Hirdetés

Extrém teljesítményű CPU hűtőt mutatott be a Sandia



|

Az olcsó megoldás akár 30x is hatékonyabb lehet a jelenleg piacon lévőknél.

Hirdetés

Az Egyesült Államok legnagyobb állami finanszírozású kutatólaborjaként számon tartott Sandia National Laboratories nemrég bemutatta a fantáziadúsan „Sandia Cooler” névre keresztelt léghűtőjét, amely a mérnökök állítása szerint akár 30x hatékonyabban képes elvezetni a hőt a jelenleg piacon lévő megoldásoknál.


Az eszköz érdekessége, hogy a kutatók kombinálták rajta a hűtőbordát és ventilátort: a processzortól a hőt közvetlenül egy heat-pipe vezeti el, amelyet a felette forgó borda hatalmas felületével igen hatékonyan képes leadni. A kialakítás további előnye, hogy a forgó borda lamellái közt a centrifugális erőnek köszönhetően egyrészt nem képes megrekedni a forró levegő, másrészt pedig piszok sem nagyon gyógyulhat be a konstrukcióba.


Egyelőre nem tudni, hogy a Sandia Cooler mikor kerülhet piacra, ám a mérnökök szerint egy átlagos modellt olyan 10 dollár környékén is le lehet majd gyártatni, bár a boltok polcaira kerülő modellek vélhetően „csak” ~7x lesznek hatékonyabbak az átlagos léghűtőknél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.