Hirdetés

Karcsúsított GeForce GTX 470 a Galaxy műhelyéből



|

A hazánkban is népszerű gyártó csupán egy kártyahelyet foglaló hűtést készített a Fermi-alapú GTX 470-re.

Hirdetés

A Galaxy GC típusjelzéssel megáldott, saját egyedi hűtéssel szerelt GTX 470-ese után egy újabb különleges kártya piacra dobását tervezi. Az egyelőre Katana fantázianéven ismert újdonságot várhatóan a június elején megrendezendő tajvani Computexen mutatják be, hazai megjelenéséről azonban egyelőre nem sokat tudni.

 

A kártya különlegessége, hogy az NVIDIA referencia terveivel ellentétben csupán egy kártyahelyet foglaló hűtéssel rendelkezik, ami elsőre kissé sokkoló, hiszen mindannyian tudjuk, milyen forrófejű grafikus lapka a Fermi. A GTX 470 tipikus fogyasztását 215 wattban adta meg az NVIDIA, amely értéket nehéz "lekezelni" egy, a Katanán látható vékonyka hűtéshez hasonló megoldással. A Galaxy mindenesetre bízik saját fejlesztéseiben, és például a műanyag borítás alatt nem egy szokványos bordázat található, hanem egy hőkamrás építmény, ami nyilvánvalóan a lehető legjobb választás, ha csak léghűtés jöhet szóba. Az óriási fém felület átszellőztetését egy aprócska ventilátorra bízták, amely légszállítása vélhetően elegendő lesz még hosszan tartó magas terhelés esetén is, ám attól félünk, hogy pokoli süvítésben lesz része annak, aki vásárol egy GTX 470 Katanát magának.

 

 

Épp emiatt érthető, hogy a gyártó nem emelt az órajeleken, a grafikus mag, a stream processzorok és a memória modulok is az NVIDIA ajánlásának megfelelő üzemfrekvenciákon - 607, 1215 és 3348 MHz - ketyegnek. Kis érdekesség, hogy a tápellátáson viszont változtattak a tervezés során, a normál verziókon látható két 6 tűs csatlakozást egy 6 és egy 8 tűs aljzatra cserélték le, ami a GTX 480-asok egyik jellemzője. Pontos fogyasztási adatot nem adott meg a gyártó, de ezek szerint a nagyobb nyomtatott áramkör és az egyedi felépítés magasabb fogyasztást eredményez. Végül, de nem utolsósorban a hátlap is elszenvedett egy kis módosítást, a mini HDMI kimenetet normál méretűre cserélték.

 

 

A Galaxy GeForce GTX 470 Katana tehát hamarosan a Computexen is látható lesz, ahol vélhetően a hivatalos bejelentés is megtörténik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.