Hirdetés

A Google engedélyt adott saját magának, hogy az AI-val megosztott személyes adataidat a reklámokhoz is felhasználhassa



|

A leveleidből és fotóidból kinyert információk nemcsak hasznosabb válaszokat, hanem pontosabban célzott hirdetéseket is hozhat.

Hirdetés

A Google Personal Intelligence azt ígéri, hogy a mesterséges intelligencia jobban tud segíteni, ha ismeri a terveidet és a szokásaidat. A kapcsolódó alkalmazásokból például kiderítheti, melyik szállodába foglaltál szobát, ehhez viszont elég személyes információkat kell megosztanod vele, és a Google frissített adatvédelmi szabályzata szerint ezeket bizonyos esetekben a hirdetések személyre szabásához is felhasználhatják.

A Gmail, a Drive és a Google Fotók tartalmát alapértelmezés szerint nem használják célzott reklámokhoz, viszont ehhez most hozzácsaptak egy fontos kivételt:

más szabályok vonatkozhatnak arra az információra, amelyet a felhasználó saját döntéséből elérhetővé tesz személyre szabott hirdetéseket kínáló Google szolgáltatások számára.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Google mostantól automatikusan mindenki teljes postaládáját és fotógyűjteményét reklámcélokra használja. A változás az engedélyezett összekapcsolásokon keresztül megosztott adatokra vonatkozik, és az is számít, melyik szolgáltatás kap hozzáférést. A Google szerint a nevedet vagy az e-mail-címedet továbbra sem adja át a hirdetőknek az engedélyed nélkül. Az egész - nyilván direkt - elég összetett, úgyhogy az AI-szolgáltatások adatkezelése ezért a kényelmi funkciók bekapcsolásakor is megér egy alaposabb átolvasást. Mondjuk egy másik AI-val, haha.

Hirdetés

Ha nem akarod, hogy a Google hozzáférjen a kapcsolódó alkalmazások tartalmához, a Google-fiók Adatok és adatvédelem részén, a személyre szabási beállítások között módosítod az engedélyeket. A keresési szolgáltatások személyre szabott ajánlásainál az Additional Personal Intelligence, majd a Connected Content apps pont alatt leválasztható a Google Workspace és a Google Fotók is, sőt, a személyre szabott ajánlások is kikapcsolhatók.

Az alkalmazások leválasztása nem feltétlenül törli a korábban elmentett információkat, szóval mondjuk a keresési szolgáltatások előzményeiben tárolt adatok akkor is megmaradhatnak, ha megszünteted a kapcsolatot, vagy időközben törlöd az eredeti levelet, illetve fényképet. Az engedélyek mellett ezért az előzményeket is érdemes külön átnézni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.