Hirdetés

Tovább gyorsulnak a DDR3 memóriák



|

A nagy memóriagyártók egymásnak adogatják a leggyorsabb DDR3 memóriáért járó címet.

Hirdetés

Szinte hihetetlen, de az első DDR3 memóriák majdnem épp három évvel ezelőtt jelentek meg (első tesztünk 2007 júliusában készült), igaz, akkor még csak 1066 és 1333 megahertzes változatban. Akkoriban az új modulok magas ára és visszafogott teljesítménye végett a vásárlóközönséget nem lehetett tűzbe hozni a harmadik generációval, de nem kellett sokat várni az első nagyteljesítményű változatokra -- köztük az 1600 megaherztes Corsair Dominatorra.


Az igazi áttörést a 2 gigahertzes órajel átlépése jelentette, mindeközben a késleltetést is kordában kellett tartani és az első Core i7 processzorok megjelenésével a működési feszültséget sem lehetett az egekig emelni, így a DDR3 modulok nem csak sebességben, hanem gyártástechnológiai szempontból is rendkívül sokat léptek előre. A magas órajelű DDR3 modulok specifikációja és tudása manapság jócskán meghaladja az átlag felhasználó igényeit és a tuningos réteg szükségleteit szolgálja ki, ám jól láthatóan erre van igény, hiszen a gyártók nem álltak le a fejlesztésekkel.

 


 


Ennek eredménye lett a jelenlegi rekorder: az 1,65 voltos feszültségen, 2533 megahertzes órajelen és 9-11-10-30-as időzítéssel üzemelő Corsair Dominator GTX4, amiből egyetlen darab két gigabájtos modul kerül 325 amerikai dollárba. Az extrém tuningosok számára kifejlesztett GTX4 figyelemre méltó adataival és várható teljesítményével nem csak a fizika határait is feszegeti -- nem véletlenül került méretes hűtőborda a modul tetejére -- hanem a pénztárcák határait is, így valószínűleg idehaza nem lesz túl nagy kereslet a modulok iránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.