Hirdetés

Házimozi és Hi-Fi Show ízelítő



|

Olyan érdekességek is láthatóak voltak, mint az összes analóg és digitális tévéadás típus vételére alkalmas LCD tévé és a digitális rádiózás eszközei vagy a csöves erősítők.

Hirdetés

A nyolcadik kiállítás visszatalál oda, ami az eredeti törekvése: bemutatni a kézzelfogható újdonságokat az érdeklődőknek. Ez nem volt könnyű, tekintettel arra, hogy a házimozizást illetően a szeptemberi IFA Berlinben lelőtt minden poént, ezért egységes döntéssel a technológiák fő feljesztői, a nagy nevek (Philips, Samsung, LG, Sony, Thomson, Panasonic) elvetették az önálló stand felállítását. Ettől függetlenül természetesen a bemutatókon mindenki használta ezen gyártók termékeit saját újdonságaik bemutatásához, felbukkant például a Panasonic TH-656TF9 jelű 165 cm-es képátlójú monstrum plazmakijelzője is.

 

Sharp, a nagybani strike-törő

 

A bojkottot a Sharp törte meg, termékei végigkísérték a látogatókat az alsó emeleti szinten. A Sharp, aki a síkpaneles megjelenítő eredeti feltalálója az USA-ban jelenleg is piacvezető és úgy tűnik rést látott a magyar piacon. Látható volt LC-52HD1E jelű kijelzője, amiben a 160 GB-os merevlemez és a négyfajta beépített TV-tuner (analóg, DVB-T/DVB-C/DVB-S) az időeltolásos TV-zés minden kellékét, hordozza, 15000:1 arányú dinamikus kontraszt, ide is becsempészett 100 Hz-es képfrissítés, teljes HD-s (1920x1080) pixelméretű kijelző 132 cm-es képátlójával. Mindez azért már elég volt ahhoz, hogy az EISA 2007-2008 legjobb Time Shift televíziójának járó díját elnyerje.

 

 

sharpaquos52inchlcd_.jpg

 


Mellé dukál a BD-HP20S modellszámot viselő Blu-ray lejátszó, 1080p kimenettel a SHARP által Aquos link néven fémjelzett valódi 1.3a HDMI csatlakozófelületen. Az AQUOS az összes megjelenítőjére érvényes, 108"-tól lefelé a 22"-os méretig, hogy teljes, 1080 soros HD felbontással dicsekedhet. Ha nem is a komplett választékot, de féltucatnyit kiállítottak belőle.

 

Ha már házimozi, a SIM2 Multimédia HT5000 rendszerét menetrend szerinti demóval szemléltetve lehetett megcsodálni, hogyan is szólal meg az igazi mozi, a Grand Cinema Full HD 1080.

 

A síkpaneles megjelenítésen túl a vetítéses mozizás ad mellbevágó élményt faltól-falig tartó látványával és ezt robbantja a sokcsatornás hangzás. A tavalyi siralmas képi világ helyett a kiállítók végre nagy felbontású anyagokat hoztak és elvétve akadt, aki még mindig DVD-filmmel szórakoztatta a nagyérdeműt. Az Epson felvonultatta ugyan EMP-TW2000 valódi HD-s és 16:9-es képarányt ismerő projektorát kézi fókusz lehetőséggel, 1600 lumen fényerővel 50000:1 arányú dinamikus kontraszt képességgel, mégis az 1200 lumenes és 12000:1 kontrasztarányú TW-1000 volt a bemutató tárgya, ami így is szép teljesítmény, ebben is benne van a C2Fine panel és speciális Deep Black technológia, amivel szinte feketét lehet „vetíteni".

 

Mozivászon és síkpanel közt a projektoros tévé szegmens lapul: a leginkább JVC által támogatott megoldás volt igen meggyőző. Szobai méretű látvány, kifogástalan képélmény és cserébe olyan ár, amelyik ilyen méretekben emészthető - ez a HD-7 ZR7U modell (szintén EISA díjas tavalyról), ezért 178 cm - a szó szoros értelmében 'emberi méretű' - képátló és hihetetlen, de szép kép jár.

