Hirdetés

Továbbfejlődnek az LCDTV-k



|

Érdemes év végéig várni a vásárlással, mivel hatalmas előrelépés várható.

Hirdetés

Az LCD TV-k roppant gyorsan terjednek, az 1080p full HD felbontás lassan már nem számít extrának, ráadásul jelen pillanatban nem a 32, hanem a 40 hüvelykes modellek a legkeresettebbek a piacon.

 

Mivel az LCD televíziók még mindig hátrányban vannak hagyományos társaikkal szemben a fekete színvisszaadás és a folyamatos gyors mozgásnál megfigyelhető képélesség tekintetében, ezért a gyártók most ezeken a területeken kívánnak kézzelfogható eredményeket felmutatni.

 

Az egyik újítás a sokat emlegetett LED-es háttérvilágítás, mely a manapság használatos CCFL fénycsöveket váltaná le. A LED tulajdonságaiból kifolyólag sokkal jobb kontrasztatrány érhető el (100000:1), ráadásul egyik nagy előnye a fénycsövekkel szemben a dinamikus kontrasztkezelés: a képpontok mögött található LED-ek egyesével ki- és bekapcsolhatók, amivel elérhető, hogy a fekete szín tökéletesen fekete legyen -- ez a CCFL lámpával nem kivitelezhető, mivel egyetlen fénycső a diffúzorok segítségével többezer képpont megvilágítását végzi egyidejűleg.

 

A másik újdonság a magasabb képfrissítési frekvencia, mely jelenleg tipikusan 60 Hertz. Elsőként a JVC kínálatában jelentek meg a 120 hertzes típusok, de ma már a Sharp Aquos LCD televíziók között is találhatunk ilyen modelleket.

 

A megduplázott frekvencia előnye vitathatatlan: eltűnik a széleken tapasztalható szőrösödés és elmosódás, melyeket leginkább gyors mozgásnál láthatunk (a jelenség legkönnyebben azoknál a hírműsoroknál figyelhető meg, ahol a képernyő alján vagy tetején egy sávban folyószöveg látható - CNN, BBC stb). Ennek kiküszöbölésére már több különböző technológiát bevetettek a gyártók, ilyen például a Samsung McFi. Ez a módszer az interpoláláson alapszik: két képkocka közötti különbség alapján egy köztes képkockát állít elő az elektronika, melyet a megjelenítés során beszúr az eredeti képkockák közé. Ezt a módszert utánozza egy jóval egyszerűbb megvalósítás, amikor két egymást követő képkocka közé egy fekete képkockát szúr be a vezérlés, ám e megoldás nagy hátránya, hogy jelentősen csökkenti a fényerőt, továbbá vibráló képet eredményezhet.

 

 

Érdemes hát várni a vásárlással, mivel a nagyobb frekvenciára-alkalmas tévék ára nem lesz sokkal magasabb a jelenleg kapható típusokénál, ugyanakkor a LED-es háttérvilágítás megjelenése egyelőre csak a prémium kategóriában várható az idei év végén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.