Hirdetés

A Valve szerint nincs olyan játék a Steamen, ami problémásan futna a Steam Decken



|

Biztató ígérettel szolgáltak a gép fejlesztői.

Hirdetés

Rossz hírünk van azoknak, akik máris unják a Steam Deck körüli hype-ot: a Valve hordozható PC-je vélhetően még rengetegszer szerepel majd a hírekben, mire a tömegek is kézbe vehetik.

Erre ugyanis leghamarabb csak 2022 során lesz lehetőség, addig pedig jobb híján maradnak az előzetes betekintések. Ezúttal az IGN-nel ültek le a masina fejlesztői, hogy meséljenek kicsit a hardver finomhangolásáról.

Hirdetés

Az interjúból kiderült, hogy elvileg nincs olyan játék a Steam katalógusában, ami ne futna el az AMD Zen 2 és RDNA 2 alapú, 16 GB LPDDR5  RAM-mal megtámogatott konfiguráción. A Valve illetékesei szerint az áldásos állapothoz számos prototípuson át vezetett az út, melyben a legtöbb gondot a tavaly megjelent címek okozták számukra.

"Ez az első alkalom, hogy elértük azt a teljesítményt, amit a legújabb játékok problémamentes futtatása követel. Valójában az összes játék, amivel játszani akartunk, az a teljes Steam-könyvtár. És eddig nem igazán találtunk olyan tételt, amivel ez az eszköz ne tudna megbirkózni."

- nyilatkozta Pierre-Loup Griffais, a Valve fejlesztője.

Griffais emellett arra is kitért, hogy az egyre nagyobb felbontást és magasabb képkockasebességet célzó iparági trend szintén a Steam Deck malmára hajtja a vizet, mivel a hordozható PC-n így könnyebb leskálázni a címeket a gép által célzott 800p/30 fps megjelenítésre.

A fejlesztő úgy véli, hogy az asztali PC-ként is bevethető eszköznek legfeljebb az okozhatna gondot, ha a jövőben képminőség kapna komolyabb hangsúlyt, mivel így a Steam Decknek is nagyobb kompromisszumokra kellene kényszerítenie a felhasználókat.

Összességében tehát a Valve biztató kilátásokkal kecsegtet a meglévő katalógusunk kihasználása terén, ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a legnépszerűbb online mókák jelen állás szerint mégis kiesnek a szórásból, ám nem a hardver, hanem a SteamOS operációs rendszer miatt.

A Linux-alapú szoftveren ugyanis egyelőre nem működnek az ezek futtatásához elengedhetetlen csalás elleni és másolásvédelmi rendszerek. A Valve ezt a Proton nevű kompatibilitási réteg fejlesztésével igyekszik kiküszöbölni, de ha kudarcot vallanak, a teljes nyitottság miatt még mindig ott lesz a lehetőség, hogy Windowst telepítsünk a Steam Deckre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.