Hirdetés

Hamarosan eldől: India és Kína után Japán lehet a harmadik akinek sikerülhet az Apollo-program óta a Holdra szállás



|

Vajon sikerül nekik szemben az oroszok és az amerikaiak közelmúltbeli kudarca után?

Hirdetés

A világűr, hosszú évtizedek óta először, megint a nagyhatalmak "játszóterévé vált". Sok küldetést és célt tűztek ki maguk elé az űrkutatásban érdekelt felek a közeljövőre nézve. Ezeknek, mint ötven éve is, a homlokterében ismét a legközelebbi égitest, a Hold van. Bár 1969-ben és az azt követő három évben már lemeccselték ezt egyszer, most mind úgy érzi, hogy ismét itt az idő az erőviszonyok demonstrálására.

A Luna-25 és a Peregrine közelmúltbeli sikertelensége, melynek keretében dollármilliárdokat égettek el Amerika és Oroszország, úgy tűnik nem szegte kedvét az űrutazásban érdekelt országoknak. Bár az Amerikaiak is tervezgetik az Artemis III - legutóbb 2026-ra halasztott - küldetését emberekkel a fedélzeten, és az oroszok sem mondtak még le végleg a holdutazásról, most India után először egy "újoncnak" lesz lehetősége megpróbálni beírni magát a történelemkönyvekbe.

Még szeptember elején útnak indult a JAXA (japán űrügynökség) saját fejlesztésű HII-A rakétájával szállított SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) űrszondával, hogy most az év elején hajtson végre landolást a Hold felületén. Tavaly már volt az ügynökségnek egy kísérlete a leszállásra, de akkor egy meghibásodás miatt az eszköz belecsapódott az égitest felszínébe.

Hirdetés

A fő egység (Lunar Excursion Vechile 1, LEV-1) mellett a szonda egy másodlagos rovert (LEV 2) is visz magával, amelynek a súlya mindössze negyed kilogramm. A SLIM-misszió során gyűjtött tapasztalatok reményeik szerint az emberes holdra szállást célzó Artemis-programban is hasznosulhatnak majd. 

A leszállási procedúrát magyar idő szerint pénteken 16 órakor kezdik meg, és ha minden a terv szerint halad, az eszköz 20 perccel később megérkezik a célállomásra. Az eszköz egy olyan kráterbe fog leszállni, melynek közvetlen kapcsolata van a holdköpenyhez, ami a felszínt a maggal összekötő rész, így sok olyan új információra számítanak a kutatásából, melyeket máshogy nem tudnának megszerezni. Tulajdonképpen a kutatás fényt deríthet a Hold eddigi rejtélyes, és csak elméleteken alapuló eredettörténetére.

Emelett a kutatás víz jelenlétét is szeretné feltárni, ami a jövőben nagyban segítené kutatóbázisok alapítását a jövőben itt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.