Hirdetés

ATI RADEON 8500 mizéria



|

Hirdetés

Ezen felettébb érdekes és különc új grafikuskártyák kívülrõl szinte semmiben sem különböznek a teljesen átlagos ATI RADEON 8500-as kártyáktól, tehát ugyanúgy 3,6 nanoszekundumos elérésû DDR SDRAM memória van rajtuk, ezenkívül pedig a szabványos D-Sub, DVI és TV-Out csatlakozók is a részüket képezik. Jelölésük szerint ezek a low-end RADEON 8500-es grafikuskártyák egyébként RADEON 8500LE kártyák, azonban mind a rajtuk levõ grafikuschip, mind a memóriachipek 230 MHz-es frekvencián mûködnek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezen csökkentett frekvenciájú ATI boardok ára teljesen megegyezik a 250 MHz-es mag- és memóriafrekvenciával rendelkezõ ATI RADEON 8500LE monitorkártyák árával.

Szakértõk szerint érthetetlen, hogy az ATI Technologies ily módon miért szeretné összezavarni a hétköznapi felhasználókban az ATI RADEON 8500-as grafikuskártyákról az eddigiekben kialakult képet. Sajnos nekünk sem árt majd vigyáznunk az ATI chipes új monitorkártyák vásárlását illetõen, ugyanis Japán után valószínûleg az európai piacokra is beszivárognak majd ezek az egyre inkább low-end ATI RADEON 8500-as grafikuskártyák, melyek esetében lassan már ott tartunk, hogy 200 MHz lesz az alapértelmezés szerinti mûködési frekvencia.

Több oka lehet annak, hogy az ATI miért dob piacra ilyen sok, különbözõ féle grafikuskártyát. Egyrészt elképzelhetõ, hogy a kanadai cég egyszerûen csak ily módon szeretné lefedni az egész piacot, bár ezzel szöges ellentétben áll, hogy a most forgalomba került, minden eddiginél lassabb ATI Radeon kártyák ára egy szinten van az ATI RADEON 8500 LE kártyák árával. Másrészt lehetséges, hogy az ATI Technologies komoly gyártástechnológiai gondokkal küzd, vagyis egyszerûen nem tud megfelelõ mennyiségû 275 MHz-es, illetve 230 MHz-es frekvenciájú grafikuschipet gyártani, persze ezek szigorúan csak találgatások, ugyanis az ATI képviselõi egyelõre nem kívántak ez ügyben nyilatkozni.

Végül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy várhatóan a tavasz folyamán megjelenik egy minden eddiginél gyorsabb ATI RADEON 8500-as grafikuskártya is, melynek frekvenciái egyelõre nem ismeretesek, valamint, hogy különbözõ források szerint a Radeon 3, vagy más néven az R300 fejlesztési munkálatai nagyjából 9-12 hónappal azután fejezõdnek be, hogy a Radeon 8500-at bejelentette az ATI, vagyis ebbõl nagyjából már következtetni lehet az R300 debütálásának idõpontjára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.