Hirdetés

Földszerű exobolygót találtak tőlünk 40 fényévnyire



|

A Gliese 12b felszíne 42 fokos lehet, amely valószínűsíti a folyékony víz jelenlétét, vagyis a szerves élet kialakulásának lehetőségét.

Hirdetés

Érdekes felfedezést tett a közelmúltban egy ausztrál kutatócsoport. Munkájuk során egy tőlünk 40 fényévnyire található, Föld méretű bolygót találtak, mely jelenlegi ismereteink alapján akár arra is alkalmas, hogy lakjanak rajta. Shishir Dholakia, a Dél-Queenslandi Egyetem asztrofizikai doktori hallgatója és munkatársai nemrégiben tették közzé beszámolójukat az égitestről.

A megtalált égitest, ami a Gliese 12 b nevet kapta ugyan csillagászati értelemben valóban közel van hozzánk, ám ez nem jelenti azt, hogy bármikor eljuthatnánk akár csak a közelébe is. A bolygónkhoz tényleg sok szempontból hasonlító Gliese 12b azonban nemcsak a Földdel, hanem a velünk szomszédos Vénusszal is mutat rokon vonásokat.

A tanulmány elkészítésében résztvevő szakemberek szerint a hasonlóság nem csak a méretben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy feltételezések szerint annak a felületén is található folyékony víz. Eszerint a Gliese 12b alkalmas lehet az élet kialakulására.

Hirdetés

A bolygó felszíni hőmérséklete a becslések szerint 42 Celsius-fokos, ami bár kellemesnek nem nevezhető, élhető légkört biztosít. A naprendszerének középpontja egy vörös törpe, amely körül a Glise 12b éppen 12 földi nap alatt tesz meg egy teljes kört. Napja, a Gliese 12a mérete negyede a mi napunkénak, felszínének hőmérséklete pedig 60 százalékkal hűvösebb.

A NASA egy átvonuló exobolygókat vizsgáló műholdat, a Tess-t használja arra, hogy megfigyelje több tízezer csillag fényességét, illetve az ebben beálló változásokat. Ezek általában valamilyen égitest áthaladását jelzik az érzékelő előtt. A vörös törpék körül keringő bolygókat könnyebb észrevenni, mert az átvonulás miatt bekövetkező elhalványulása nagyobb mértékű.

A Gliese 12a nevet viselő vörös törpe a halak csillagképében található. A rendszerében helyet foglaló Glies 12 b tudósok szerint jó alanya lehet a James-Webb további megfigyeléseinek, aminek eredményeiből arra is következtethetünk, hogy a Vénusz és a Föld miért váltak annyira különbözővé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.