Hirdetés

Döcögősen fut az Apple szekere, de még így is van minek örülni Cupertinóban



|

A hivatalos beszámoló alapján nem ez volt az Apple legerősebb üzleti negyedéve, egyetlen termékkategóriától eltekintve.

Hirdetés

Izgalmasan alakulnak az év első hónapjai az Apple számára, hiszen februárban megkezdődött a "térbeli számítógépként" népszerűsített Vision Pro AR/VR headset forgalmazása, a következő héten pedig több új almás táblagép is be fog mutatkozni, a várakozások szerint az iPad Pro és az iPad Air vonalat frissítve. Előtte viszont a cupertinóiaknak le kellett tudniuk egy kötelező kört a második üzleti negyedévről (Q2) szóló pénzügyi beszámoló megtartásával, ami végül felemás számokat hozott a befektetőknek.

Az Apple naptárában a január-február-márciusi időszakot jelző Q2-ben mért 90,75 milliárd dolláros teljes bevétel ugyanis 4,31 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, a végösszeg mögé nézve pedig az iPhone-ok, az iPad és a viselhető eszközök (pl. Apple Watch, AirPods) kategóriája is negatív mérleget zárt.

Hirdetés

Az iPhone esetében 45,96 milliárd dolláros bevétel mellett 10,46 százalékos csökkenésről számolt be a vállalat, míg az iPad bevételei (5,56 milliárd dollár) 16,64 százalékkal, a viselhető termékek és kiegészítők révén befolyt pénz (7,91 milliárd dollár) pedig 9,7 százalékkal lett kevesebb, mint 2023 első három hónapjában volt. Cserébe viszont az Apple annak örülhet, hogy a Macek 3,9 százalékkal több bevételt, 7,45 milliárd dollárt hoztak a konyhára, a szolgáltatások pedig 14,2 százalékkal lőttek ki, ami 23,87 milliárd dolláros rekordbevételt generált a cégnek.

Nem csoda hát, hogy a részvényeseknek tartott előadásában Tim Cook is az utóbbit emelte ki. A CEO egyébként azzal magyarázta a legtöbb területen mért gyenge számokat, hogy a referenciaként tekintett 2023-as Q2-t még mindig a COVID-járvány idején felhalmozódott kereslet kiszolgálása hajtotta, így valójában akkor jelentkezett az átlagosnál magasabb igény az almás portékákra, és nem most van gond az eladásokkal.

Akárhogy is legyen, az Apple-nek még mindezzel együtt is sikerült felülmúlnia a várakozásokat, az előzetes elemzések ugyanis valamivel alacsonyabb, 90,33 milliárd dollárnyi bevétellel számoltak, az összképet pedig valamicskét az is javítja, hogy a végül befolyt 90,75 milliárd dollárra jutó 23,64 milliárd dolláros profit csak 2,15 százalékkal marad el az előző év megegyező időszakától.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.