Hirdetés

Hackertámadás áldozata lett a LetMeSpy nevű távfelügyeleti szoftver, le is húzzák a rolót



|

A programot fejlesztő lengyel cég nem veszi fel a kesztyűt.

Hirdetés

Ahogy azt a két évvel ezelőtt több országban kirobbant és azóta is további hullámokat verő Pegasus kémszoftverrel történt, nincs azóta se jó megítélése a hasonló céllal telefonokra telepíthető, az azon végzett tevékenységek felett teljes kontrollt gyakorló programoknak.

Egy lengyel szoftverfejlesztő cég a jövőben eláll a hasonló feladatokat végrehajtó  androidra írt szoftverének további forgalmazásától. Mint az a program nevéből sejthető, LetMeSpy (Engedj kémkedni), a "távfelügyeleti szoftver" elnevezés csak egy eufemizmus a kémszoftverre. A készülék, amire ezt telepítették, titokban kiadta a híváslistát, sms-eket, csetüzeneteket és a valós idejű GPS adatokat.

Hirdetés

Bár a lengyel cég igyekezett minden ezzel kapcsolatos aggályt relativizálni, a program "tréfás" elnevezése is utal arra, hogy milyen típusú használatra szánják az azt megvásárlóknak. Ez azonban most véget ért: a cég azután hozta meg döntésését, hogy hackerek egy csoportja feltörte a szerverüket és törölte az ott tárolt összes adatot. Az nem derül ki a cég közleményéből, hogy mi az oka a program visszahívásának: az, hogy nem tudja visszaállítani a törölt adatokat, vagy csak tartanak a presztizsveszteség okozta visszaeséstől.

Egyébként nem a lengyel az első hasonló sorsra jutó kémprogram. 2021-ben a Spytrac-et kitiltotta a szövetségi szabályozó hatóság a felügyeleti ágazatból, mert nem tudta megvédeni a szervereiken tárolt felhasználói szenzitív adatokat egy hasonló incidens során. Lehet, hogy a LetMeSpy üzemeltetője egy ilyen határozatnak ment elébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.