Hirdetés

Blokkolhatóak az EU-ban a kalóz webhelyek|

Az Európai Unió Bírósága elméletben egyetért a jogvédőkkel.

Hirdetés

Csütörtökön csatát nyertek a jogvédők az Európai Unió Bíróságán, ugyanis annak megállapítása alapján a tagországok bíróságainak a saját határaikon belül lehet hatalmuk jogsértésre hivatkozva kalóz webhelyek blokkolására kényszerítenie az internetszolgáltatókat. A bíróság döntésének súlya egyelőre nem tisztázott, továbbá egyértelműen kiemelték, hogy konkrét esetekben a helyi bíróságoknak kell dönteniük a jogvédők blokkolási kérelmeiről, univerzális ukáz helyett csak elvi állásfoglalásról van szó.
 

Hirdetés


Az Európai Unió Bíróságát a UPC ausztriai kirendeltsége kereste meg az ügyben, miután tavaly pert vesztett két filmstúdió ellen, amelyek elérték a bíróságon a kino.to weboldal blokkolásának (pusztán elvi) kikényszerítését. A szolgáltató szerint a bíróság nem kötelezheti specifikus weboldalak elérhetetlenné tételére, ugyanis nincsen köze az előfizető és / vagy warez webhely jogsértő magatartásához. A bírák szerint ez nem igaz, ugyanis a UPC közreműködése nélkül nem mehetne végbe a warezolás. A mostani döntéssel a labda visszakerült az ausztriai bíróságra, amelynek el kell döntenie, hogy kitart-e a korábbi álláspontja mellett.


A kalóz weboldalak blokkolását rendkívül hatékony módszernek tartó IFPI nemzetközi zenei jogvédő szervezet üdvözölte a döntést, hiszen alátámasztja azon állítását, hogy a warez weboldalak blokkolása nem sért alapvető emberi jogokat.


(Forrás: CNET, Forbes | Illusztráció: Stephen Dann)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.