Hirdetés

Valóban elpusztíthatja a spermákat a túlzott mobilozás



|

Egy svájci kutatás szerint egyértelmű összefüggés van a mobiltelefon használata és a spermiumok mennyisége között.

Hirdetés

Szeptemberben volt 40 éve, hogy a Motorola piacra dobta a DynaTAC 8000X-et, amelyet a történelem a világ első, kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonjának tart, vagyis a hordozható távbeszélők már kerek négy évtizede képezik az életünk részét, az okosmobilok forradalma óta pedig minden korábbinál nagyobb szeletet hasítanak ki a mindennapjainkból.

Legyenek azonban bármilyen hasznosak is, a mobilokkal kapcsolatos félelmeknek se vége, se hossza, ezek sorában pedig előkelő helyet képvisel az a feltételezés, hogy a készülékekből származó elektromágneses sugárzás pusztíthatja a spermiumokat. Az évek során ezt cáfoló és ezt alátámasztó tanulmányok is napvilágot láttak, egy friss kutatás viszont azt állítja, hogy sikerült egyszer s mindenkorra megválaszolnia a kérdést.

Hirdetés

A Genfi Egyetem (UNIGE) és a Svájci Közegészségügyi Intézet (TPH) munkatársai ugyanis 2005 és 2018 között hat katonai behívó központban 2886 különböző, 18 és 22 év közötti férfitól gyűjtöttek adatokat, melyek alapján arra jutottak, hogy igenis van összefüggés a spermaszám-koncentráció és a gyakori mobiltelefon-használat között.

Az Interesting Engineering beszámolója alapján a kutatók ehhez a mintavételen túl egy részletes kérdőívet is bevetettek, amellyel alaposan kifaggatták az alanyokat a mobilozási szokásaikról, arra is kitérve, hogy hol tartják az eszközt, amikor nincs a kezükben. A felmérés eredménye alapján a telefonjukat hetente legfeljebb egyszer használó férfiaknál jelentősen magasabb (56,5 millió/mL) spermakoncentráció mutatható ki, mint azoknál, akik több mint 20-szor veszik igénybe az eszközt (44,5 millió/mL).

"A mobiltelefon-használat és a sperma minősége közötti kapcsolatot értékelő korábbi tanulmányokat viszonylag kis számú egyénen végezték, ritkán vették figyelembe az életmóddal kapcsolatos információkat és a szelekció torzításai is fennálltak, mivel a vizsgálatokat termékenységi klinikákon végezték. Mindez pedig nem egyértelmű eredményekhez vezetett."

- magyarázta a tanulmány vezető szerzőjeként Rita Rahban, hogy miért jelentősebb az új kutatás a korábbiaknál. A jó hír viszont az, hogy a vizsgálat során nem találtak összefüggést a spermiumok mozgékonysága és morfológiai fejlődése, valamint a telefonhasználat között. A továbbiakat illetően a kutatók nem dőlnek hátra, hanem egy új vizsgálatba kezdtek, amellyel számszerűsíteni próbálják az elektromágneses hullámoknak való kitettséget, illetve az egyes használati módok (pl. telefonálás, böngészés, üzenetküldés) hatásait is igyekeznek pontosan felmérni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.