Hirdetés

Dinamikus weblapot Joomlával 1.



|

Amikor valaki weblapszerkesztésbe fog, elsőre bizonyára egy WYSIWYG-szerkesztőhöz nyúl, de később egyre nőnek az igények, a Joomla erre lehet kiváló megoldás.

Hirdetés

Hogyan lehetne egyszerűbben?


A megoldást kínáló bűvös mozaikszó a CMS (Content Management System, magyarul: tartalomkezelő rendszer). E terminus alatt gyakran a portálmotorokat értik, azonban a webes tartalomkezelők az alkalmazások tárolásával ellentétben strukturált és/vagy strukturálatlan tartalom tárolására, rögzítésére, kezelésére és terjesztésére alkalmasak. A hagyományos, statikus oldalakkal ellentétben a CMS-ek dinamikusan képezik le a tartalmat. A látogatók által felkeresett oldalon kívül van felhasználónévvel/jelszóval védett adminisztrációs kezelőfelületük, ahol a cikkek írása, a felhasználók kezelése, a kiegészítők telepítése történik.


A piacon több száz CMS létezik, ingyenesek és fizetősek is szép számmal. Többek közt az angol Packt Publishing könyvkiadó támogatásának köszönhetően egyre többen fedezik föl a nyílt forráskódúakat. A legtöbbjük rendszerkövetelményei közt a PHP (szerveroldali programozási nyelv) és a MySQL (a legelterjedtebb ingyenes adatbázis) szerepel. Nekünk, felhasználóknak azért előnyös a használatuk, mert programozói ismeretek nélkül, rövid idő alatt profi weblapot építhetünk.


In medias res...


A CMS-t először keresők, miután kipróbáltak néhányat, jórészt a Joomla! mellett dönetenek, mert sem a telepítése, sem a használata nem bonyolult. Az idén hároméves Joomla! az open source CMS-ek egyik "piacvezetője", számos díjat tudhat magáénak. A világon több millió weboldal motorjául szolgál, magánszemélyek, ill. kis- és nagyvállalkozások egyaránt használják.


Két és félévi fejlesztés után, idén január 21-én jelent meg a Joomla! 1.5, mely a kódalapot tekintve jelentette a teljes elszakadást a Mambotól. A Joomla! 1.5 célja egy új, MVC mintára épülő keretrendszer megvalósítása volt a fejlesztői közösség számára (melybe bepillantást nyerhetnek az október 11-én megrendezésre kerülő Joomla!Nap 2008 résztvevői), felhasználói szemszögből lényeges újításokat majd a Joomla! 1.6 fog hozni.


Rendszerkövetelmények


A Joomla! 1.5 futtatásához legalább Apache 1.3, PHP 4.3.10 és MySQL 3.23 szükséges. Mint tudjuk, a PHP4 már nem támogatott (e sorok írásakor aktuális Joomla! 1.5.7 verziót is csak egy javítással lehet PHP4 alatt megfelelő működésre bírni), noha egyes tárhelyszolgáltatók még nem frissítették a PHP-t (a PHP 4.3.9, 4.4.2 és a 5.0.4 verziókban a telepítéssel ütköző ismert hibák vannak). Adatbázis tekintetében is érdemesebb olyan szolgáltatót keresni, ahol MySQL5 fut. A Joomla! 1.5 ugyanis már teljes körűen támogatja az UTF-8 karakterkódolást, ami a magyar nyelv ő és ű betűjének pontos megjelenítését garantálja.


Telepítsük a böngészőből


A Joomla! letöltése után csomagoljuk azt ki a helyi gépünkre, majd az archívum tartalmát FTP-klienssel töltsük fel a tárhelyünk gyökerébe. Ezt követően írjuk be a böngésző címsorába leendő Joomla! alapú weblapunk címét: http://www.teweblapod.hu/, s ha mindent jól csináltunk, akkor az asztali alkalmazások telepítőprogramjaihoz hasonlóan betöltődik a telepítő 1. lépése, melyben kiválaszthatjuk a folyamat nyelvét. (Az installáció egyes képernyőire bőséges, könnyen érhető magyarázó szöveg került, ezért az alábbiakban csak a legfontosabb dolgokra térünk ki.)

 

t_lepes2.png
 

 


A 2. lépésre érdemes több figyelmet szentelnünk. A Joomla! ekkor ellenőrzi a szerver beállításait. Ha valamit pirossal jelölt, annak a telepítéskor utánanézni, mert a később felmerülhető problémák ettől függnek. Ha a rendszergazda bekapcsolta például a PHP "Safe Mode" beállítást, akkor nem tudunk majd bővítményeket telepíteni. Egy másik fontos PHP-beállítás a "Register globals": weblapunk és a szerver biztonsága érdekében ennek kikapcsoltnak kell lennie.

Ezután olvashatjuk el a licencszerződést, majd 4. lépésként az adatbázis konfigurálása következik. Az Alapbeállítások rész kitöltéséhez a kiszolgáló és az adatbázis nevét, a hozzáféréshez szükséges felhasználónevet és jelszót a tárhelyszolgáltatótól kapjuk. A Joomla! alapértelmezésként a jos_ táblanév előtagot ajánlja fel a Speciális beállítások részben, melyet itt most tetszés szerint megváltoztathatunk.

 

lepes4.png
 


A Joomla! 1.5 telepítőjének újdonsága az FTP-réteg kezelése, mely a fentebb említett "Safe Mode" PHP-beállítás miatt került bevezetésre. Az FTP hitelesítési adatok és elérési út birtokában ugyanis lehetőség van a fájlkezelésre. Ezeket a paramétereket a 5. lépésben adatjuk meg.

lepes5.png
 

 

A 6. lépésben kell megadnunk a weboldal nevét,

 

lepes6a.png
 

 

e-mail címét, ill. a főadminisztrátor jelszavát.

lepes6b.png
 

Kezdőknek ajánljuk, hogy ezen a képernyőn kattintsanak a "Mintaadatok telepítése" gombra, mert a telepítés befejezése után az adminisztrációba bejelentkezve áttekinthetőbb képet kapnak a rendszer felépítéséről.

lepes6c.png
 

Az utolsó, 7. lépésben látható kérésnek, az /installation könyvtár eltávolításának tegyünk eleget, mert különben nem tudunk hozzáférni a felhasználói oldalhoz. A jobb felső részen elhelyezett megfelelő gombra kattintva léphetünk be az adminisztrációba, ill. tekinthetjük meg a tényleges weboldalt.

A telepítéssel néhány perc alatt elkészülhetünk, s tulajdonképpen kész is a dinamikus, PHP/MySQL alapú weblapunk váza, melyet csak fel kell töltenünk saját tartalommal, képekkel, videókkal, hangfájlokkal. (Itt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a webes telepítésen kívül kézi telepítésre is van mód, azonban az bonyolultabb folyamat.)

 

t_front.png
 

 

Háromrészes cikksorozatunk következő részében be fogjuk mutatni az alaprendszer használatát, az utolsóban pedig azzal foglalkozunk, hogyan és mivel bővíthetjük ki az alaprendszer szolgáltatásait.

 

A "Dinamikus weblapot Joomlával" sorozat részei:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.