Hirdetés

Elon Muskot és cégeit perli egy csalódott Dogecoin-befektető



|

A sértett úgy érzi, hogy Musk, a Tesla és a SpaceX rángatta bele az embereket a felelőtlen befektetésbe.

Hirdetés

Az idei év eddig nem hozott szerencsét a kriptovalutás befektetőknek, hiszen gyakorlatilag összeomlott a piac - ennek megállapításához elég csak vetni egy pillantást a Bitcoin vagy az Ether árfolyamának alakulására.

Nem csoda hát, hogy hirtelen nagyon sokan csalódtak a kriptóban, az viszont meglepő, hogy egy pórul járt kriptós most Elon Muskon és cégein próbálja bevasalni a veszteségeit, arra hivatkozva, hogy a milliárdos szándékosan manipulálta az egykor 187, cikkünk írásakor viszont már csak 21 forinton jegyzett Dogecoin (DOGE) árfolyamát.

Hirdetés

Keith Johnson egy manhattani bíróságon indított csoportos pert Elon Musk, a Tesla és a SpaceX ellen, mert úgy véli, hogy a világ leggazdagabb emberének twitteres posztjai, illetve az autógyár és az űrvállalat kriptovalutás műveletei (a Teslánál pl. egy ideig csak DOGE-ért adtak bizonyos termékeket) szándékosan felfújták a mémvaluta árfolyamát, csábítóbb befektetéssé téve, mint amilyen valójában volt.

"Az alperesek hamisan és megtévesztő módon azt állítják, hogy a Dogecoin törvényes befektetés, miközben egyáltalán nem rendelkezik valódi értékkel. Amióta Musk alperes és vállalatai, a SpaceX és a Tesla 2019-ben elkezdték megvásárolni, fejleszteni, népszerűsíteni, támogatni és működtetni a Dogecoint, a felperes és a csoportos per érintettjei körülbelül 86 milliárd dollárt veszítettek ebben a kriptopiramis-rendszerben."

- írja a kereset. Johnsonnak annyiban mindenképpen igaza van, hogy Musk látványosan beállt a Dogecoin mögé, amit nem csak a Tesla támogatása jelzett, de egy sor Twitter-poszt is. Egy tavaly májusi bejegyzésben például a milliárdos arról írt, hogy együtt dolgozik a DOGE fejlesztőivel a valuta mögötti technológia javításán, illetve arra is volt példa, hogy A keresztapa (The Godfather) című filmre utalva "Dogefathernek" nevezte magát. Utóbbira maga a felperes is hivatkozik, ám Musk megszólalásai nem mindig tudták felpumpálni az árfolyamot: egy tavalyi tévészereplése például egyenesen a mélybe lökte azt.  

Johnson mindenesetre most a 86 milliárd dolláros veszteség háromszorosát követeli kártérítésként, de első ránézésre nem valószínű, hogy neki ad igazat a bíróság, hiszen nem csak Musk hajtotta lelkesen a kripto-szekeret, a piac beszakadása mögött pedig végképp nem állhat ő egy személyben. Cikkünk írásáig a milliárdos nem kommentálta a pert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.