Hirdetés

Toshiba SPU200 - vérbeli notesz



|

Azon ritka példányok közé tartozik, ahol a leírástól kezdve a szoftvereken át az utolsó csavarig minden tökéletesen a helyén van.

Hirdetés

A Toshiba U200-as kis termete okán remekül hordozható, emellett a 12,1 hüvelykes szélesvásznú monitora hosszabb munkához is megfelelő. Mivel alapvetően mobil gépről van szó, ezért a méret mellett a strapabíróság is elsődleges szempont, hiszen utazás közben fokozottabb a sérülésveszély. Emiatt erős magnéziumötvözetből készült házat kapott, amely még komolyabb fizikai behatások ellen is kiváló védelmet nyújt. Ezt szoftveroldalról egy merevlemezvédő alkalmazás egészíti ki, amely egy mozgásérzékelővel karöltve dolgozik. A szoftver hirtelen mozgás, rázkódás esetén automatikusan védelmi pozícióba helyezi a merevlemezt, ezzel óva a felhasználó adatait a károsodástól.

 

A készülék billentyűzetét szintén az előbb említettek jegyében alakították ki, hiszen átlagos társaival ellentétben a ráömlő folyadékkal szemben időlegesen védelmet nyújt, ami lehetőséget ad a mentésre és a gyors kikapcsolásra. Használatával viszont nem voltunk maradéktalanul elégedettek, ugyanis a rögzítése nem sikerült túl jól, a két oldala kissé lifeg. Szerencsére ez csak apró kényelmetlenség, semmilyen negatív hatással nincs a készülék egészére.

 

resizeofnagyk.jpg

 

Három gomb szolgál az U200-as bekapcsolására, a hagyományos mellett van két multimédiás indítógomb is. Ezek megnyomása után a felhasználó általában valamiféle butított multimédiás tartalmak lejátszására szolgáló Linuxra számít - ezzel ellentétben mindkét esetben az XP töltődik be. A különbség abban áll, hogy a multimédiás gombok lenyomását követően a rendszer betöltődése után azonnal elindul a Windows Media Player, illetőleg az Internet Explorer.

 

Az esetek többségében még a nevesebb gyártók is elfeledkeznek arról, hogy a számítógépek rohamos terjedése ellenére is sokan vannak azok, akik csupán felszínes ismeretekkel bírnak a számítástechnikáról. Ennek eredményeként a noteszgépekhez kapott leírások kimerülnek a legalapvetőbb teendőkben (akkumulátorbehelyezés, töltés, bekapcsolás stb.). A Toshiba e szempontból is üde színfoltot jelent, hiszen a gép mellett részletes magyar nyelvű használati útmutatót találunk. A könyv a gép és a kapott szoftverek bemutatása mellett számos tippet tartalmaz, amelyek jól jöhetnek a mindennapok során.

 

resizeofkiskep.jpg

 

A notesz használatbavétele előtt még a rutinos vén rókáknak is ajánlott átlapozni ezt a könyvet, ugyanis számos segédalkalmazást kapunk a gép mellé, amelyek testre szabásával még többet hozhatunk ki a készülékből. A kapott segédalkalmazások között egyébként kényelmi, biztonsági és elemélettartam-növelő alkalmazásokat egyaránt találunk.

 

A készülék üzemidejével elégedettek voltunk, használattól függően akár öt órát is működik egyetlen töltéssel, ám ennek eléréséhez néhány apró trükköt is be kell vetnünk. A teljesítményt és a kijelző fényerejét a gép automatikusan szabályozza, de a vezeték nélküli hálózati csatolók kikapcsolásával - mint tudjuk - mi is hozzájárulhatunk a hosszabb üzemidőhöz. Ezek mellett a Toshiba egy remek programmal is segít minket, amellyel egy kattintással áramtalaníthatjuk az optikai meghajtót. Az optikai meghajtóhoz tartozik egy Acoustic Manager is, amely DVD-ről való filmnézések alkalmával jön jól, hiszen egy kattintással lehalkíthatjuk az ODD-t, kellemesebbé téve ezáltal a filmnézés perceit. A segédalkalmazások tömkelegében mindenki talál magának hasznos megoldást, az apró rendszerprogramok mellett több multimédiás szoftver található.

 

Az U200 azon ritka példányok közé tartozik, amelyeknél a leírásoktól kezdve a szoftvereken át az utolsó csavarig minden tökéletesen a helyén van. Véleményünk szerint ilyen egy vérbeli noteszgép.

resizeofmedia.jpg

 

Adatok:

- Intel Core Duo T5600 1833 MHz-es processzor

- 512 MB memória

- 80 GB merevlemez

- 12,1 hüvelykes, 1280×800 képpontos, szélesvásznú kijelző

- Beépített WLAN és Bluetooth csatoló

- Három USB 2.0-s csatlakozó

- Egy mini FireWire csatoló

- Három az egyben kártyaolvasó (SD, MS, xD)

- Ujjlenyomat-olvasó

- Windows XP Professional operációs rendszer

- Teljes körű magyar nyelvű leírás

- Két év garancia

 

Értékelés:

Toshiba Satellite Pro U200

Előny: remek összhatás, széles körű szolgáltatások

Hátrány: a billentyűzet széleinek rögzítése lehetne jobb

Teljesítmény: 93

Szolgáltatás: 98

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.