Hirdetés

Visszafogott fogyasztással érkeznek az új Intel Core processzorok



|

A 13. generációs processzorcsalád asztali PC-kbe szánt újdonságaival a belépőszintű konfigurációknál is megnyílik a fejlesztési lehetőség.

Hirdetés

A tavalyi Raptor Lake debütálás kizárólag azoknak szólt, akik minden egyes generációs váltásnál a legjobbat és legújabbat szeretnék birtokolni, és ennek megfelelően újítják az asztali konfigurációt évről-évre. A 13. generációs csúcsverziókkal és a túlhajtás egyre kifinomultabb támogatásával az Intel egyértelműen a trónra helyezi fel saját magát, de nem árt tudni, hogy a maximális teljesítmény kisajtolásához a platform egyéb összetevőinek kiválasztása átlag feletti hozzáértés igényel.

Visszatérünk még erre, és hamarosan megosztjuk a Core i9-13900K-val kapcsolatos tapasztalatainkat, most azonban picit mi is "fellélegezhetünk", a CES-re időzített bejelentéssel ugyanis 16 új modellel gyarapodott a kínálat. Csupa pozitívum jellemzi az újdonságokat, melyek alacsonyabb ársávokban, alaposan visszafogott tipikus fogyasztási kerettel nyújtják a legújabb architektúra jellemzőit.

Hirdetés

Alapvetően két kategóriára bomlik ezúttal is a CPU-család, a T-verziók 35 W-os határértéke már-már egészen csábító lehet azoknak, akik mini-ITX gép építésében gondolkodnak.

A 32 processzorszálnak és a legfeljebb 5,6 GHz-ig emelkedő órajelnek köszönhetően a normál i9-13900 is erős ajánlatnak számít.
A 32 processzorszálnak és a legfeljebb 5,6 GHz-ig emelkedő órajelnek köszönhetően a normál i9-13900 is erős ajánlatnak számít.

Ha esetleg arra számítottál volna, hogy ezeken a szinteken jóval kevesebb számítási kapacitással kell számolni, akkor picit tévedtél; az energiahatékonyságra kigyúrt modellek között ugyanúgy megtalálhatók a 32 processzorszálat kezelő i9-es változatok, mint ahogy a tavalyi K-sorozatban. Felépítésüket tekintve nincs érdemi különbség a K, normál és T verziók között, az L2- és L3-gyorsítótárak nagysága is megmaradt, csupán az üzemfrekvenciák változtak. A T-verziónál a leglátványosabb az órajelek alakulása, az alapfrekvencia mindössze 1,1 GHz, ami egy mag teljes terhelése esetén akár 5,3 GHz-re nőhet. Több, mint 4 GHz-nyi a különbség, az E-magoknál pedig 800 MHz-es alapról boostol a rendszer, ha épp szükséges.

A két legerősebb i5-ös modellből lehet slágertermék, míg belépőszinten az új i3-as típusok szinte ugyanazt nyújtják, mint az elődjeik.
A két legerősebb i5-ös modellből lehet slágertermék, míg belépőszinten az új i3-as típusok szinte ugyanazt nyújtják, mint az elődjeik.

Ezek az 1-2 GHz közé lecsökkentett értékek jellemzik a teljes T-s kínálatot, a 65 W-os normál Core processzoroknál már inkább láthatod a manapság megszokott órajeleket. Itt azonban két érdekességre hívnánk fel a figyelmed. Az egyik igazából nem okoz meglepetést, korábban is ekképp járt el az Intel, az F-jelzéssel ellátott típusoknál letiltásra került az integrált grafikus egység, mindenképp szükséged lesz dedikált videokártyára az első bekapcsolásnál. Az UHD Graphics 770 leginkább multimédiás felhasználás során nyerhet értelmet, ezt érdemes mérlegelni a kiválasztás során.

A tipikus fogyasztási keret ugyan 35 W, de Turbo-órajelen akár 100 W fölé emelkedhet a CPU-energiaigénye. Az
A tipikus fogyasztási keret ugyan 35 W, de Turbo-órajelen akár 100 W fölé emelkedhet a CPU-energiaigénye. Az

A másik "jelenség" egy áltagfelhasználó számára még akkor sem tűnhet fel, amikor már a gépében üzemel az adott i5-ös vagy i3-as újdonság. Korábban felmerültek olyan pletykák, miszerint az Intel a pénztárcabarát modelleknél vegyesen használhatja a Raptor Lake és Alder Lake (12. generáció) lapkákat. A frissen kiadott táblázat szerint valami ilyesmi történik, bár pontosan nem tudni, hogy mely típus esetében nyúlnak az eggyel korábbi fejlesztéshez. A táblázatból két adat árulkodó: a támogatott DDR5-memóriasebesség és az L2-gyorsítótár mérete.

Jól látni, hogy utóbbi esetében óriási a csökkenés i7-ről i5-re váltva, holott a magszám mindössze kettővel lett kevesebb. A magonkénti L2 mérete pont a Raptor Lake esetén lett felhizlalva, így igen látványos, amikor egy lépcsőfokkal lejjebb (i7-13700-ról i5-13600-ra) több mint felére esik vissza a méret. A memóriakezelés terén pedig tipikus 12. generációs adat a DDR5-4800 támogatása, valamint ennek felfejlődése DDR5-5600-ra 13. generációra váltva. Az eltérő lapkák használatára vonatkozóan az Intel természetesen egyelőre semmilyen hivatalos megerősítést nem adott, egyes vélemények szerint valóban kétféle dizájnt használ a gyártó, de adott esetben az újabbnál is letilt az L2-gyorsítótárból, hogy szintre kerüljön a két architektúra az i5 és i3 típusoknál.

A csúcsmodellnél pici az előrelépés, az i5-ös típusoknál azonban az E-magok használatával alaposan megnő a számítási teljesítmény.
A csúcsmodellnél pici az előrelépés, az i5-ös típusoknál azonban az E-magok használatával alaposan megnő a számítási teljesítmény.

Ez a felfedezés ugyanakkor leginkább szakmai szemmel "izgalmas", a felhasználók többségének az tűnhet fel, hogy az i5-ös kiadások mindegyike tartalmaz valamennyi E-magot; ez pedig érezhető előrelépés a korábbi generációhoz képest. Mint ahogy az árazás is kulcsfontosságú, bár jelen gazdasági körülmények között nem sokat mondanak a dollár alapú ajánlott árak. Miközben zajlik a CES, épp átárazás megy végbe a 12. és 13. generációs kínálaton, előbbi drágulása pedig nem túl jó hír a gépet fejlesztők számára. Erre jön még az AMD igen versenyképes Ryzen 5000-es kínálata, ahol az integrált grafika jóval magasabb szinten "játszik", a Ryzen 7000-es újdonságoknál pedig itt-ott akciók teszik vonzóbbá az AM5 platformváltást.

A processzorkínálat tehát egyre nagyobb, ráadásul még tovább fog bővülni a csütörtöki AMD-s bejelentést követően. Már csak egy számológépre van szükséged, hogy pontosan lásd, melyik platform éri meg jobban; titkos tipp: óvatosan az Intel B760-as alaplapokkal, néha nem a legújabb a legjobb választás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.