Hirdetés

A világ legnagyobb botnetét üzemeltethette egy most letartóztatott férfi



|

Közel 20 millió számítógépet hajtott az uralma alá a 35 éves gyanúsított.

Hirdetés

A magyarul robothálózatnak hívott botnetek olyan fertőzött informatikai eszközökből álló hálózatok, amelyek a gazdájuk szándékától függően változatos bűncselekményekre vethetők be, legyen szó túlterheléses támadásokról, kéretlen levelek küldéséről vagy visszaélésekre alkalmas adatok ellopásáról.

Az évek során több eset is bizonyította, hogy egy-egy ilyen botnet akár több millió eltérített számítógépet is összefoghat, olyan óriási hálózatot viszont még valószínűleg sosem sikerült lefülelni, mint ami nemrég a hatóságok horgára akadt.

Hirdetés

Az Associated Press hírügynökség beszámolója alapján egy nemzetközi nyomozócsoportnak sikerült letartóztatnia egy 35 éves kínai állampolgárt, aki jó eséllyel a világ legnagyobb robothálózatát üzemeltette. A Szingapúrban őrizetbe vett Yunhe Wanget azzal vádolják, hogy ő állt a hírhedt 911S5 botnet mögött, amely 19 millió fertőzött Windows PC-t koordinált a világ közel 200 országában.

A gyanú szerint Wang csaknem 10 éven át működtette a 150 dedikált szerverről menedzselt hálózatot, amellyel 99 millió dollárnyi nyereségre tett szert, a bevétel egy részéből pedig az Egyesült Államokban, Kínában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint St. Kitts és Nevis szigetén vásárolt magának ingatlanokat. A férfi üzleti modellje arra épült, hogy kiberbűnözőknek adta bérbe a fertőzött infrastruktúrát, akik különböző visszaélésekre használták azt.

Ezek listáján többek között személyazonosság-lopás, gyermekek kizsákmányolása és pénzügyi csalások szerepelnek. Marrick Garland, az Egyesült Államok főállamügyésze a letartóztatás kapcsán közölte, hogy a hálózatot kibérlő elkövetők különféle segédprogramokat kijátszva összesen 5,9 milliárd dollárnyi kárt okozhattak, külön kiemelve, hogy 560 ezer hamis munkanélküli biztosítási kérelmet nyújtottak be a Wangtől bérelt IP-címekről.

Az akció keretében a hatóságok Thaiföldön is tartottak házkutatásokat, valamint 29 millió dollár értékű kriptovaluta lefoglalására is sor került.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.