Hirdetés

Ha azt hiszed, lassan búcsút inthetünk a dízel hajtásnak, nézd meg ezt a motort



|

A kínai technológiai szektor új remekművének minden korábbinál nagyobb a termikus hatásfoka.

Hirdetés

Bár az utóbbi időben egyre több járműgyártó jelenti be a céldátumot, amikortól nem szándékozik több dízel meghajtású autót, teherautót gyártani (sőt már van, aki meg is lépte ezt), korai lenne még temetni ezt a technológiát. Mivel a jelenleg érvényben levő szabályozás szerint 2050-re klímasemlegessé kellene válnia az Európai Uniónak, ez nem egy elrugaszkodott gondolat, mégis vannak fejlesztések, futó projektek, melyek jobbá, hatékonyabbá tennék az elavult hajtásmódot.

A jelenleg gyártott és értékesített dízelüzemű autókban használt motorok átlagosan 46 százalékos termikus hatékonysággal üzemelnek, ám most kínai kutatók bemutattak egy új motort, amely eléri akár az 53,09 százalékos értéket is.

Hirdetés

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy jóval kevesebb üzemanyaggal képes működtetni a hajtásláncot. Tehát, habár első hallásra kontraproduktívnak tűnhet, amíg nem vonják ki a dízeleket véglegesen a forgalomból értelemszerűen továbbra is léteznek futó projektek az elavultnak ítélt hajtásmód fejlesztésére.

Az új, minden korábbinál hatékonyabb motort a Weichai Power nevű vállalat állította elő, akik kifejezetten dízel üzemű motorok gyártásával foglalkoznak. Az újdonságot már - többek között - a TÜV SÜD tesztjének is alávetették.

A termikus hatásfok teszt egy olyan eljárás, melyben megvizsgálják, hogy a kérdéses motor a termelt energia hány százalékát tudja hasznos teljesítménnyé alakítani hőveszteség nélkül. Ez egyébként nem az első rekordja a vállalatnak, most is egy korábbi saját - 52,28 százalékos - rekordjukat döntötték meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.