Hirdetés

Olcsó tintának sírás a vége?



|

Az eredeti és gyári patronokat párhuzamosan, azonos feltételekkel tesztelve koránt sem egyértelmű, hogy jó áron jutunk újratöltött patronhoz.

Hirdetés

Az Innovationstechnik nevű, európai kutatócég 2006. végén és 2007. elején tesztelte 16 jól ismert európai újratöltött patronokat forgalmazó, illetve az üzletben való újratöltést végző márkájának a kínálatából származó több mint ezer festékkazettát, összehasonlítva őket a nekik megfelelő eredeti HP kazettákkal. A vizsgálat során kiderült, hogy az eredeti HP tintasugaras kazettákkal 34%-kal több oldal nyomtatható, mint az alternatív típusokkal (ezek a gyárban készült, de nem eredeti patronok). Még rosszabb a helyzet a „refilled" kategóriában, az eredeti HP tintasugaras kazettákkal 69%-al több oldal nyomtatható, mint az újratöltő kioszkokban újratöltöttekkel.

 

 

innovationstechnik.jpg

 

 

A különböző tintapatronok egymáshoz viszonyított oldalkapacitása mellett az Innovationstechnik tesztelte a megbízhatóságot is. Az újratöltött típusoknál átlagosan ötből több mint egy (24%) eleve hibás volt, vagy használat közben, a tinta kifogyása előtt meghibásodott. Az üzletekben újratöltött tintakazettáknál átlagosan háromból egy (33,6%) hibás volt már a beérkezésekor, vagy használat közben, a tinta elfogyása előtt meghibásodott.

 

Az alábbi grafikon a problémák előfordulási gyakoriságát szemlélteti az egyes alternatív kellékanyag megoldások vonatkozásában. Az oszlopok rendre a HP saját (1), a bolti, csomagolt alternatív/újratöltött termékekkel (2) és az újratöltő állomásokon vásárolt termékekkel (3) kapcsolatos hiba előfordulások gyakoriságát szemléltetik. A negyedik oszlop átlagolva adja vissza a mindösszesen, valamennyi alternatív megoldással kapcsolatban tapasztalható hibák átlagát, azaz az előző két oszlop adatait összegzi.

 

 

hpinkgraph.gif

 


Az Innovationstechnik legalább 17 kazettát tesztelt minden típusból és márkából, hogy biztosítsa a teszt statisztikai érvényességét, azaz valamennyi esetben több kazettát teszteltek, mint amennyi az ISO/IEC 24711 szabvány szerint szükséges (ez minimum kilenc kazetta sikeres tesztelését írja elő). Az oldalkapacitást valamennyi tesztelt kazetta, beleértve a hibásnak bizonyultakat is, figyelembe vételével számították ki. A megbízhatósági problémákat a már hibásan érkezett, vagy használat közben, a tinta kifogyása előtt meghibásodott kazetták százalékos arányával fejezték ki.


A teszteredményekről, a tesztmódszerről, a HP-ről, és az Innovationstechnik-ról szóló bővebb információért, a www.hp.com/uk/inktest weboldalon található több információ.

 

Figyelembe véve a nagy fokú bizonytalanságot és a selejtes patronok okozta veszteséget - különösen a hibaelhárítás okozta gyakori fennakadást - igencsak kérdéses, hogy megéri-e újratöltött kazettákat használni az irodai munkában. Annyi bizonyos, hogy eleve nem nagy nyereség az újratöltött „tintarulett" adta megtakarítás, legalábbis ha kritikus feladatokban alkalmazzuk az alacsonyabb bekerülési árú patronokat. A nagyon ár–érzékeny és nem üzleti céllal nyomtató felhasználók valószínűleg továbbra is alkalmaznak alternatív kellékanyagokat, melyeknek továbbra is meg lesz a helyük a piacon, ám ne várjunk tőlük magas megbízhatóságot.


Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.