Hirdetés

A legvagányabb stream decket és a legnagyobb gaming monitort mutatta be a Cooler Master a Computexen



|

Óriási piros pontot kapott a Cooler Master a streamerektől, a gamerek pedig az új retro minikonzol, a szuper-szélesvásznú monitor és a BTF házak miatt áldhatják a nevét.

Hirdetés

Szép felhozatallal, meglehetősen nagy standon jelent meg az idei COMPUTEX kiállításon a Cooler Master, de ezek között periféria volt talán a legkevesebb. Akadt viszont új PC-s ház, többféle monitor, különleges kiegészítők, új CPU-hűtő, racing keretek, valamint egy stream deck is, ami a show egyik legnagyobb durranása és ezzel mi sem vitatkozunk.

Kezdjük mindjárt a legnagyobbal, már ha persze a racing szimulátorokhoz készített kereteket és az új Nvidia szerverekhez épített hűtést nem vesszük ide. A Cooler Master GP57ZS egy 1000R körívnek megfelelően ívelt monitor, amire nagy szükség is van, ugyanis az átmérő 57 colos, ami két darab, teljes értékű 4K-s monitornak felel meg (a felbontás is ekkora).

57 col, dupla 4K és local dimming - az árát még nem sikerült megtudnunk, de nem a belépőszinten indul a CM új monitora
57 col, dupla 4K és local dimming - az árát még nem sikerült megtudnunk, de nem a belépőszinten indul a CM új monitora

Itt már borzalmas lenne az edge LED háttérvilágítás, ezért a Cooler Master mérnökei mini-LED háttérvilágítást választottak a VA-panelhez, amit 2304 zónára osztottak. A kiváló kontrasztot a VA-panel biztosítja, amihez egészen jó, de pontosan nem közölt fényerő tartozik, viszont a színtér-lefedettséget elárulta a gyártó: 98%-os DCI-P3, ami meglehetősen jónak tekinthető. A GP57ZS az Acer és a Samsung hasonló monitoraival veheti fel a versenyt hamarosan.

Hirdetés

Igazi mérnöki műremek az X Silent Edge Platinum, ami egy teljesen passzív tápegység akár 1,1 kW teljesítménnyel. A ventilátormentesség érdekében speciális komponensekre volt szükség, így kizárólag japán alkatrészeket és saját tervezésű hűtőbordákat használtak a mérnökök, a készülékházba pedig hőcsöveket integráltak, hogy ezt a felületet is hőelvezetőként használhassák. A tápegység természetesen megfelel az ATX 3.1 előírásoknak, természetesen 12VHPWR csatlakozót is kínál és teljes egészében moduláris.

Ventilátor nélkül is fel lehet menni 1 kW fölé, csak okos tervezés szükséges - íme, itt a bizonyíték
Ventilátor nélkül is fel lehet menni 1 kW fölé, csak okos tervezés szükséges - íme, itt a bizonyíték

A ventilátormentes csúcs-PC ötlete nem újdonság, ebben az irányban is fejleszt a Cooler Master, egy koncepciótervet pedig ki is állítottak, ahol a ház, a CPU-hűtő és természetesen a tápegység is ventilátormentes volt (viszont VGA kártya nem volt a gépben és a folyamatos légáramlás biztosítása is kérdéses).

Az ASUS-szal közösen a BTF szabványon is dolgozik a CM, ami akár egy miniatűr ház is lehet, ahol a videokártya egy külön keretbe kerül. Ezt a keretet egyszerűen, egy biztonsági rögzítőgomb megnyomásával le lehet kapni a házról, extra kábelekkel nem kell számolni, köszönhetően a kártya hátsó felében elhelyezett tápcsatlakozóknak.

A készülékház egyben hűtőborda is
A készülékház egyben hűtőborda is

Ha viszont klasszikus léghűtést keresel, már felírhatod a bevásárló listádra a 612 Ventust is, ami 6 darab, egyedi fejlesztésű hőcsövet és dupla 120 mm-es Mobius ventilátort tartalmaz. A RAM-hely különösen nagy (45 mm), a beszerelés pedig egészen egyszerű, sőt, a ventilátorok kábelezését is elegáns megoldásra cserélte a Cooler Master, a bordákat pedig olyan fedlappal takarta el, ami a hűtési teljesítményt nem rontja.

A 612 Ventus elegáns és hatékony, zsinórokból pedig kevesebb lett
A 612 Ventus elegáns és hatékony, zsinórokból pedig kevesebb lett

Különlegességekből is akadt néhány a standon. A Pro Station egy asztali kiegészítő, ami elrejti a teljes kábelezést, monitorállványként és Qi-képes mobiltöltőként is funkcionál, ráadásként pedig egy erőteljes soundbart is rejt magában.

A másik meglepetés a Retro Display, ami egy retro játéktermi gépre hasonlító miniatűr eszköz, ám nem csupán régi játékok futtatására képes, netre is kapcsolódik, vekkerként és médialejátszóként is funkcionál, hiszen például a Spotify kliense is megtalálható rajta.

Retro minikonzol, Pro Station asztali kiegészítő, új billentyűzet és minikijelző is készült a CM boszorkánykonyhájában
Retro minikonzol, Pro Station asztali kiegészítő, új billentyűzet és minikijelző is készült a CM boszorkánykonyhájában

 Emellett találtuk a Cryo Phone Coolert, ami egy peltier-elemmel felszerelt mobiltartó.

Hűt és tölt - mobiltelefont, nem sört
Hűt és tölt - mobiltelefont, nem sört

Ez aktívan hűti a mobilodat, a hűtőfelület másik oldalán pedig egy mini ventilátor vezeti el a hőt. Természetesen az RGB-világítás sem hiányzik, sőt, miközben a telefonod hűsöl, Qi-szabvány segítségével vezeték nélkül töltődik is. A töltés sebességét sajnos nem tudtuk kideríteni, de 50 Watt felett komoly előny lehet egy ilyen aktív hűtés.

A show egyik sztárja kétség kívül a Cooler Master Streaming Deck, amely teljes mértékben moduláris. Ez azt jelenti, hogy kapsz egy alaplapot, amin rengeteg csatlakozót helyeztek el, valamint számtalan vezérlő közül válogathatsz. Ezeket tetszőlegesen helyezheted el a panelen, csupán az számít, hogy a négypólusú érintkezők stimmeljenek. A rendszer azonnal felismeri a csatlakoztatott vezérlőt, ami lehet potméter, kijelző, gombsor, tekerőgomb vagy bármi más, és a megfelelő szoftveres vezérlést aktiválja hozzá. A szoftverben ez azonnal meg is jelenik és itt tudod pontosan megadni, hogy milyen parancsokat hajtson végre PC-d a vezérlők hatására. A rendszer meglepően kiforrott és a mérnökök már a következő verzión dolgoznak. Az itt bemutatott Stream Deck augusztusban jelenik meg és már be is jelentkeztünk egy kiadós tesztre.

A CM Stream Deck moduláris, jól néz ki és nagyon hasznos
A CM Stream Deck moduláris, jól néz ki és nagyon hasznos

Helyszíni tudósításunk a COMPUTEX szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.