Hirdetés

Újabb zsarolóvírusos bandát vontak ki a forgalomból az európai hatóságok



|

Az Europol és több ország is együttműködött a hatalmas károkat okozó kiberbanditák kézrekerítésében.

Hirdetés

Az utóbbi években exponenciálisan megugrott a zsarolóvírusos támadások száma, melynek elkövetői nagyobb szervezeteket vagy magánszemélyeket vesznek célba, zárolják az adataikat és váltságdíjat követelnek azok feloldásáért, ami nem mellesleg gyakran a fizetés esetén sem történik meg.

A jó hír, hogy a hatóságok igyekeznek lépést tartani a bűnözőkkel, és rendszeresek az efféle támadásokkal kapcsolatba hozható letartóztatások: a múlt hónapban az Europol és az Eurojust egy nemzetközi akció keretében csapott le a Ragnar Locker nevű zsarolóvírus kifejlesztőire, most pedig egy másik veszélyes banda került kézre.

Egy 2021 óta tartó nyomozás eredményeként a napokban 5 személyt tartóztattak le Ukrajnában, akik vád szerint egy 1800 áldozatot érintő zsarolóvírusos támadássorozat mögött álltak. A rajtaütésben a a támadásokat elkövető csoport 32 éves vezetőjét és négy legaktívabb tagját vették őrizetbe, akik 250 nagyvállalati szerver titkosításával több százmillió eurónyi váltságdíjra tehettek szert. Az akcióban az Europol, az Eurojust és hét ország bűnüldöző szervei vettek részt.

Hirdetés

A nyakon csípett kiberbűnözők olyan veszélyes vírusokat terjesztettek, mint a LockerGoga, a MegaCortex és a Dharma. A nyomozásban feltárt információk birtokában ugyanakkor a svájci hatóság a Bitdefender és az EU zsarolóvírusok elleni programjának támogatásával (No More Ransom Project) a LockerGoga és a MegaCortex bizonyos fajtái ellen is ki tudtak fejleszteni olyan eszközöket, amelyekkel feloldható a titkosítás.

A letartóztatott gyanúsítottaknál számítógépes berendezéseket, gépjárműveket, adathordozókat és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak, köztük 37 millió forintnyi kriptovalutával. Ezzel viszont még messze nincs vége a munkának, az Europol szerint ugyanis a most horogra került hackerek egy nagyobb hálózat tagjaiként tevékenykedhettek, amely a világ 71 országában támadott meg nagyobb szervezeteket.

Ha érdekel, mit tehetsz egy zsarolóvírusos támadás esetén, ide kattintva olvashatod a tippjeinket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.