Hirdetés

Miből veheted észre, hogy a videokártyád hamarosan tönkremegy?



|

Csupán a ventilátor a mozgó alkatrész egy VGA kártyán, mégis ez a PC-komponens is bármikor elromolhat. Megmutatjuk, milyen jelekre érdemes figyelni.

Hirdetés

A modern PC-kben a videokártya az egyik legdrágább komponens, sőt, egyben a legbonyolultabb is. Drága és erős grafikus chip, tekintélyes mennyiségű dedikált VRAM és speciális tápszabályzó áramkör bújik meg a robosztus hűtés alatt. Ezek bármelyik pillanatban elromolhatnak, sőt, mivel a videokártyák általában nagy hőtermeléssel dolgoznak, akár már a 2-3 éves modellek is megadhatják magukat. Mielőtt azonban végérvényesen tönkre menne ez a komponens, vannak előjelei a meghibásodásnak, amelyekre ha időben felfigyelsz, akár meg is mentheted értékes komponensedet.

Zajos működés

A modern videokártyák robosztus hűtést igényelnek, mégpedig azért, mert terhelés során rengeteg hőt termelnek, ezt pedig el kell vezetni a chipekről, máskülönben elkerülhetetlen a meghibásodás. Ha a PC-ből érkező furcsa zajokra leszel figyelmes játék közben, vizsgáld meg a ventilátorokat akár leszerelt oldallap mellett: ha a VGA valamely ventilátora adja ki ezt a hangot, ott bizony nagy a baj. Az elégtelen hűtés a kártya korai halálát is okozhatja. Tisztítsd meg a VGA hűtését, és ha még mindig zajos, kérj garanciális javítást. Ha már nincsen garancia a kártyára, szakszervizben kérhetsz ventilátorcserét (vagy ha nem félsz tőle, magad is kicserélheted pár ezer forintból).

A GPU hőmérsékletei mellett a GPU terheltségét is figyeld: ha nincsen terhelés, mégis melegedik a chip, gond lehet a hardverrel
A GPU hőmérsékletei mellett a GPU terheltségét is figyeld: ha nincsen terhelés, mégis melegedik a chip, gond lehet a hardverrel

Hirdetés

Indokolatlan melegedés

Előfordulhat, hogy a ventilátorok nem pörögnek zajosan, pedig a GPU és a VRAM hőmérséklete az egekben van - mindezt úgy, hogy nem is játszol! Ilyen esetekben a 75-85 Celsius fok már riasztóan magas, érdemes azonnal cselekedni. Naplózd a HWiNFO-val a VGA és a GPU hőmérsékletváltozását, közben pedig a Feladatkezelőt is nézd át a háttérben futó folyamatok után. Előfordulhat, hogy egy rejtett applikáció, vagy akár egy kártevő terheli videokártyádat, vagy ha ilyet nem találsz, végzetes hardverhiba kezdődő jeleit kaptad el. Ha tudod, teszteld másik PC-ben is a kártyát, és ha ott is ilyet tapasztalsz, érvényesítsd a garanciát (ami remélhetőleg még nem járt le).

A képhiba az apró, alig észrevehető anomáliáktól a teljes kép széteséséig terjedhet
A képhiba az apró, alig észrevehető anomáliáktól a teljes kép széteséséig terjedhet

Gyakori képhiba

Ha az amúgy stabil PC-den a futtatott játékok grafikája "szemetel", vagyis képi anomáliákra leszel figyelmes (hibás textúrák, furcsa vonalak, zajos részek a képen), elsőként a szoftveres oldalt nézd át. A driverfrissítés sokszor megoldja ezt a gondot, de az is lehet, hogy ismert hibáról van szó, amit majd csak később javít a szoftverfejlesztő, vagy a GPU-gyártó. Állítsd alaphelyzetbe a játék és a driver beállításait, frissítsd a Windowst, kapcsold le az esetleges tuningot - leggyakrabban ezek okozzák az ilyen hibákat. Ha még mindig hibázik a VGA-d, a melegedést ellenőrizd és a Furmark stresszteszttel végezz terheléses GPU tesztet: lehet, hogy a VRAM (dedikált videomemória) adta meg magát.

A driverfrissítés ma már teljesen automatizálható - ne várj hónapokat egy-egy frissítéssel
A driverfrissítés ma már teljesen automatizálható - ne várj hónapokat egy-egy frissítéssel

Akadozás, kilépés a játékból, kékhalál

Ha csak játék alatt válik instabillá a géped, de akkor változatosan mindenféle hibát produkál, elsőként a szoftvert, majd rögtön ezt követően a hűtést ellenőrizd. Ha ezek látszólag rendben vannak, akkor bizony a tápellátással lesz a probléma. Ha még gyakori kékhalállal is riogat a PC-d, a gyengélkedő, meghibásodás határán lévő tápegységed lesz a hunyó. Kérj kölcsön egy másik tápegységet és teszteld a problémás játékokat, appokat ezzel - ha minden jól működik, meg is találtad a cserélendő komponenst.

A robosztus hűtés alatt érzékeny hardver lapul
A robosztus hűtés alatt érzékeny hardver lapul

A rendszeres karbantartás ereje

Akár tapasztalsz gyanús működést videokártyádnál, akár látszólag minden rendben van, fontos, hogy rendszeresen elvégezd a szükséges karbantartást, hogy megelőzd a korai hardverhibát. Szoftveres oldalon például mindig ügyelj arra, hogy a legfrissebb driver legyen telepítve Windowsodra. Ezt a Windows Update nem minden esetben végzi el, érdemes inkább az Intel, az AMD, vagy az Nvidia hivatalos oldaláról beszerezni a telepítőcsomagot. Ezen szoftverek automatikus frissítési modult is tartalmaznak, ellenőrizd, hogy ezek nincsenek-e letiltva.

Szintén rendszeres gyakorisággal ejtsd meg a géptakarítást. Különösen a CPU és a VGA esetében fontos, hogy a hűtőborda lamellái között ne legyen beszorult por, a ventilátorok szabadon fussanak, és ne adjanak ki gyanús hangokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.