Hirdetés

Drónok vigyázták a veszélyeztetett állatokat Afrikában|

Az Airware Kenya legnagyobb nemzeti parkjának munkatársaival közösen fejlesztette ki a speciális megfigyelőrendszert, hogy lefüleljék a vadorzókat.

Hirdetés

Afrika számos páratlan állatfajnak ad otthont. Sajnos sokat közülük szinte teljesen kipusztítottak az orvvadászok: nem csoda, hogy egyetlen fekete rinocérosz kilövési engedélye 350 ezer dollárba kerül.

Az Airware nevű San Franciscó-i startup kedden jelentette be, hogy a kenyai Ol Pejeta nemzeti park munkatársaival közösen speciális, az ott élő fekete és fehér orrszarvúak védelmét biztosítani hivatott rendszert fejlesztettek ki. Az állatokra speciálisan átalakított drónok vigyáznak, amelyek orvadászokat keresve folyamatosan monitorozzák a nemzeti park területét.

A kéthetes sikeres tesztelés során az Airware három különféle – köztük két merev és egy rugalmas szárnyú – drónt próbált ki. „ Úgy tervezték őket, hogy teljesen önállóan működjenek” – nyilatkozta Jonathan Downey, az Airware alapító-vezérigazgatója. A drónok hadrendbe állítása előtt a parkőrök dzsipekkel és kisrepülőgépekkel járőröztek. „A drónok hosszabb ideig tudnak a levegőben maradni, lényegesen több részletet figyelhetnek meg, és jóval olcsóbbak, mintha hagyományos repülőgépeket használnának” – fejtegette Downey.

Hirdetés

A drónokat a nappal használatos elektro-optikai kamerák mellett infravörös éjjellátó kamerákkal is felszerelték. Mivel rendkívül alacsonyan, harminc és százhúsz méter közötti magasságban repülnek, rendkívül részletes felvételeket készíthetnek az alattuk elterülő tájról. „Az infravörös kamerák segítségével könnyedén kiszúrhatjuk a vadorzók tábortüzeit, akik gyakran éjszaka indulnak portyára a parkban – magyarázta az Airware vezérigazgatója. – A kép annyira részletes, hogy még azt is láthatjuk, ahogy egy elefánt ormánya fehérről fekete színűre vált a képen, miután ivott egy korty hideg vizet.”

Robert Breare, az Ol Pejeta nemzeti park kereskedelmi igazgatója láthatóan elégedett volt a teszt eredményeivel. „Az Airware ellenőrző rendszere kiváló” – jelentette ki a közös sajtótájékoztatón, hozzátéve, a megoldás „messze túlszárnyalta” a várakozásait.

A sikeres teszt ellenére, nagyon úgy fest, hogy a park nem fog hosszú távú szerződést kötni az Airware-rel. Az Ol Pejeta az Indiegogón szedte össze a rendszer kipróbálásához szükséges 46 ezer dollárt, de az üzemben tartáshoz már nincsenek meg a forrásaik. „Nem hiszem, hogy jelentősebb bevételi forrás lehet ebből a fejlesztésünkből” – ismerte el Downey.

Az együttműködés mégis hasznosnak bizonyult a vállalat számára. A cég fejlesztői jelentős tapasztalatokkal gazdagodtak a teszt során: sokat megtudtak a teljesen autonóm drónok üzemeltetésével kapcsolatos problémákról és lehetőségekről. Mindez komoly előnyt jelenthet a számukra a következő évek során, amikor várhatóan egyre több kereskedelmi drónt állítanak majd forgalomba Amerikában – gondoljunk csak az Amazonra, amelynek vezetője a közelmúltban jelentette be, hogy Prime Air néven saját, apró robothelikopterekből álló szállítóflottát szeretnének felállítani.

Jelenleg mindössze hat, a szövetségi légügyi hatóság, az FAA által jóváhagyott olyan helyszín van az Egyesült Államokban, ahol a fejlesztők kipróbálhatják a drónjaikat – és egyik sem olyan hatalmas területű, különféle mozgó célpontokkal teli terep, mint az Ol Pejata. Éppen ezért könnyen meglehet, hogy az menedzserei jó lóra tettek, a rövid tesz új, komolyabb lehetőségeket nyithat meg a számukra. „Úgy gondoljuk, hogy [ennek a projektnek] komoly hatása lehet a jövőre nézve, és rendkívül kézzelfoghatóan mutatta be, mi mindenre képes ez a technológia” – húzta alá Downey.

Az USA kongresszusa a közelmúltban utasított az FAA illetékeseit, hogy legésőbb 2015-re dolgozzák ki a kereskedelmi drónok használatának egységes szabályozását. Eközben a PETA állatvédő szervezet elkeseredett harcot folytat az amerikai vadásztársaságokkal, amelyek szeretnék elérni, hogy az USA területén ne lehessen drónokat bevetni a vadászok megfigyelésére és „zaklatására”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.