Hirdetés

Kukában a hibrid HD-DVD Blu-Ray lejátszó?!



|

A Samsung mindent egy lapra tesz fel, és figyelmét a Blu-rayre irányítja. Mindez azt jelenti, hogy felhagyott a hibrid lejátszó tervezésével.

Hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt még az a hír járta, hogy a Samsung egy olyan hibird kombó lejátszón dolgozik, amely képes lesz lejátszani a nagyfelbontású HD DVD és Blu-ray formátumú lemezeket egyaránt. A hírt 2006 közepén Kim Du-Hyon - a Samsung egyik menedzsere - bejelentés is megerősítette, miszerint a Samsung tervez olyan lejátszót forgalomba hozni, amely kizárólag csak a HD DVD formátumot kezeli, azonban a hibrid lejátszó már az idei év végén, vagy a jövő év elején megjelenhet.

 

A Samsung alelnöke David Steel megerősítette, hogy a cég tervei között továbbra sem szerepel a HD DVD lejátszó gyártása, sőt, hibrid eszközöket sem fognak gyártani. Ennek oka, hogy elkötelezték magukat a Blu-ray mellett.

 

Természetesen a valódi ok ennél sokkal bonyolultabb. A probléma gyökere, hogy a Samung Blu-ray lejátszója jelenleg 1000 dollár, ami 50%-kal kevesebb mint a Pioneer lejátszója. Abban az esetben, ha a Samsung valóban elkészítené a hibrid lejátszót, ára körülbelül 1500 dollár körül alakulna - ami megegyezik a már említett Pioneer Blu-ray meghajtó árával.

A hibrid viszonylag alacsony áron való megjelentetése miatt a vetélytársak (a forgalom fenntartása végett) a Blu-ray lejátszók árát gyorsan lenyomnák, aminek következtében a HD DVD lejátszók is gyors árzuhanásba kezdenének. Az imént említett okok káros hatással lennének a piacra, hiszen a gyors árcsökkenés a már meglévő készletek gyors apadását, illetve a befektetett pénz lassabb megtérülését jelentené, hiszen két külön technológiáról van szó.

 

A hibrid késleltetése a két formátum közötti versenyt is élesíti, így eldőlhet, hogy melyik életképes hosszú távon, így melyikbe érdemes pénzt fektetni. Az egyik formátum kihalásának következtében a felesleges lenne a hibrid lejátszó, bár ennek ellenkezője is történhetne: a hibrid lejátszó véget vetne a formátum háborúnak, ezáltal mindkét szabvány egyformán kedveltté válhatna.

 

Természetesen nincs kizárva, hogy a jövőben lesz hibrid lejátszó, de jelen pillanatban úgy tűnik, a gyártók szeretnék bejáratni a jelenlegi technológiákat. Arról se feledkezzünk meg, hogy a már kiforrott gyártástechnológiával sokkal egyszerűbb és olcsóbb kombó meghajtót előállítani, mint egy olyannal, amelyik még éppen csak a szárnyait bontogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.