Hirdetés

Megdöbbentő, de az internetezők felét érte már kibertámadás



|

A Sicontact kutatása alapján minden második felhasználó a kiberbűnözők áldozata.

Hirdetés

Az ESET termékek hazai forgalmazója, a Sicontact Kft. és a gkid közös, reprezentatív felmérést készített az 18 év feletti, online is vásároló internetezők körében, amelynek apropóját a cég kiberbiztonsági kampánya, az IT-hős vagy kiberbalek? szolgáltatta. Ennek célja, hogy meggyőzzék a felhasználókat arról, hogy mennyire fontos a digitális biztonságról való gondoskodás. 

A felmérésből pedig kiderült, hogy a felhívásra szükség is van, ugyanis a résztvevők 68 százaléka használ csak vírusírtót, a többiek inkább abban bíznak, hogy manuálisan ki tudják szűrni a gyanús dolgokat, csakhogy a statisztikák ennek ellentmondanak: a magyar internetezők 57 százaléka, vagyis minden második ember azt mondta, hogy esett már áldozatául online csalásnak, vírustámadásnak, hackelésnek vagy adathalászatnak, 14%-uk az eszközök lelassulásáról számolt be, és olyanok is akadtak a megkérdezettek között, akik komoly anyagi károkat szenvedtek. 

Hirdetés

Azért sem lehet a gyanús tevékenységek felismerésében bízni, mivel az AV Test adatai szerint 13, milliárd egyedi kártékony kód van a világon, amelyek folyamatosan fejlődnek. Legfőképpen a 18 és 29 év közötti korosztály tartja a legkevésbé valószínűnek, hogy vírustámadás éri őket, pedig az ebbe a kategóriába tartozó válaszadók 48%-a élt már át ilyen támadást - erről is szó esett a Hackfelmetszők - Veled is megtörténhet! podcastben, amelyben Csizmazia-Darab István, a Sicontact KFt. kiberbiztonsági szakértője beszélt. A résztvevők 17 százaléka azt nyilatkozta, hogy azért nem használ védelmi megoldást, mert nem érzi elengedőnek a tudását egy ilyen program használatához, harmada fizetne egy programért, ha kapna hozzá szakértői segítséget, és a válaszadók jelentős része választana fizetős programot valamilyen bizalmi szempont miatt: azért, mert jobban megbíznak a minőségében, a gyártójában, vagy egyszerűen bizalmatlanok az ingyenes programokkal szemben.

A válaszadók egy része szerint a nem ingyenes programok további előnye, hogy nem adják el az internethasználati adataikat partnereknek. Ez a feltételezés sajnos nem alaptalan: láthattunk már példát arra, hogy egy ingyenes vírusvédelmi program gyártója gyűjtötte és adta el a felhasználók adatait, a beleegyezésük nélkül. 

Akik használnak valamilyen vírusirtót, azok közül a legtöbben a laptopjukat védik (71%), és csak a második helyen áll a számítógép (48%), a harmadik lett az okostelefon (44%), pedig a kiberbiztonsági szakértők szerint az androidos készülékek hatalmas kockázatnak vannak kitéve védelem nélkül (a tablet egyébként 12%-ot, az okos TV 5%-ot ért el). 

A szakértő szerint megbízható gyártó megbízható termékét érdemes választani, olyat, amihez tartozik magyar nyelvű terméktámogatás, minden platformon kínál megoldást, és vannak benne olyan modulok, amik az eszközhasználatunkhoz igazodnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.