Hirdetés

Sencor CLEENO teszt - Olcsósított robotporszívó|

Az új Sencor CLEENO robotporszívó féláron kínálja ugyanazt, mint a drágább modellek.

Hirdetés

A korábbi iRobot Roomba 770 tesztünk után jó pár visszajelzés érkezett, főként a női olvasóktól, akik a robotporszívó magas árát nehezményezték. A jó hírünk az, hogy a piacon rengeteg olcsóbb takarítórobot létezik még, ráadásul ezek gombamód szaporodnak. Éppen ezért úgy döntöttünk, kipróbálunk egyet az alsóbb, megfizethetőbb árszegmensből, ami hasonló tudást hirdet magáról, mint az etalonnak számító iRobot.

Hirdetés

A hasonlóság nem a véletlen

A japán mérnökök alaposan szemügyre vették az iRobot 6. generációját, mielőtt nekiláttak a CLEENO új szériája megalkotásának. Sikerült is majdnem egy az egyben lemásolni a 620-as modellt, persze ez felhasználói oldalról egyáltalán nem baj. Az iRobot sok év alatt kísérletezte ki a porszívó ideális méretét, formáját és egyéb paramétereit, amit látszólag sikerült jól lekoppintani. A Sencor ráadásul felszereltségben simán hozza a felső kategóriás porszívók színvonalát. A gépen kívül megtaláljuk a dobozban a fali töltős dokkolót, az elemes sorompót, a tisztító tartozékokat, a távirányítót és a kötelező pótalkatrészeket is.

A "kukacos szőnyegen" kívül minden felület takarítható vele

A porszívó külső kialakítása közepes, a lakkozott teteje könnyen sérül, főleg ha sokat kavar az alacsony bútorok alatt. Az áramtalanításra kapunk egy főkapcsolót, ez hasznos lehet, ha sokáig nem állítjuk szolgálatba a gépet. Az alkalmazott műanyag minősége sajnos csak közepes, érezhetően spóroltak itt-ott, a keferendszer ellenben majdnem teljesen megegyezik az iRobotnál használt megoldással. Két sörterendszer (egy kefe és egy gumi) forog egymással ellentétes irányba, a por felkanalazását pedig egy kis szívómotor is segíti. A művelet végén az összekotort por egy 370 ml-es műanyag tartályban landol, ahonnan egy retesz kinyitásával tudjuk majd kiszórni a koszt. Ennél a rendszernél nem HEPA szűrőket alkalmaztak, hanem egy puha szűrőtextil választja le a nagyobb szennyeződést az apróbbtól. Ez nem rossz megoldás, de nem annyira kifinomult mint a HEPA, amit már a fejlettebb robotok használnak. Allergiásoknak pedig különösen fontos lehet, hogy a gépből a lehető legkevesebb por jusson vissza a levegőbe.

Az LCD kijelzővel szerelt távirányító a drágább modelleknél is ritka

A kezelőszervek könnyen elérhetők, a CLEENO tetején három gombot is találunk. Itt kapcsolhatjuk be a készüléket, vagy indíthatjuk el, szakíthatjuk meg a takarítást. Erre a mellékelt távirányítót is használhatjuk, ennek minőségével elégedettek lehetünk. Elég jól használható, sőt még egy kis LCD jelzőt is kapunk, amin a fontosabb beállításokat követhetjük nyomon. A konfigurálási lehetőségek változatosak, így teljesen saját takarítási szokásainknak megfelelően tudjuk beállítani a robotporszívót. Például bekapcsolhatjuk a „Full go” funkciót, amikor feltöltés után azonnal elindul a takarítás, de időzíthetjük későbbi időpontra is a műveletet. A takarítás időpontját programozhatjuk csak hétvégére, esetleg munkanapokra, de lehet heti egyszeri alkalomra is állítani. A porszívó további különlegessége a parányi UV-lámpa, amit opcionálisan kapcsolhatunk fel. Ez a porszívó legelső kereke mellett helyezkedik el, használatával pedig az UV fényre érzékeny baktériumok pusztíthatók el.

Mindennek a lelke a kettős keferendszer 

Olcsó húsnak..

Bekapcsolás után a CLEENO-t azonnal ráküldtük a tesztkörnyezetre, azaz a háromszobás lakás komplett padlófelületére. Elvileg 120 négyzetmétert lazán ki kell tudnia porszívózni, mert a gyártó 2 órás üzemidőt garantál. A beépített 2200 mAh kapacitású NiMH aksiknak köszönhetően ezt bírni is fogja, nálunk kb. 100 négyzetmétert gond nélkül abszolvált. A beüzemelés pofonegyszerű, ellenben az első hosszú (teljes éjszakás) töltést semmiképp se felejtsük el, az aksit formázni kell! A Sencor dicséretére váljon, hogy szépen és csendben képes dolgozni a masinája, nem hangosabb, mint az általunk tesztelt csúcsmodellek bármelyike.

