Hirdetés

1,8 gigapixeles kamera a levegőben



|

A DARPA újdonságát robothelikopterre szerelik, és akár egy embert is képes követni, kiváló minőségben és közelségben.

Hirdetés

 

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege (DARPA) bemutatta legújabb megfigyelőrendszerét, amelynek alapját egy 1,8 gigapixeles kamera adja.

 

Az ARGUS-IS névre keresztelt rendszert egy A-160T Hummingbird robothelikopterre szerelik fel, amely nagy magasságban (6 kilométer) képes körözni, akár 20 órán át, megállás nélkül. Bár egyszerre többszáz négyzetkilométert is képes lefedni, a DARPA a diagrammon kevesebbet javasol.

 

Ennek oka, hogy a 15 fps-sel érkező kép a legnagyobb nagyításban 15 centiméterre tud közelíteni, így egy pixel fed le egy 15 centiméteres területet.

 

argus-01.jpg

 

A beérkező adatok mennyisége olyan nagy, hogy képtelenség lenne emberi módon kezelni. Ezért 65 darab, egymástól független kijelzőn figyelhetőek a beérkező videók, amelyekben egy intelligens szoftver képes szelektálni a kívánt beállítások alapján.

 

A ráközelítésre képes rendszer automatikusan tud követni, vagy észrevenni mozgó járműveket, személyeket, kis túlzással pedig még azt is megmondja használójának, hogy milyen könyvet vettünk ki a könyvtárból.

 

A radarral ellentétben az ARGUS-IS óriási előnye, hogy míg ugyanúgy leleplez bármit, ami a vizsgált területen megmozdul, arra képes ráközelíteni, és nagyon éles képet adni. A kiváló háttérszoftverrel szerelt rendszer nem csak a hadszíntereken és egyéb bevetéseken lehet hasznos, hiszen sok magánkézben lévő vállalat kutatásait is segítheti majd a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.