Hirdetés

Így növeld az okostelefonod üzemidejét|

Android vagy iOS, az üzemidő kérdése minden platformon égető lehet. Megmutatjuk, mi meríti az akkut igazán.

Hirdetés

Attól függően, hogy valaki Androidot vagy iOS-t használ, az üzemidő kérdése gyakran jelenthet problémát egy okostelefonnál. Természetesen minden platformra léteznek kisebb-nagyobb trükkök a takarékoskodás kapcsán, ugyanakkor vannak olyan tényezők is, amelyek az operációs rendszertől függetlenek. 

Hirdetés

Most néhány olyan területre világítunk rá, amely platformfüggetlenül képes a kelleténél gyorsabban lemeríteni az akkumulátort. Ha azonban megértjük ezeket, és odafigyelünk rájuk, akkor a lehető legjobb üzemidőt hozhatjuk ki a mobilkészülékünkből. 

 

Nagy riválisok

 

Fényerő és térerő

Minél újabb egy okostelefon, annál nagyobb és élettelibb a kijelzője. Az LG G3 és a Samsung Galaxy Note 4 például elképesztő 2560 x 1440-es felbontást kínálnak, és bár lenyűgözőek, az biztos, hogy ezért cserébe üzemidőben kell fizetni. Sajnos az akkumulátorok nem fejlődnek olyan mértékben, mint az ágazat többi eleme. 

Az üzemidőt növelni nagy segítség lehet a kijelző fényerejének a csökkentése. Ha igazán spórolni akarunk, akkor az automatikus fényerőszabályzást is le lehet kapcsolni, ez ugyanis eleve a készülék érzékelőit használja, és egyes esetekben nem is kellően pontos. 

Amikor pedig elmegy a térerő, a készülék Wi-Fi hiányában már használhatatlanná válhat internet nélkül. Ilyenkor persze az akku is gyorsabban merül, az eszköz ugyanis a rossz jelerősség miatt folyamatosan próbál csatlakozni a hálózathoz. Ha hosszabb ideig nincs térerő, használjunk kizárólag Wi-Fi-t, ha az sem elérhető, akkor pedig a repülőgép módot. 

 

Sokszor az akku a leggyengébb láncszem

 

GPS

A helyalapú szolgáltatások szintén könnyen akkugyilkossá válhatnak. A Foursquare, a Google Maps és a többi hasonló app, oldal és szolgáltatás a GPS-t használja, és ennek a segítségével állapítja meg a helyzetünket - ez viszont szintén üzemidőbe kerül. 

A GPS-használat és a geotagging korlátozása plusz időt adhat a mobilhasználatban. Természetesen a készülékek Beállításaiban arra is van mód, hogy az egyes appok és szolgáltatások helyalapú működését letiltsuk. 

A GPS mellett oda kell figyelni a bekapcsolva felejtett Bluetooth-ra, NFC-re és Wi-Fi-re is, ezek mind tovább meríthetik az akkut. 

 

Még a ~3000 mAh is kevés

 

Játékok és streaming

Bár a kijelző önmagában is nagy fogyasztó, a készülékek még gyorsabban merülnek játék vagy videó streamelése közben. Természetesen néhány perc Fruit Ninja vagy Angry Birds még nem a világ, ugyanakkor egy felsőkategóriás játék vagy egy HD-s film streamelése néhány készülék akkuját alaposan meg tudja csapolni. Amennyiben hosszabb ideig nélkülöznünk kell a konnektorokat és powerbank sincs nálunk, jobb, ha ezeket a tevékenységeket korlátozzuk. 

 

Háttéradatok

Annak érdekében, hogy kellően naprakészek legyünk, a legtöbb app folyamatosan kommunikál a háttérben, ezáltal pedig meríti az akkumulátort és még plusz adatforgalmat is generál. Emiatt minden platformnál ajánlott a háttéradatok frissítését szabályozni. Az iOS-en a Beállítások, Általános, Androidon pedig a Beállítások, Adathasználat menüpontban találjuk meg a kapcsolódó opciókat. Windows Phone 8.1 alatt a Data Sense appban kell nézelődni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.