Hirdetés

Megépülhet a világ első gőz hajtotta számítógépe



|

Talán nem mindenki hallott róla, de egy brit matematikus már 1837-ben elkészítette egy gőzzel működő számítógép terveit.

Hirdetés

Nem csak mi lehetünk büszkék matematikusainkra, a briteknek is van okuk rá bőven. Charles Babbage ugyanis nagyon közel került ahhoz, hogy még a gőzgépek korában működő számítógépet alkosson. Az analitikai gépként ismert szerkezetet megelőzte az ún. differenciálgép, amit a Brit Királyi Asztronómiai Társaságnak készített volna. A 25 ezer alkatrészből álló, két és fél méter magas, mintegy 15 tonnát nyomó szerkezet a belső súrlódás és a gyenge áttételek miatt sosem tudta a gyakorlatban is bemutatni, amint polinomtáblákat alkalmaz számszerű ábrázoláshoz.



A komplexebb analitikai gépet már Joseph Marie Jacquard lyukkártyáival lehetett volna programozni, ráadásul Ada Lovelace matematikus programot is írt hozzá. A kész gép Babbage tervei szerint lyukkártyasorozatok segítségével formulázta volna meg már létező számítások eredményeit egy mechanikus számológéppel összekötve. Úgy vélik, képes lett volna a Bernoulli-számok sorozatát kiszámítani. Bár megépíteni máig nem sikerült, csak egyes elemeit.
173 évvel később John Graham-Cumming, a Geek Atlas szerzője zászlajára tűzte, hogy végre elkészítsék a működő modellt Babbage tervei alapján. Célja legalább ötvenezer támogató összegyűjtése, ami még csak részben teljesült.



Történészek szerint már csak azért is érdemes lenne megépíteni a készüléket, hogy kiderüljön, létrejöhetett volna-e az információs társadalom a viktoriánus korszakban. Graham-Cumming a BBC-nek áradozott Babbage találékonyságáról és úttörő szerepéről. Elmondása szerint a papírra vetett terveket áttanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy az analitikai gép egyebek mellett bővíthető memóriával, processzorral és nyomtatóval is rendelkezett volna. Graham-Cumming kampánya kezdetén tartott tőle, hogy nem akad elég ember, aki támogatna egy 1KB memóriával rendelkező, gőz hajtotta számítógépet, aminél egy Sinclair ZX81 is tizenháromezerszer gyorsabb.

 



Amennyiben sikerül elegendő pénzt összeszedni a terv megvalósításához, akkor első lépésben digitalizálnák Babbage papírjait, amelyek a londoni Tudományos Múzeumban találhatóak. Szükség lesz egy kutatóra is, aki megfejti Babbage rajzait, végül pedig 3D-ben készítenék el a szerkezet szimulációját. Ez jelentősen megkönnyíteni a teherautó-méretű analitikai gép ezernyi alkatrészének legyártását. 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.