mivel az a múltban szerinte túlságosan is korlátozta a felhasználók szólásszabadsághoz való jogát. A gyakorlatban ez eddig leginkább a korábban letiltott fiókoknak beígért általános amnesztiában nyilvánult meg, a külső szemlélők közül viszont sokan aggódnak, hogy a közösségi oldal végül a gyűlöletbeszéd és az összeesküvés-elméletek melegágyává válik.

A jelentések szerint a legnagyobb hirdetők ezért már vissza is fogták a twitteres költéseiket, most pedig az Európai Unió is megüzente, hogy gátat fog szabni Musk kísérletének.

Hirdetés

A Financial Times ugyanis arról számolt be, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa a napokban Muskkal tartott videótelefonos egyeztetést, amelyen jelezte, hogy akár le is tilthatják a Twittert, ha az nem alkalmazkodik az államszövetség moderácóval kapcsolatos követelményeihez.

A tárgyaláson a fent említett általános amnesztia is szóba kerülhetett, amelyről Musk egy szimpla közönségszavazással döntött. A Financial Times úgy tudja, hogy Breton ennek kapcsán is jelezte az ellenvetését, közölve, hogy a milliárdos nem határozhat önkényesen ebben a kérdésben, s hogy a mikroblognak a jövőben egy független auditálónak kell alávetnie magát.

A hírt még érdekesebbé teszi, hogy ezzel párhuzamosan a Twitter új felhasználói feltételeiben bogarászva egy másik brit lap, a The Guardian arra jutott, hogy a mikroblog november 23. óta nem tiltja a koronavírusról szóló félretájékoztatást, vagyis elvileg szabadon terjedhetnek a különféle összeesküvés-elméletek a vakcinákba rejtett mikrochiptől a csodatevő lóféregtelenítőn át a Föld lakosságának módszeres kiirtásáig.

A másik oldalról azonban érdemes megjegyezni, hogy Elon Musk sosem állította, hogy nem kíván igazodni az érvényben lévő jogi keretekhez, épp ellenkezőleg: a milliárdos korábban többször is megerősítette, hogy csak a kifejezetten törvénysértő tartalmakat kívánja törölni, azon túl viszont minden maradhat. Azt viszont nem mindig könnyű meghatározni, hogy pontosan mely posztok merítik ki az illegalitás kategóriáját, így nem lenne meglepő, ha a jövőben a Twitternek komoly csatákat kellene vívnia akár az Európai Unió, akár más piacok jogalkotóival.

És akkor még nem beszéltünk a hirdetők megnyugtatásáról, akiktől nagyban függ a közösségi oldal fenntarthatósága. Musk számára jó hír, hogy az egyik legfontosabb gazdasági szereplővel, az Apple-lel már sikerült is elsimítania az ellentéteket, miután egy darabig úgy tűnt, hogy az iPhone gyártója akár le is tilthatja a Twitter-alkalmazást, közel 2 milliárd eszköztől vágva el a szolgáltatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.