Hirdetés

Az Európai Központi Bank szerint a Bitcoin rövid úton irrelevánssá válik majd



|

A szervezet nem most először állt bele páros lábbal a kriptovalutákba.

Hirdetés

Az utóbbi időben nem áll túl jól a kripto-piac szénája. Az Ethereum proof-of-stake-re való átállása betett a bányászoknak, de az energiárak emelkedése egyébként is ellehetetlenítette ezt a szegmenst. A még tavasszal bedőlő TerraUSD egykor az egyik legnagyobb kriptopénz volt, de egy szempillantás alatt milliók vagyona vált kámforrá, az FTX a napokban jelentett csődöt, az NFT-szkeptikusok kárörvendő kacajait pedig a Holdról is hallani lehetett, amikor kiderült, hogy Justin Bieber majmos képe már 500 millió forinttal kevesebbet ér, mint amikor vette.

Tavaly ilyenkor még a Bitcoin árfolyama is 69 ezer dolláron áll, míg a cikk megírásának pillanatában ez már "csak" 17288 dollár (átszámítva 6,7 millió forint), és egyes elemzők szerint ennél hamarosan sokkal kevesebbet mutat majd a számláló.

Hirdetés

Az Európai Központi Bank vezetői szerint az elmúlt hónapok viszonylagos stabilitását látva sokan arra számítanak, hogy felfelé indul majd az árfolyam, ez valójában csak egy utolsó, mesterségesen generált kapálózás, mielőtt a kriptovaluta az irrelevancia ösvényére lép.

A blogbejegyzésben arról írnak, hogy a Bitcoin alapvető hiányosságai miatt megkérdőjelezhető, mint fizetőeszköz, hiszen a tranzakciók nehézkesek, lassúak, és még drágák is, emiatt a való életben szinte soha nem használjuk. De befektetésként sem életképes: az ingatlannal szemben nem generál cash-flowt, nincs osztalék mint a részvényeknél, nem lehet produktívan használni, és még csak olyan társadalmi előnyöket sem kínál, mint az arany. Ebből adódóan a Bitcoin árfolyamát kizárólag a spekuláció befolyásolja. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy mennyi elektronikai hulladékot termel a bányászat, mennyi energiát használ és összességében mekkora a környezeti lábnyoma.

Az Európai Központi Bank értekezését a témában itt lehet elolvasni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.