Eljött a fejfájás nélküli Wi-Fi ideje



|

A hagyományos routerek gyenge pontjait a mesh rendszer képes kiküszöbölni. A Huawei új szettje nem csupán Wi-Fi-vel szórja be lakásodat, számos kényelmi és biztonsági extrát is nyújt.

Végtelenül bosszantó, amikor szakadozik a Wi-Fi, gyenge a jel, több kliens esetén pedig hiába vagy a router közelében, lelassul a kapcsolat, és meg-megáll a streamelt videó. A megoldás azonban nem feltétlenül egy erősebb router elhelyezése a megszokott helyen - lépj inkább a következő szintre és tapasztald meg, milyen az új generációs otthoni hálózat: a mesh. A mesh rendszerek néhány éve már köztünk vannak, de roppant magas áruk, illetve gyermekbetegségeik miatt nem mindig nyújtották a beígért előrelépést. A Huawei WiFi Mesh 3 szettje azonban valóban új generációs, és ez nem csupán abban mutatkozik meg, hogy elegáns, modern dizájnt kaptak a központok, a szolgáltatások terén is rengeteg hasznos ötlettel találkozhatsz.

De természetesen ezek mind másodlagos szempontok, ugyanis a sebesség az, ami a leginkább számít. Ebben nincs miért szégyenkeznie a Mesh 3-as rendszernek, ugyanis AX3000-es jelölésű, vagyis dual band üzemmódban összesen 3 Gbit/s adatátviteli tempóra képes. Ez azt jelenti, hogy 5 GHz-en Wi-Fi 6 szabvánnyal kliensenként is elérhető a 2,4 Gbit/s sávszélesség, miközben 2,4 GHz-en is képes dolgozni a hálózat.

Persze a Wi-Fi 6 mellett a régebbi kliensekkel is tökéletesen kompatibilis a Mesh 3 rendszer, és egyszerre akár 250 eszközt is rákapcsolhatsz tetszőleges Wi-Fi-szabvánnyal.

Az integrált antenna se riasszon el, ugyanis a Huawei WiFi Mesh 3 rendszer hármas szettjével egy 600 m2-es házat is lefedhetsz úgy, hogy nem lesz vakfolt egyik szinten sem. A rendszer trükkje, hogy a három mesh központ egymással is kommunikál, így a mobileszközöd mindig ahhoz az állomáshoz fog kapcsolódni, amelyiknél a legerősebb a jel. Vagyis ha sétálsz a lakásban, miközben a netre csatlakozol, észre sem fogod venni, hogy éppen melyik központhoz kapcsolódtál, vagy hogy éppen mikor váltasz. A három állomás kinézetre és tudásra is teljesen egyforma, így képesek a terhelést is megosztani egymás között.

A kommunikáció 5 GHz-es Wi-Fi 6-on történik teljesen automatikusan, de ha szeretnéd, kábeles backhault is kiépíthetsz (gerinchálózat). Ehhez, illetve az egyéb, nem Wi-Fi-n kapcsolódó eszközök számára központonként három, gigabites sebességre képes RJ45-ös csatlakozást kapsz, amelyek közül bármelyik lehet LAN és WAN is. A kényelemről sem feledkezett meg a gyártó.

A mesh kiépítése vagy későbbi bővítése mindössze egyetlen gombnyomással megoldható, az újonnan érkező androidos mobileszközöknél pedig a Wi-Fi-jelszót sem kell begépelned, elég, ha bármely mesh állomás tetejéhez érinted, és a készülék máris kapcsolódik a hálózatra.

Sok mesh rendszer ott vérzik el, hogy butácska, erősen korlátozott szoftvert ad, és bármilyen beállítást csakis mobilappon végezhetsz el. A Huawei WiFi Mesh 3 kilóg a sorból, ugyanis egyrészt a mobilos Ai Life-ot, másrészt hagyományos, webes böngészőből elérhető felületet is választhatsz a HarmonyOS Mesh+ rendszer beállításához. Mindként esetben tökéletes magyarításra számíthatsz, és a legtöbb fontos funkció elérhető lesz mindenhonnan. Érdemes azonban az Ai Life-ot is telepíteni mobilodra, ezzel ugyanis megrajzolhatod lakásod alaprajzát, és készíthetsz egy Wi-Fi-hőtérképet is. Ez hatalmas segítség az optimális telepítésben, sőt az applikáció segít ideális helyet választani mesh állomásaid számára, hogy minden helységben tökéletes Wi-Fi-elérésed lehessen.

A beállításra is érdemes némi időt szánni. A tűzfal már gyárilag aktivált, és hatékonyan védi hálózatodat, de Wi-Fi-nél is aktiváld a WPA3-titkosítást, illetve a legnagyobb sebességet. A speciális szolgáltatások között nem csupán porttovábbítást és DHCP/fix IP-kiosztást találsz, hanem DMZ-t, IPv6-ot, eszközszűrést, szülői felügyeletet és vendég-Wi-Fi-hálózati opciót is.

Az egy helyett három eszköz felállásnál felmerülhet a kérdés, hogy a fogyasztás is triplázódik-e.

A Huawei WiFi Mesh 3 (94090 Ft - 3-as szett) fejlett, bázisállomásonkénti energiagazdálkodással rendelkezik, és terheléstől függően képes csökkenteni a fogyasztását.

A Huawei WiFi Mesh 3 legfontosabb előnyei:

1. Készüléklista

Nem csupán hálózatod felépítését és aktuális sebességét, de a kapcsolódó klienseket is könnyedén számon tarthatod az Ai Life mobilapp HiLink oldalán.

2. Védelem már a kapuban

Az egész hálózatot védelmező, összetett tűzfal mellett a Wi-Fi-hálózatodat is védi a Mesh rendszer, sőt a legmodernebb WPA3-titkosítást is aktiválhatod.

3. Egyéni hőtérkép

Egyszerűen rajzold meg lakásod, házad alaprajzát, majd az applikáció végigvezet a jelmérési folyamaton, és segít ideálisan elhelyezni a mesh központokat.

4. Interaktív hibajavítás

Ha bármilyen hibát észlelsz a hálózatodban, a magyar nyelvű Ai Life mobilapp segít interaktívan megtalálni a hiba forrását, sőt végigkíséri a javítási folyamatot is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.