 

Házimozi nagyon igényeseknek

 

Látvány után a hang: három kategória fedi a kiállítást: házimozi hangzás, igényes Hi-Fi és High End. A tömegmozgalommá előlépett házimozizásra nem lehet azt mondani, hogy a 'szegények multiplexe', ezer filmre lehet két jegyet is venni azért a pénzért, amiért összerakhatunk egy komplett szettet a megjelenítővel együtt. Nagy japán és amerikai ipari jelleggel gyártó márkák, mint amilyen a Denon, Onkyo, vagy a Harman Kardon széles választékban tartanak házimozi erősítőket, a 7.1 csatornás változatok is tetten érhetők - kell is, mert a csúcs már a 11.2 csatornás kialakítás, ahol a 7.1-hez legutóbb hozzárakott 4 hangfal és a plusz mélynyomó duplázással növeli felfelé a térérzetet.

 

 

harmankardonerositojblhangfalak_.jpg

 


Másként elvágva az almát, a legújabb minőségi 'követelmény' a THX Ultra2 előírásait definiálja. A legkorszerűbb sokcsatornás AV (audio-videó) erősítők a HDMI platformon keresztül képesek megbirkózni az új hangszabványokkal. Ami a nagy felbontású képvilágban HD adatigény, az a hangban a DTS HD Master Audio valamint a Dolby True HD formátumok. Ezzel a hanggal és a HD mozgóképpel éppen elfér egy mozifilm egy Blu-ray vagy HD DVD gyári lemezen.


A hangfalak terén áttörés nem tapasztalható, nincsenek csodák az emberi fül számára hallható rezgések visszaadásának terén. A gyártók a finomítással, nemesebb anyagokkal tudnak pár milliméterrel továbbjutni a megtett kilóméteres úton. A törekvéseket nevekkel is ellátják, a Yamaha fejlesztése a Soavo technológiával díjat is nyert. A JBL, a Magnat, a Dali márka egytől-egyig kész ilyen irányú igények teljes kezelésére, konvencionális 5.1 kiépítésben, vagy ennél kevesebb hangfal darabszámban - a Bose ígérete szerint - azonos hangélménnyel.

 

Ezek az igényesebb Hi-Fi megoldások a realizmus termékei. A kiállítás hagyományos vonulata a High End, a hangmegjelenítés extrém próbálkozásainak seregszemléje - ezeknél az ár már nem szempont. Ami a High End csúcsát illeti, a Digital Pro cég azt mutatta be, amivel a demózott CD-ket készítik: valódi hangstúdiós felvételi anyagokat hozott el digitális sokcsatornás keveréssel rögzített formában. Legendás kézi készítésű, rózsafából faragott Red Rose hangfalakon szóltak a Mark Levinson erősítővel. Innen nics tovább vezető út, ezért már nem kell operába menni.

 

cayincsoves_.jpg
Magyarországra vonatkoztatva két tanulsága lett tavalyról a kiállításnak. A magyarok eltaláltak Kínába és vagy saját, vagy kínai fejlesztésű csöves erősítőket töredék - akár 120 ezres akciós - áron is kínáltak, persze volt milliós nagyságrendben egyéb csöves erősítő is, sőt, a kiállítás egyik kuriózuma a csöves erősítésű SACD- lejátszó.

 

 

 

 

 

Egy másik kuriózum a sixtusi kápolna freskójának részletével takart formabontó hangsugárzó. Legyen az amúgy nem szép Hi-Fi a vizuális kikapcsolódás eszköze is. Ízlés kérdése...

 

 

artvoice1_.jpg

 

Külön terep volt a rádiózás újjáéledését megjelenítő Tivoli Audio, a digitális rádióadás vételére is alkalmas készülékeivel. (Nagyításhoz kattintson a képre.)

 

 

tivoliaudio_.jpg

 


Érdemtelenül kevés teret kapott a jelátvitellel kapcsolatos gondok kezelése, pedig a Hi-Fi hangzás egyik alapja a szépen „tisztított" áram lenne. Az Isotek cég Mira készüléke a 220V-tal kapott kéretlen és ártalmas zavarok kiszűrésével a hangok és a megjelenítő képét javítja látványosan. Van egy igen gyakorlati haszna is: 50000 V-ig megvédi a villámcsapástól is a rácsatlakoztatott készülékeket.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.