Új AI-funkció ütötte fel a fejét a Messenger applikációban, aminek köszönhetően a Meta AI már az üzeneteinket is olvasgathatja tréning céljából. Habár EU-s ország vagyunk, hozzánk is úgy érkezett meg a modul, hogy a Meta AI a hozzájárulásunk vagy tájékoztatásunk nélkül hozzáférést kapott az üzeneteinkhez.
Szerencsére viszont kizárhatjuk a Metát a beszélgetéseinkből.
A folyamat kellemetlen és hosszadalmas, de az adataink védelmének érdekében megéri rászánni az időt.
A Meta AI új tréningeltetését az üzenetmegosztás engedélyezésébe csempészték bele, és azzal a mézesmadzaggal akarják eladni, hogy a Messenger üzeneteidben felbukkanó képek automatikus mentésre kerülnek. Ha az új funkcióban nem látsz fantáziát, annak jó oka van. Az apró betűs összegző árulja el, mi is a Meta igazi szándéka vele, és mit kér tőled a kényelmi funkcióért cserébe:
"A Meta AI-jal megosztott üzenetek felhasználhatók a Meta MI-fejlesztéseihez."
Biztosan teljesen véletlenül került a funkció bekapcsolt állapotban az applikációba, és véletlenül sem azért próbálkozott be a Meta, mert amúgy nagyon kevesen akarnának hozzájárulni az adataikkal az AI-tréninghez.
Ha nem szeretnéd, hogy a Meta AI a te üzenetváltásaidban rakoncátlankodjon, a Messenger alkalmazásban tudod kikapcsolni az üzenetmegosztást. Ehhez csak rá kell menned az ismerősöd chat ablakára, majd az "Üzenetküldési jogosultságok" opcióra bökve találod meg a kapcsolót.
A kikapcsolás azért is előnyös, mert ezzel azt is megakadályozhatjuk, hogy a beszélgetések résztvevői a Meta AI-jal módosítsák a megosztott képeket.
Fontos azonban észben tartani, hogy a Meta elég lelkes volt azzal kapcsolatban, hogy elvegye a kedvedet az adataid feletti szabad rendelkezési jogod gyakorlásától. Épp ezért borzasztóan túlbonyolították a folyamatot.
- Az üzenetmegosztást csak és kizárólag Messenger applikációban lehet kikapcsolni. Az asztali böngészős üzenetablakokban nem elérhető a kapcsoló.
- Minden üzenetnél egyenként kell kikapcsolni a funkciót.
- Csoportbeszélgetéseknél csak a csoport létrehozója tudja kikapcsolni az üzenetmegosztást.
Továbbá fontos még észben tartani, hogy:
- A funkció kikapcsolásával lemondasz arról, hogy a fényképeid automatikus mentésre kerüljenek.
- Ha kikapcsolod az üzenetmegosztást, a chatbeszélgetés résztvevői nem használhatják az AI funkciókat a beszélgetésben.
- A chatbeszélgetéseket továbbra is meg tudják osztani másokkal a résztvevők az üzenet továbbításával, vagy ha jelentik az üzenet tartalmát a Metának.
Így, hogy egyre több AI-fejlesztő vállalat gördíti ki automatikus adat-hozzájárulással a modelljeit, szükséges lenne olyan adatvédelmi törvényeket hozni, amik után kőkemény szankciókat lehet kiszabni a cégekre egy hasonló húzás után. Addig is nem tudunk mást tenni, minthogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel védjük az adatainkat, bármennyire is fárasztó a folyamat, vagy bárhogy is rejtegetik a cégek a kikapcsoló gombjaikat és az adatvédelmi nyilatkozataikat.