A haladása egyenletes, sőt két sebességben is képes takarítani. Ezt annak tükrében kell kiválasztani, hogy inkább alapos, vagy esetleg gyors tisztításra van szükségünk. Az érzékelők jól teszik a dolgukat, sajnos azonban az ütközéseket itt sem lehet megúszni, meló közben nekimegy mindennek, ami csak szembejön vele. A magasabb szőnyegekkel ez a modell is képes megbirkózni, a padlón és parkettán pedig érezhetően magabiztosabban teper. Sajnos, ha alákerül egy komolyabb kábelköteg, akkor könnyen elakadhat, nehezen kezeli az ilyen helyzeteket. Az iRobottal összehasonlítva hamarabb feladja a harcot és gazdája után kiált, nem próbálkozik sokáig a szabadulással.

Külön szűrő fogja fel a nagyobb szennyeződéseket, alulra csak a por kerül

Az összegyűjtött port mennyiségét nem tudtuk pontosan összehasonlítani a korábbi Roomba 770-es eredményével, de látszólag jól dolgozott, mert ez is hamar megtöltötte a 370 ml-es tartályát. Jó pont, hogy a mellékelt kaparóval itt is könnyen leszedhetjük a hosszabb hajszálakat a keféről. A tartály ürítése már kicsit macerásabb, de a hatodik kanyar után garantáltan menni fog csukott szemmel is. Az ígért 2 órás folyamatos működést lemértük, nálunk picivel kevesebbet bírt az aksi, ami valószínűleg a sok szőnyegnek tudható be. A kb. 110 perc még így is hibahatáron belül van.

Az UV-lámpa jól néz ki sötétben, de hatékonyságát sokan vitatják
 

Ész hiánya egyenlő sok kosz

A Sencor ügyesen lemásolta az iRobot fizikai tulajdonságait, látszólag hasonló készüléket kapunk jóval kevesebb pénzér. Igaz, kicsit gyengébb az anyagminőség – ez az olcsó ár miatt valahol érthető is – de a fő kérdés nem is ez, hanem a tartósság. Erről sajnos érdemben nem tudunk nyilatkozni, a pár napos tesztből hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni. Az viszont jó hír, hogy erre a típusra is 2 év garancia jár, így ezen a téren elvileg elégedettek lehetünk. A másik fő kérdés az ész. Egy robotporszívó hiába van jól megépítve, vagy hiába bírja sokáig az akkumulátora, ha nem navigál jól és nem takarít szépen. A Sencor CLEENO sajnos ezen a téren nem brillírozik. Egy üres szobában még jól elboldogul és nagyjából minden területet bejár, de az általunk használt 10 tesztgolyóból átlagosan csak 7-et szedett fel, amit mi 70 százalékos eredményességnek értékelünk. Ez nem annyira rossz eredmény, de a felső kategóriás modellek 90 százalékos hatékonyságra is képesek. Akinek nem elég a 70 százalék, annak azt javasoljuk futtassa kétszer a robotot és menjen biztosra.

Takarítás közben a legtöbb probléma olyankor fordul elő, amikor sok az akadály. Ilyenkor jelentősen lelassul a művelet és a Sencor is elbizonytalanodik, küzd rendesen a széklábakkal is. Érezhetően nem olyan fejlett az intelligenciája, mint az iRobotnak. Nem tanulja meg rendesen az útvonalat, hiába ütközik előtte kétszer-háromszor is ugyanazon a pontot. Érdemes inkább besegíteni a mesterséges intelligenciának és takarítás előtt mindent elpakolni, rendbe tenni.

Az oldalsó kefe a sarkokból is kitakarítja a koszt

Kispénzűeknek megérheti

A Sencor CLENOO SVC 9031BK árához képest meglepően jó takarít, de 46 ezer forintért azért ne várjuk tőle csodát. Pláne ne azt, amit egy 150-200 ezres csúcsgép tud. Extrák terén rendben van, keferendszere jó, de sajnos nem olyan okos, mint a versenytársai, ezért jobban elő kell készülni a takarításra. Ettől függetlenül egész jól megoldja a feladatát, agglegények számára kifejezetten hasznos.

Fontos kérdés azonban a tartósság is. A kopó alkatrészeket itt is cserélhetjük, azt viszont senki sem tudja, hogy az alkalmazott motorok hogyan bírják majd hosszútávon. A cég nem régóta gyárt robotporszívót, még nem bizonyított eleget és nincsenek több éves tapasztalatok sem. Akinek nincs pénze, vagy nem tud többet költeni, - de minden áron szeretne egy robotporszívót - annak ezen kompromisszumok tudatában ajánlhatjuk a CLEVOO aktuális modelljét. Akinek viszont több pénze van, mondjuk akár 85 ezret is el tud költeni ilyen célra, annak azt javasoljuk, hogy vegyen inkább egy korábbi szériás iRobotot, mondjuk egy Roomba 620-ast.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.