Hirdetés

Meghökkentő megoldással érkezik az ASUS RTX 4070 Megalodon



|

A tajvani Computexen még csak koncepcióként mutogatják, de a gyártó ígérete szerint hamarosan megjelenhet a boltok polcain a meglehetősen szokatlan felépítésű kiadás.

Hirdetés

Az Asus évről-évre igyekszik valamilyen módon megreformálni a különféle PC-alkatrészek számítógépházba történő beszerelését, amivel a folyamat egyszerűsítését kívánják elősegíteni. Speciális csatlakozók, egyedi nyomtatott áramkörök és moduláris felépítés tarkította a koncepciók listáját, az ötletekből azonban kevés jutott el a tényleges megvalósításig.

Pedig a PC-építők közösségben ott van az igény arra, hogy ahol lehet, változzon meg a vázon belül található elemek helyzete a hatékonyabb hűtés vagy épp a szebb és rendezettebb kábelelvezetés érdekében. Az első képeket látva az Asus mérnökei az utóbbit tarthatták a legfontosabb célnak, de talán nem lövünk nagyon mellé azzal sem, hogy az RTX 40-es kártyák tápkábel-mizériája is egy indok a Megalodon koncepció megszületéséhez.

Hirdetés

Hova kerültek a kábelek?

Bizonyos szögből nézve a kártyát, elsőre nem tűnik fel semmi különös, legfeljebb egyik oldalról a másikra dönthetjük a fejünket, mert ez a hűtődizájnt még nem láttuk korábban. Közelebbről nézve a bestiát rögtön feltűnik a turpisság, a PCIe 4.0 csatolófelület mellett egy furcsa, két részből álló érintkezősor található. Ha ez itt van, akkor valahol lennie kell egy sínnek, amibe illeszkedik ez a picit bután kinéző toldat a nyomtatott áramkörön.

A kártya felső éléről eltűntek a PCIe-tápcsatlakozók, az alsó részen viszont megjelent egy speciális érintkezőpáros. A VGA emiatt más alaplapban nem működik, a TUF Gaming Z790 ezen példánya viszont kezelhet hagyományos grafikus vezérlőket (kép: Wccftech)
A kártya felső éléről eltűntek a PCIe-tápcsatlakozók, az alsó részen viszont megjelent egy speciális érintkezőpáros. A VGA emiatt más alaplapban nem működik, a TUF Gaming Z790 ezen példánya viszont kezelhet hagyományos grafikus vezérlőket (kép: Wccftech)

A gyártó maga oldja meg a rejtvényt, az RTX 4070 Megalodon mellett egy speciális kialakítású TUF Gaming Z790-es alaplap foglal helyet, és rápillantva azonnal megvan a megoldás; az érintkezőket egy hibrid slot fogadja, kétharmad-egyharmad arányban eltérő érintőpontokon. Szuper, de mi célt szolgál? Erre a kérdésre a két komponens egyszerre ad választ, hiszen a videokártyáról teljesen hiányzik a PCIe-tápcsatlakozás, mely az alaplap hátoldalára költözött át. Vagyis ebben a koncepcióban az alaplap válik központi elemmé a tápellátás során, a grafikus vezérlő a speciális sloton keresztül kapja a szükséges áramellátást.

Ilyen a kábelrejtegetős játék

Magán az alaplapon egyébként az összes, valamilyen kábelt igénylő csatlakozást a nyomtatott áramkör hátoldalán található, ráadásul, ha még így sem szimpatikus a 16-tűs PCIe-csatlakozó, akkor a hagyományos 8 tűs változatból három darab használható a VGA meghajtásához. Az összeépített konfiguráció szemből nézve teljesen kábelmentes lesz, hiszen minden madzag az alaplap mögött fog tekeregni.

Nemcsak a tápellátás, hanem a SATA- és ventilátor csatlakozások is átkerültek az alaplap hátoldalára (kép: Wccftech)
Nemcsak a tápellátás, hanem a SATA- és ventilátor csatlakozások is átkerültek az alaplap hátoldalára (kép: Wccftech)

Már csak arra kell odafigyelni, hogy a számítógépház kerete ne ütközzön bele egyik csatlakozóba sem, illetve, ha épp nincs ilyen Megalodon videokártya közelben, természetesen hagyományos felépítésű VGA-k használata sem lehetetlen.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.