Hirdetés

Így tisztítsd az egérpadod!



|

Időről időre az egérpadnak is kell egy kis gondoskodás, de nem mindegy, hogy milyen módszert választunk.

Hirdetés

A PC-s tábor régi motorosai jól emlékezhetnek azokra az időkre, amikor még rendszeresen ajánlott volt kipucolni a minden koszt összegyűjtő golyós egerek belsejét. Az optikai eszközök térhódításával ezt szerencsére magunk mögött hagyhattuk, az egérpadok azonban itt maradtak velünk.

Ezek az alátétek a legkülönfélébb formákban és fajtákban érkeznek az egyszerű szövetdaraboktól az RGB-s csodákig, és mindegyiknél másra kell odafigyelni a tisztítás során. A továbbiakban néhány alapvető tanáccsal igyekszünk segíteni a műveletet.

Hirdetés

Gumi vagy műanyag bevonatú egérpadok

Ezeknél a kivitelkeknél meglehetősen egyszerű dolgunk van, hiszen a gumi és a műanyag nem szívja be a nedvességet, így a legtöbbször egy sima nedves áttörlés is csodákat művel, lehetőség szerint mikroszálas kendővel.

A módszer hatékonyságát nagyban növelheti, ha meleg vizet használunk, a különösen makacs szennyeződéseknél pedig a szappan nyújthat egyszerű megoldást. A kopás megúszása érdekében a mintás egérpadoknál (főként az ajándékboltokban beszerezhető fotós változatoknál) kerüljük az intenzív dörzsölést.

Szövet egérpadok

A szövet esetében beszélhetünk teljes egészében szövet, vagy szövet borítású egérpadokról. Az előbbieknél akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha a használati utasítás nem tiltja a mosógépes tisztítást, ha viszont igen, vagy nem tudjuk biztosan, akkor eljön a kreativitás ideje. A mosogatószer például nem túl agresszív anyag, de remek zsíroldó, így benedvesítés után érdemes lehet ezzel átitatni, majd kiöblíteni az egérpadot. A foltok eltávolításához egy puhább kefét is bevetetünk, de a szálak és a minták megóvásáért előbb inkább tegyünk egy próbát a hosszabb áztatással és az ismételt mosogatószeres kezeléssel.

A szövet borítású egérpad már trükkösebb téma, hiszen a szövetréteg alatti ragasztás könnyedén megadhatja magát a bő víz hatására. Az alámerítéses öblítés helyett itt a visszafogott mosószeres kezelés után a nedves rongyos áttörlést ajánljuk, amíg nem mérséklődik a habzás, majd jöhet a száradás.

Szivacs egérpadok

Sokan használnak szimpla szivacsos egérpadokat is. Ezek vagy valamilyen mintával, vagy egyszínű kivitelekben érkeznek. A jó hír, hogy  a műanyag és gumi bevonatú társaikhoz hasonlóan az esetek többségében itt is bőven elég egy nedves rongyos áttörlés, esetleg szappanos víz, ha nagyon biztosra akarunk menni.

A vízben való kinyomkodást viszont kerüljük, ettől ugyanis a merevebb kiviteleknél akár el is szakadhat az anyag, vagy a száradás közben elveszítheti a formáját és hullámossá válhat. A minták megóvására itt fordítsunk kiemelt figyelmet, hiszen maga a felület is puha, így könnyebben lekopnak róla a díszítések.

RGB-s egérpadok

Az akár a billentyűzetnek is helyet adó RGB-s egérpadok már nem filléres termékek, ezért a komolyabb gyártók részletes útmutatóval szolgálnak a tisztításukhoz. A SteelSeries például egy egész blogbejegyzést szentel a témának, de józan ésszel ez sem bonyolult feladat.

Mivel elektronikus eszközökről beszélünk, értelemszerűen áramtalanítani kell őket a tisztítás előtt, és a vizes kezelésük is nagy körültekintést igényel. A folyóvíz és a merítés nyilván abszolút tilos, szorítkozzunk a nedves törlésre, alaposan kinyomkodva a kendőt, mielőtt a felülethez közelítünk vele. A szövet borítású kiviteleknél nem fogjuk megúszni a tisztítószeres fázist, ennek során az elektromos alkatrészeket gondosan kerülve, szappanos vagy mosogatószeres kendővel dörzsöljük át a felületet, majd tiszta vízben kiöblítve a rongyot távolítsuk el vele a tisztítószer maradékát.

Szappan helyett használhatunk szövetek tisztítására ajánlott aeroszolos termékeket is, de fokozott odafigyeléssel tegyük, nehogy a szétszóródó anyag olyan helyre is bejusson, ahová nem szabadna.

Aranyszabályok

Összefoglalva, hacsak nem teljesen szövet egérpadról van szó, nem igazán nyúlhatunk mellé a meleg, nedves kendős törléssel, melyet követően egy száraz áttörléssel előzhetjük meg a vízcsepp-nyomok kialakulását. Ha pedig egyik-másik folt nehezen adná magát, igyekezzünk a legegyszerűbb tisztítószerekre, lehetőség szerint a szappanra vagy a bőrkímélő mosogatószerekre szorítkozni, mivel ezek károsítják a legkisebb eséllyel a felületet és a mintákat.

A fenti tanácsok persze nem kizárólagosak, a legjobb tisztítási módszer nagyban függ az adott egérpad egyedi tulajdonságaitól és a szennyeződés fajtájától. Te milyen egérpadot használsz, és hogyan tisztítod?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.