Építészeti csodának ígérkezik az Nvidia új otthona



|

2015-re készülhet el az Nvidia vadonatúj központja a szilícium-völgybeli Santa Clarában, amely a vállalat törekvéseit szimbolizáló, lenyűgöző építészeti megoldásaival, valamint a dolgozók együttműködését és inspiráló munkakörnyezetét elsődlegesnek tekintő szerkezetével az Apple és a Google új főhadiszállásaival vetekedhet.

Most látszik csak igazán, hogy mennyire jó döntés volt a korábban elsősorban GPU-iról és alaplapi chipkészleteiről ismert Nvidia részéről, hogy 2008-ban belépett a mobil számítástechnikai piacra a Tegra processzorokkal, hiszen jórészt ennek köszönheti, hogy a PC piac általános hanyatlása, és különösen a videokártyák iránti kereslet visszaesése ellenére is növekedni tudott. A fennállásának húszadik évfordulóját ebben a hónapban ünneplő vállalat sikeres működését és magabiztosságát mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy – egyfajta születésnapi ajándékként – Jen-Hsun Huang társalapító-vezérigazgató bejelentette egy vadonatúj főhadiszállás felépítését a szilícium-völgybeli Santa Clarában. A lapkagyártó már be is nyújtotta az építkezés megkezdéséhez szükséges dokumentumokat Santa Clara város illetékes hivatalaihoz, és részletesen tájékoztatta befektetőit a nem csupán presztízs célokat szolgáló, hanem a további növekedést hatékonyan elősegítő beruházásról.

 

 

„Háromfős startup cégünk egy több mint negyven helyszínen, 8 ezer főt foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát. Santa Clara-i főhadiszállásunkon – néhány sarokra attól a helytől, ahol kezdtünk – már alig van egy szabad asztal. Teljesen kihíztuk a nadrágot... Ezért tehát úgy döntöttünk, hogy egy új kampuszt építünk az utca túloldalán – olyan egyedit, amilyen a cégünk is” – indokolta Huang a költséges építkezés halaszthatatlanságát az Nvidia hivatalos blogjában. Messzire tehát nem költöznek, az új létesítményt a jelenlegi központtal szemben, az utca másik oldalán építik fel a 2009 óta tulajdonukban lévő ingatlanon, a ma ott álló földszintes pavilonok helyén (lásd a beágyazott térképen: jobbra az Nvidia három jelenlegi épülete – amelyek mellesleg kísértetiesen hasonlítanak egy videokártyára –, balra pedig a bontásra ítélt sátortetős pavilonok láthatóak).

 

Nvidia nagyobb térképen való megjelenítése

 

Az új főhadiszállás tervezésének feladatával a világszerte egészen lenyűgöző épületeket alkotó Gensler építész irodát bízták meg (a honlapjukon érdemes megcsodálni munkáikat), a vezető tervező a Harvardon végzett tehetséges fiatal építészmérnök, Hao Ko lesz, a kivitelezésért a Sares Regis Group felel, a projekt megvalósításában továbbá közreműködnek a Kier & Wright városépítész- és a Tom Leader Studio tájépítész cégek. A tíz hektáros területen két darab hatszögletű – avagy lecsapott sarkú háromszög alakú – irodaépületet húznak fel, egyenként mintegy 46 ezer négyzetméter hasznos területtel. A hatalmas méretek ellenére mégsem hatnak majd nyomasztóan az Nvidia háromszögek, az egész épületet körbefutó, játékosan szabálytalan elrendezésű, függönyszerű üvegfalak, és a háromszög alakú üveglapokkal fedett, geodéziai alakzatot követő dimbes-dombos tető szinte teljesen áttetszővé, légiessé teszik az egyébként óriási épülettömeget.

Hao Ko LinkedIn profilján olvasható bejegyzése szerint a lecsapott háromszögeket belülről kifelé tervezték meg a dolgozók kellemes, hatékony munkakörnyezetét és a közösségi szellem erősítését előtérbe helyezve. Bőséges mennyiségű természetes fény és friss levegő jut a belső terekbe, a tetőn hatalmas (és természetesen háromszög alakú) bevilágító ablak vezeti le a napfényt az épület középpontjába, ahol a közösségi pihenőterek és az előcsarnok található (a dolgozók rögtön az épület közepére érkeznek meg a főbejáraton vagy a garázson keresztül). A Szilícium-völgyben megszokottól eltérően nem alakítanak ki felszíni parkolót, hanem a föld alá száműzik a dolgozók autóit, és a megmaradó szabad területet inkább visszaadják az embereknek parkosított zöldfelületek formájában, amelyek számos közösségi funkciót ellátva szervesen bekapcsolódnak az irodaházak vérkeringésébe.

 

 

Jen-Hsun Huang nagy lelkesedéssel számolt be arról blogbejegyzésében, hogy mit jelent cége számára, és miként forr össze az Nvidia küldetésével az új főhadiszállás: „Az új Nvidia központ rabul ejti majd munkatársaink képzeletét. A tudomány és a művészet metszéspontjában fog állni, akárcsak a mi munkánk a vizuális számítástechnika területén. A szimbóluma és a fizikai megtestesülése lesz a cégről alkotott víziónknak. A forma harmonizál az okos funkcionalitással, és azzal az alakzattal, amely összeköti és inspirálja dolgozóinkat: egy háromszög, a computer grafika alapvető építőköve. A minden tekintetben hatékony dizájn átgondoltan gazdálkodik a térrel, az energiával, a környezettel, és persze a költségekkel. Óriási nyitott terei támogatni fogják számos területen átívelő munkánkat. A mi termékeink megalkotásának folyamata, természetéből adódóan több szakterület összefogását követeli meg, és ezt az épületegyüttest mindenek előtt ezen együttműködés szolgálatára terveztük.”

Az építkezés első üteme már idén júniusban megkezdődhet, és a dolgozók valamikor 2015-ben vehetik birtokba a gigantikus háromszögeket. A jelenlegi épületek sorsáról egyelőre nincs biztos információ, de valószínűleg nem adják el, hanem továbbra is hasznosítják őket. Nincs kizárva, hogy két év múlva új munkavállalók felvételére is sor kerülhet, ami kétségkívül jót tenne a tömeges elbocsátásoktól sújtott IT iparnak. Az eddig látottak alapján az Nvidia új otthona minden szempontból vetekszik majd az Apple várhatóan 2016-ra elkészülő „űrhajójával”, a Google-féle Googleplexszel vagy a Facebook és a Samsung vadonatúj szilícium-völgyi létesítményeivel.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.