Hirdetés

2 terabájtos memóriakártyák jövőre



|

Jövő év elején kerülnek a piacra az SDXC memóriakártyák, amelyek az SDHC utódjaként maximum 2 terabájt tárhelyet kínálnak majd, másodpercenkénti 300 megabájtos írási és olvasási sebességgel.

Hirdetés

 

sdxc_memory_card.jpg

A 2009-es, januári CES-en mutatták be az SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) memóriakártya-formátumot, amely méltó utódot ígér mind az SD, mind az SDHC kártyák számára. A forumátumban rejlő maximális lehetőségeket kihasználva 2 terabájt tárhelyet kaphatunk (4000 RAW kép, 100 HD-videó, vagy 60 óra HD-s mozgókép), 300 megabájt per másodperces írási és olvasási sebességgel.

 

A tervek szerint az első ilyen tárolók valamikor márciusban kerültek volna piacra, és bár a PRETEC be is mutatott egy, a fentiektől sebességben és tárhelyben bőven elmaradó változatot, mint az kiderült, az SDXC kártyák 2010 elején érkeznek meg a boltokba.

 

Kevin Schader, az SD Association (SD Egyesület) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az SDXC szabványa, és így az első memóriakártyák is várhatóan jövő év elején kerülnek a piacra. Az SDA-nak körülbelül 1100 tagja van, köztük olyan gyártók, mint a Panasonic, a Toshiba vagy a SanDisk. Ezek a cégek a tervezésben, gyártásban és a termék eladásában is segédkeznek.

 

sdxc-common-product-types.jpg

 

Az SD kártyákat leginkább hordozható eszközökhöz (fényképező, kamera, multimédia-lejátszó, PDA, telefonok) használják képek, videók és más adatok tárolására. Az SDXC nem csak ezt a formátumot hivatott felváltani, hanem egyben az SDHC-t is.

 

Az első SDXC kártyák sajnos nem hozzák majd az áhított sebességet és méretet, ugyanis elször "csak" 64 gigabájtos változatokkal kell számolnunk, amelyek 52-104 megabájtos írási és olvasási sebességre képesek. A későbbiekben fokozatos fejlődést ígérnek.

 

Sajnálatos módon az ilyen kártyákhoz egy új szabvány szerint készült foglalat szükséges, tehát sem az SD, sem az SDHC kártyákat támogató jelenlegi eszközökben nem lesz használható. Ez lehet talán az új forumátum leggyengébb pontja, hiszen elterjedéséhez az ilyen szabványt támogató készülékek kellenek majd. Jó hír viszont, hogy az SDXC visszafelé teljesen kompatibilis lesz, tehát mindkét elődjével, az SD-vel és az SDHC-val is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.