Hirdetés

Így nyúlnak le a tévészolgáltatók



|

Tíz atomerőmű 12 milliárd dollár értékű energiáját pazaroljuk el az olcsóbb alkatrészek miatt.

Hirdetés

Amennyiben a manapság a szolgáltatók által biztosított set-top boxokra gondolunk, általában az jut róluk eszünkbe, hogy miként is kellene csatlakoztatni a tévéhez és a házimozihoz, mi a fenéért zúg annyira, illetve miért teríti be a kijelző fénye éjszaka az adott szobát? Ha ezeket a kérdéseket sikerült átlépni, elkerülni, akkor idővel biztosan gondolunk majd arra is, hogy vajon mennyit fogyaszt a box. 

Hirdetés

Amerikában tavaly decemberben fogadtak el egy új energiahatékonysági szabványt, amelynek keretében a tévékhez használatos set-top boxok energiahatékonyságát 10 és 45 százalék közötti arányban akarják javítani. Steven Chu, az Amerikai Egyesült Államok volt energiaügyi minisztere (2009-2013) ezzel kapcsolatban beszélt a múlt héten a Chicagói Egyetemen. A korábbi minisztert többek között az 1997-ben fizikusként kiérdemelt Nobel-díjáról is ismerhetjük. 

 

 

Az Energiaügyi Minisztérium azt reméli, hogy az önkéntes szabvány használatával az amerikaiak 1 milliárd dollárnyi energiát spórolhatnak meg. Chu felhívta a figyelmet, hogy bár ez remekül hangzik, nem szabad elfelejteni, hogy a boxok éjjel-nappal be vannak kapcsolva, így pedig évente 12 milliárd dollárnyi energiát pazarolnak el. Ez tíz teljes atomerőmű kapacitását meríti ki, hogy képben legyünk. 

Chu minden erejével azon volt korábban, hogy meggyőzze a gyártókat, igazán ki is lehetne kapcsolni a boxokat, és nem csak készenléti állapotba küldeni őket. Ehhez állítólag mindössze néhány nem túl drága memóriamodulra és egy olcsó órára lenne szükség. Ezekkel lehetne emlékeztetni a set-top boxokat, hogy ha nem használjuk őket, akkor csak az éjszaka közepén kapcsoljanak be, hogy letöltsék a frissítéseket és a műsorújságot. Ettől eltekintve nincs szükség arra, hogy áram alatt legyenek a használaton kívüli időszakokban. Chu szerint ezzel a megoldással 30 wattról 1 wattra lehetne csökkenteni az STB-k fogyasztását. 

 

 

A valódi problémát az jelenti, hogy a szolgáltatók (kábeles, műholdas és telefonos) minden erejükkel tiltakoztak a javaslatok ellen. Ennek az oka az, hogy új eszközökre kellett volna költsenek, miközben ők újra fel szeretnék használni a régi, szemétbe való set-top boxok alkatrészeit az újabb modellekben. Steven Chu azt mondja, a szolgáltatókat nem érdekli, hogy ezek a régi alkatrészek mennyi áramot pazarolnak el, mégpedig azért nem, mert nem ők fizetik azt meg. A megmaradt alkatrészekkel spórolnak, a plusz költségek megfizetését pedig a fogyasztókra bízzák. 

A volt miniszter azt is hozzátette, hogy az iparág egyre nagyobb nyomást gyakorolt azokra, akik nem voltak a téma szakértői, majd sikeresen meg is győzték a legfontosabb döntéshozókat. Ezek között volt az új energiaügyi miniszter, Ernest Moniz, illetve Diane Feinstein szenátor, de számos energiaüggyel- és takarékossággal foglalkozó szervezet és tanács is. 

 

 

A Consumer Electronics Association és a National Cable & Telecommunications Association által képviselt szolgáltatók azt ígérték, hogy 2017-ig fokozatosan javítják majd a set-top boxok energiahatékonyságát, amíg el nem érik a 10-45 százalékos fejlődést. Mondani sem kell, ez az érték megtöbbszörözhető lenne egy alacsonyabb költségű beruházással, amit Chu szorgalmazott. Egy ilyen fejlesztéssel pedig a fogyasztók is spórolhatnának. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.