Hirdetés

Mesterséges intelligenciával oldaná meg a PDF-ek nagy problémáját a Microsoft|

A redmondiak által pedzegetett technológia ugyanakkor biztonsági kérdéseket is felvet.

Hirdetés

Június 15-én lesz 31 éve, hogy az akkor még Adobe Systems néven futó Adobe elérhetővé tette a Portable Document Format nevű fájlformátumot, vagyis a PDF-et, amely azóta is a digitális dokumentumkezelés egyik alappillérének számít, legyen szó magáncélú felhasználásról, az üzleti életről vagy az állami szektorról.

A laikusok azt gondolhatnák, hogy egy ilyen bejáratott technológián már nem sok mindent lehet igazítani, ám a Microsoft úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia ezen a területen is az emberiség javára válhat, ezért a vállalat egy tervvel állt elő a PDF-ek nagy problémájának megoldására.

Hirdetés

Egész pontosan az alapból nem szerkeszthető dokumentumok szerkesztéséről van szó. Habár már most is vannak olyan programok, amelyek lehetővé teszik a konvertálást, a végeredmény sokszor csalódást keltő, mivel ezek a szoftverek sokszor a feje tetejére állítják az elrendezést, jóval több munkát követelve, mint amennyivel eredetileg terveztünk.

Erre nyújtana megoldást a Microsoft által levédetett eljárás, amely az AI segítségével azonosítaná a PDF-ek elemeit, beleértve a szöveget, a képeket és a táblázatokat. A hivatalosan "Módszer és rendszer egy szerkeszthető dokumentum létrehozására" néven futó megoldás határoló dobozokkal oldaná meg a kihívást, felismerve az egyes betűtípusokat és a színsémákat is.

Az eredetileg 2022 őszén benyújtott, de csak a napokban publikált dokumentáció alapján az eljárás nagy pontossággal emelné át az egyes elemeket, és még a PDF-ek átméretezését is lehetővé tenné anélkül, hogy azok elveszítenék a szerkezeti egységüket. A kérdés csak az, hogy ez a kényelmi előnyök mellett nem járna-e jelentős biztonsági kockázatokkal is, hiszen egyes dokumentumok szándékosan, a visszaélések elkerülése végett nem szerkeszthetők.

A hasonló koncepcióknál persze cseppet sem ritka, hogy sosem valósulnak meg, így egyelőre nem kell emiatt aggódni, viszont ha legközelebb meggyűlik a bajod egy makacs PDF-fel, emlékezz rá, hogy a Microsoft talán már készül a gyógyírrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.